Jedno z bardziej popularnych dań kuchni tajskiej - pad thai. Wybrałam przepis z tej strony , jest on w miarę neutralny (bez krewetek czy tofu), ponieważ wiem, że nie wszyscy za tymi dodatkami przepadają (np. K. nie może jeść skorupiaków, a ja nie lubi ę tofu) choć przepis można oczywiście dowolnie modyfikować i dodać wspomniane sk ładniki . Postanowiliśmy
Codzienne GotowanieOstatnio troszkę opuściłam się w prowadzeniu bloga i dodawaniu nowych przepisów, ale już to nadrabiam. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się dodać kilka ciekawych przepisów. Na początek, ponieważ mamy poniedziałek, coś lekkiego, dietetycznego, a zarazem bardzo smacznego - sałatka z awokado z tuńczykiem podana w połówkach tego fantastycznego owocu. Składniki : 1 dojrzałe awokado 1 puszka tuńczyka
Codzienne GotowaniePrzepis na te kotleciki podpatrzyłam na blogu Filozofia Smaku , a ponieważ strasznie mi się spodobał - zawiera moje ulubione składniki - buraczki i fetę, postanowiłam go wypróbować. Kotleciki udały się wspaniale, choć odrobinę zmodyfikowałam przepis Malwiny, są delikatne, lekkie i dietetyczne, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Składniki : 250g mięsa mielonego z indyka 1 średni burak (gotowany lub pieczony, ja kupuję gotowe) garść pokruszonej
Codzienne Gotowaniebardzo ciekawie - Wasi goście będą nią zaintrygowani. Co więcej jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, każdy sobie poradzi. Mówiąc szczerze nie mam pojęcia czemu do tej pory ten przepis nie pojawił się na blogu, wielkie przeoczenie z mojej strony, ponieważ ta przystawka jest fantastyczna! Przepis na nią znalazłam lata temu, gdzieś w internecie, a dziś dzielę się
Codzienne GotowaniePiątek kojarzy mi się z dniem bez mięsa, dlatego też dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na pyszne pieczone warzywa. Mam nadzieje, że co piątek uda mi się publikować jakiś wegetariański przepis;) Do pieczenia idealnie nadają się "stare" warzywa, zanim na dobre pojawią się smaczne, młode, tegoroczne, które będzie można chrupać na surowo ;) Pieczone warzywa to idealny dodatek do mięs
Codzienne Gotowanienaszła mnie ogromna ochota na gęsta, pożywną, sycącą, gorącą zupę. Taka, która powstaje szybko i bez większego zaangażowania. W związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej , skupiłam się na przepisach z tej części świata i w ten sposób trafiłam na ciekawy i prosty przepis na zupę z czerwonej soczewicy z kminem. Zerknęłam na listę składników, do szafki, aby upewnić się
Codzienne Gotowanieczosnek, oliwa . Kuchnia hiszpańska jest również bardzo ciekawa i różnorodna, bardzo ją lubię. Dziś postanowiłyśmy wraz z Mirabelką i Anią przygotować hiszpański gulasz z chorizo i ciecierzycy wg jednego przepisu . Ja postanowiłam nieco go zmodyfikować, ponieważ wydaje mi się, że dzięki temu lepiej "wyciągnęłam" jego smak, szczególnie z chorizo. W oryginalnym przepisie do dania należało dodać szpinak, co też uczyniłam
Codzienne Gotowanietrwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej . Muszę przyznać, że kuchnia arabska wykorzystuje bardzo ciekawe i wydawałoby się dziwne połączenia smaków, jednak efekt jest zawsze fantastyczny. Przeglądając jedną z książek z przepisami ze Środkowego Wschodu (The New Book of Middle Eastern Food) trafiłam na interesujący przepis na przyrządzenie jajka sadzonego z dodatkiem czosnku i cytryny (!) oraz oczywiście mięty. Postanowiłam go wypróbować - efekt - rewelacja
Codzienne GotowanieMięsny wtorek W związku z trwającym w tym miesiącu Festiwalem Kuchni Arabskiej , staram się wyszukiwać przepisy z tej kuchni, które mogę przygotować na co dzień. Są to zarówno śniadania, przekąski jak i dania główne. Jedną z takich potraw jest gulasz z wołowiny z dodatkiem marchewki i groszku. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia arabska" M. S. Bsisu, była
Codzienne GotowanieRewelacyjne drożdżowe ciacho pełne pysznego, waniliowego twarożku i słodkich śliwek - to jeden z ostatnich hitów wśród internetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków" - dziękuję bardzo za przepis :) Ciasto okazało się banalnie proste
Słodko-Słony Świat IlonyPamiętacie ten przepis? Dzisiaj porządkując rzeczy na komputerze odnalazłam te fotografie ;-). Ciasto idealne na koniec wakacji i początek września. Wilgotne z dodatkiem gruszek. Zapraszam! Przepis na moim blogu TUTAJ
SMYKWKUCHNIsię zrealizować ten cel w najbliższym czasie. I na koniec, mała prośba do Was moi kochani. Jeśli macie jakieś oczekiwania, czego więcej powinno być na blogu (jakie kategorie przepisów) to śmiało piszcie :) Nie jestem mistrzynią w pisaniu przemówień, więc to chyba na tyle... :) A teraz zostawiam Was z przepyszną szarlotką owsianą :) Robiąc porządki w piwnicy natknęłam się na ostatnie(...)stąd narodził się pomysł na szarlotkę owsianą. W ramach współpracy z DeCare została mi jeszcze konfitura figowa, która idealnie pasowała mi do jabłek i płatków owsianych. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ), wprowadzając zmiany bardziej natury kosmetycznej niż technicznej. Ciasto upiekłam wieczorem a rano, gdy szarlotka dobrze wystygła, mogliśmy się cieszyć jej pysznym smakiem :) Składniki na tortownicę 26 cm Ciasto
My simple kitchenMałecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła śliwkowe Wszystko to według swoich autorskich przepisów. Nie będziemy tutaj opisywać każdej rzeczy z osobna. Powiemy tylko, że przetwory wyszły naprawdę smaczne i będziemy o nich wspominać w osobnych wpisach na blogu, jak akurat daną rzecz będziemy(...)jakiegoś słodkiego wypieku wykorzystywać. Oczywiście owoce najwyższej jakości dostarczone były prosto z Ryneczku Lidla. Ale żeby nie była to tylko sucha relacja z warsztatów to mamy dla was jeden przepis. Reszta, jak wspomnieliśmy, będzie się pojawiała na bieżąco, w miarę korzystania przez nas z tych przetworów. A tymczasem zapraszamy na konfiturę truskawkową z mleczną czekoladą. Naprawdę dobra rzecz. Można
Marder&Marder ManufactureDziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie drożdżówki ze śliwkami, prawdziwą wanilią i kruszonką :) Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Słodkie Niebo . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 9 drożdżówek: 35 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 100 g cukru 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g roztopionego masła
My Culinary Artokazję zrobić kilka słodkich przetworów. Jednym z nich były powidła śliwkowe, które w połączeniu z pomarańczą i cynamonem są pyszne tak więc nie pozostaje nam nic innego jak tym przepisem podzielić się z Wami Składniki: - 2 kg dojrzałej śliwki węgierki - 1 pomarańcza - 100 g cukru - kora cynamonu do każdego słoika (4-5 szt.) Powyższa ilość jest na 4-5 słoiczków
Kuchenne Wariacje