przepis - 33114 przepisów (strona:776/2208)

Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 418

muffinów. Proste, pyszne, oryginalne i bardzo ekonomiczne - możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i wiele innych zalegających resztek produktów i składników, jak np. do pizzy. Pozwólcie się zainspirować! :)  Przepis inspirowany przepisem na >Kartoffel-Speck-Tortillas< z niemieckiego magazynu kulinarnego "Meine Familie&Ich" Nr. 3/2012 Składniki na 12 sztuk: 500 g ugotowanych kartofli,  z poprzedniego dnia

Kuchnia Prezydentowej
Ciastka z kremem żurawinowym 166

ciasteczka to wynik ponownej wspólnej inicjatywy z Pyzą i Olą . Po obiadowym penne all'amatriciana słodkie ciasteczka-markizy z kremem żurawinowym. Bardzo dobre, choć uważam, że przepis trzeba nieco zmodyfikować; krem z masła nie wzbudza mojego entuzjazmu, a podana ilość żurawin w kremie jest zdecydowanie za mała. Reszta właściwie nie wymaga zmian, duże, przełożone kwaskowym kremem ciacha idealnie nadają się(...)babskie spotkania przy kawie, choćby i wirtualne.  Przepis pochodzi stąd , a tak się udały mnie

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz czeski zwyczajny 197

aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na  český guláš o byčajný pochodzi z tej samej książki co czeskie kołacze Składniki: na ok. 3-4 porcje 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej, pokrojonej w małe kawałki(...)się gulaszu, dobrze wymieszaj i gotuj  jeszcze 2 -3 minuty. Gotowe! Gulasz najlepiej smakuje z knedlikiem; na zdjęciu widzicie mój knedlik bawarski, z pieczywa ługowego, czyli z precli. ;) Przepis na ten wyjątkowy knedlik już wkrótce

Kuchnia Prezydentowej
Boeuf bourguignon ( Wołowina po burgundzku) 203

kolejny spisek kuchenny (jak to trafnie kiedyś nazwała koleżanka Saratelka ) wybrałam klasyczne danie kuchni francuskiej. Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować tej potrawy, a że miałam przepis z mojej niezawodnej książki, postanowiłam zaproponować na wspólne gotowanie właśnie beouf bourguignon. Nie zawiodłam się ani na przepisie, ani na smaku. Uważam tę potrawę za genialną, doskonałą. Już samo jej przygotowywanie jest

Kuchnia Prezydentowej
Staroangielski krem mandarynkowy (Clementine Curd) 201

smakował? O tak. Ten krem jest po prostu genialny, a co istotne - ma mnóstwo zastosowań, o czym niedługo też Was przekonam.  Krem zrobiłam na podstawie tego przepisu . Składniki: 6 pełnych łyżek masła (dobrej jakości) 2/3 szklanki cukru 2 duże jajka 2 duże żółtka 1 szklanka świeżego soku wyciśniętego z mandarynek 2 łyżki otartej skórki mandarynkowej 1. W dużej misce(...)trzeba pamiętać, że stygnąc będzie również tężał, nie trzeba więc trzymać go dużej na ogniu. 3. Gotowy krem przełożyć do słoiczków, kiedy całkowicie przestygnie włożyć do lodówki.  Wiele przepisów podaje okres przechowywania kremu do 2-3 tygodni; mój krem ma już ok. 3 tygodni, jest wciąż wspaniały, bardzo gęsty, idealny do wypieków czy naleśników

Kuchnia Prezydentowej
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 265

kolendry oraz jaskrawej czerwieni papryczki chili. Doskonałym uzupełnieniem jest delikatne mięso kurczaka i przezroczysty makaron sojowy. Wykonanie tej wspaniałej potrawy nie jest ani bardzo pracochłonne, ani skomplikowane (choć przepis może się taki wydawać), a jej smakiem będą zachwyceni nawet ci, którzy od kuchni azjatyckiej stronią. I chyba nie muszę dodawać, że na liście wielbicieli tej kuchni soto ayam to punkt(...)obowiązkowy.  Przepis (nieco zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z książki Sri Owen pt.: "Indonesian Fodd and Cookery". Sładniki na 3-4 porcje: Wywar 2 udka z kurczaka (lub 1 ćwiartka) 1 pierś z kurczaka 2 białe części trawy cytrynowej, przekrojone wzdłuż na pół i zmiażdżone trzonkiem noża 4-5 cienkich plastrów imbiru 2 listki limonki kaffir świeże lub suszone (można

Kuchnia Prezydentowej
Chlebek pszenny z ryżem i tang zhong 244

beztrosko oddawałam się bez reszty, jeszcze nie wróciły na pierwszy plan. Ale wrócą. Tak, jak ja wracam tutaj, najpierw raz w tygodniu zaglądając na Wasze komentarze, później po jakiś przepis, który wyleciał z głowy, a teraz z pysznym chlebkiem. A teraz spójrzcie, w jakim doborowym towarzystwie dane było mi dane piec! Oprócz Amber , udział wzięły: Anna - Życie od kuchni Anna(...)zaparzona we wrzącym mleku mąka, tzw. starter, który dodany do ciasta pozwala na przedłużenie świeżości wypieku, jednocześnie czyniąc jego strukturę niezwykle delikatną i wilgotną. Bardzo, bardzo dziękuję Ani za przepis, a wszystkim Dziewczynom za wspólną zabawę i pewna sobotę, kiedy w naszych wszystkich domach, rozsianych po niemal całej Europie roznosił się zapach domowego, cudownego chleba. A chlebek robiłam już

Kuchnia Prezydentowej
Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami 447

makaron spaghetti. Wymieszać. Podgrzać wszystko w sosie przez pół minuty. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wyłożyć na talerze. Posypać odrobiną startego parmezanu. Ozdobić natką pietruszki. źródło: Na podstawie przepisu z magazynu Moje Gotowanie. The post Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Sernik z musem z brzoskwiń 348

Sernik na zimno z galaretkami i musem z brzoskwiń. Sernik miał być z musem z truskawek, lecz truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika

Kuchcik gotuje
Makaron z botwinką i szpinakiem 179

blogu wstawiałam już przepis na makaron z samą botwinką, tym razem przedstawiam wersję urozmaiconą o szpinak. Zieleninę w takiej formie mogę jadać codziennie i wyjątkowo do kompletu nie jest mi potrzebne żadne mięso. :-) Przypominam, że sezon na botwinkę lada moment dobiegnie końca. Ja zamierzam w pełni z niego korzystać, co radzę i Wam - następna taka szansa dopiero(...)podsmażamy cebulę i starte buraczki Smażymy przez około 10 minut, po czym dodajemy posiekane liście. Dusimy do odparowania wody. Przyprawiamy solą i obficie pieprzem. 3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z podsmażoną botwiną i szpinakiem

Szefowa kuchni
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup 203

Kontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco! Skorzystałam(...)przepisu z tej strony, lekko go tylko modyfikując. Scroll down for recipe in English Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie (4 porcje) Składniki: 500 g białych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki 1 mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona

karmelowy
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 184

wiedziałam, że rolowaniu nie będzie końca. Na dodatek bardzo szybko przyszedł mi pomysł z czym ciastka zrobić. I tak powstały: KRUCHE CIASTKA Z RÓŻĄ Na ciastka (wg przepisu dostarczonego od Stodoła wraz z wałeczkiem<3) 1 jajko 150g cukru pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania Na nadzienie 1 małe białko 1,5 łyżki lejącego miodu(...)konfiturą różaną, dajemy około pół łyżeczki nugatu i przykrywamy drugim. Układamy na papierze śniadaniowym, albo do pieczenia i zostawiamy na jakiś czas, żeby nugat trochę zgęstniał.       Przepis podany przez Stodołę jest genialny- ciastka są delikatne, lekko słodkie, idealnie gładkie. Stanowią fantastyczną bazę dla różnych dodatków. Różany nugat rozpieszcza nas słodyczą, konfitura dodaje mocny różany aromat

les mirabelles
Torcik jogurtowy z truskawkami 799

przygotowaniem też nie będzie problemu, nie przerażajcie się, gdyż przygotowuje się ją bardzo szybko. Gdy wstawiłam zdjęcie tego ciasta na FB-ku zaraz pojawiły się e-mailowe prośby o przepis. Wszyscy piszący mówili, że tort jest piękny. Torcik z truskawkami jest naprawdę piękny, do tego smaczny, będzie ozdobą każdego stołu. Jeśli ktoś uważa, że ten torcik jogurtowy jest za mało(...)mnie jest ok. Równie smaczny i atrakcyjnie wyglądający był mój Jogurtowiec z galaretkami . Można tym sposobem przygotować deser z samej śmietanki, lub wykorzystać ser- sernik na zimno z galaretkami. Przepis na idealny torcik jogurtowy z truskawkami : Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: 1 kg jogurtu greckiego ¾ szkl. cukru pudru 200 ml mleka 1 mały olejek waniliowy 1 op żelatyny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kostka truskawkowa 367

słodkich wypieków. Ciasto nie jest za słodkie, dzięki czemu lepiej czuć jego owocową nutę. Cała duża blaszka poszła w jedno niedzielne po południe. Chyba nie trzeba nic więcej dodawać? :) Przepis na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek wody 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa truskawkowa(...)Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wyraźnie nam zgęstnieje rozprowadzamy ją na jednej połowie biszkoptu a na wierzch kładziemy drugą połowę ciasta. Odstawiamy do lodówki. Pianka truskawkowa: Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, z tym że, przygotowujemy je w 2,5 szklance wody. Mleko wlewamy do miski. Wsypujemy 2 śnieżki i ubijamy aż powstanie sztywna masa. Do ubitych śnieżek wlewamy tężejącą

My simple kitchen
Twarożek "na różowo" - z botwiną 182

obrać i posiekać. Twaróg przełożyć do salaterki, posolić i pognieść widelcem. Do pogniecionego twarogu dodać botwinkę, czosnek, ziarna słonecznika i jogurt grecki - wymieszać. Twarożek podawać na świeżym pieczywie.  Przepis ten znalazł się w magazynie AROMAT . Znajdziecie go na stronie 41, wraz z przepisami na inne letnie śniadania. Polecam. Smacznego

kolorowotorcikowo