herbaty, do drinków, do wody... pyszne cytrynki w miodzie z dodatkiem imbiru. Na blogu znajdziecie podobne przepisy na cytrynki w syropie z miodem i imbirem , na syrop z pigwy i pigwę w syropie z imbirem Cytrynki można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, jeśli chcecie dłużej przechowywać to polecam skorzystać z w/w przepisy na cytrynki w syropie. Składniki(...)słoiczki przechowuję do 2 tygodni w lodówce, przy dłuższym przygotowaniu cytryny mogą wydzielać gorzki posmak. Dlatego jeśli chcemy dłużej przechowywać warto zasypać cytryny cukrem, a miód dodać do smaku - przepis wyżej
Aga w kuchnipewnym czasie fajnie mięknie - same plusy ! Trochę bałam się jego smaku, bo nigdy nie robiłam pieczywa bez mleka czy też wody, tutaj mamy dodatek kefiru, ale miło mnie zaskoczył :) Przepis znalazłam na blogu mirabelkowy, trochę go zmodyfikowałam i taki też przepis Wam podam :) Poprzedni chleb z dodatkiem dyni znajdziecie tutaj . Składniki : 500 g mąki pszennej chlebowej(...)świeżych drożdży 300 g puree z dyni ok 50 ml kefiru lub maślanki (tak było w przepisie, ale ja dodałam o wiele więcej, ok. 150 ml, wszystko zależy od gęstości naszego puree) 1 płaska łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju 100 g pestek dyni (ja akurat ich nie miałam) Przygotowanie : Drożdże kruszymy i wrzucamy
charlotte gotujeprzy okazji św. Marcina, zdecydowałam ,że zamiast kruchych ciasteczek będą rogale. Tym bardziej, że mój syn Marcin jutro nas odwiedzi ze swoją córeczką. Rogale na pewno polubi Ola. Przepis bardzo prosty, a wypiek udaje się doskonale. Rogaliki są chrupiące i miękkie. SKŁADNIKI 60 dag mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 5 dag drożdży 1 łyżka kwaśnej śmietany
W kuchennym oknie Ewypasztet? My bardzo, przygotowujemy pasztety regularnie na różne sposoby, to już kolejny pasztet, który został zrobiony, tym razem z gęsi, pasztet jest kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem Inne przepisy na pasztety: Pasztet wielkanocny pasztet drobiowy z wiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchcemy mieć płatów na wysokość :) Zalewamy pojemnik na wodę, świeżą wodą i włączamy parowar na 25 minut. Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar FacetaKolejny przepis, to kruche i bardzo słodkie, domowe ciasteczka z orzechami. Tak troszeczkę udziela nam się już ten przedświąteczny klimat, dlatego postanowiliśmy zrobić coś orzechowego i słodkiego. Jesień to okres z którym kojarzą nam się poza piernikami, również ciasteczka i orzechy. Przepis jak większość na naszym blogu jest bardzo prosty, a jedzenia dużo i wiele, wiele przyjemności. Przepis Składniki
KasiaiKrzysiu.plCzas na kolejny przepis z serii "zasTRZYk kurczaka!", czyli przepyszne naleśniki z piersią z kurczaka! Uwielbiam ten przepis! Jest banalnie prosty, apetyczny i pożywny. Zawiera dużo szpinaku, czosnku i aromatycznych przypraw - na zdrowie! Cz. II Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym Zacznijmy od przygotowania samych naleśników. Przepis, który podaję wystarcza na 5 sztuk. Składniki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!ziół prowansalskich; 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 250 ml zimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej do smażenia kotletów. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięso mielone(...)przykrycia, po czym przykryć naczynie żaroodporne, aby sos nie spiekł się zbytnio. Podawać gorące, np. z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z pajdą chleba. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 18 małych do 11 dużych kotletów. Mi wyszło 11. Kotletów, jeśli mają być lżejsze, nie trzeba obtaczać w bułce tartej i podsmażać. Można surowe, uformowane kotlety
Gospodyni MiejskaDzisiaj przedstawimy chyba najprostszy z możliwych przepisów na biszkopt. Bez proszku do pieczenia, a mimo to wychodzi bardzo puszysty. Biszkopt ten jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie(...)pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był jak najdrobniejszy) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mączki ziemniaczanej To wszystko. Przygotowanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić. Gdy piana z białek będzie już prawie sztywna dodawać powoli cukier. Jak mamy stacjonarny mikser, możemy powoli go dosypywać, jeżeli ubijamy ręcznym mikserem, dodajemy do partiami, ubijając po dodaniu każdej
KasiaiKrzysiu.pltortu morskiego bardziej jestem zadowolona, ale to dlatego, że wykonywałam go jako drugi - więc czerpałam z własnego doświadczenia. No a teraz sama masa cukrowa. W sieci krąży mnóstwo przepisów na nią. Wypróbowałam wiele. Zawsze coś mi nie pasowało - albo się kruszyła, albo pękała na gotowych figurkach albo nie chciała się lepić, albo się rozklejała w dłoniach. Najbardziej popularnym przepisem(...)podwyższać poziom jej plastyczności. Czerpiąc ze swojego doświadczenia z czekoladą plastyczną, wiem, że doskonałą plastyczność nadaje dodatek do masy syropu kukurydzianego/sztucznego miodu. Masa uzyskuje konsystencję plasteliny. - zmniejszyłam w przepisie ilość wody o połowę zastępując ją płynnym dodatkiem w postaci syropu. - zmniejszyłam ilość żelatyny o 1/4 - masa tak nie pęka. Samo wykonanie jest identyczne, tylko do żelatyny oprócz glukozy dodaję syrop
kawawszklanceWiem, że wielu z Was przygotowuje podobne rurki i jak macie sprawdzony przepis to nie chcecie szukać innego. Jednak zachęcam Was do spróbowania samego ciasta na rurki. Ten przepis mam od mojej cioci, u której od pokoleń kręci się sękacze i mają tajne receptury na przeróżne ciasta. Niestety na większość fajnych przepisów jeszcze nie udało mi się dorwać tych
Niezły MłynekPaździernik, jesienny czas to najlepsza pora na dyniowe przysmaki. Latem wykorzystuję w pełni sezon na cukinię i przygotowuję rozmaite przepisy: Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Dynia(...)świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe przepisy w formie surówek, zapiekanek czy grzanek. Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Bruschetta z cukinią i hokkaido Surówka z dyni z rukolą i orzechami Składniki: opakowanie rukoli 1/4 małej
Moja smaczna kuchniacałe dnie od rana do późnych godzin wieczornych. Na blogu pojawiło się w tym czasie kilka przypominajek z zeszłego roku, które warto było odświeżyć. Na komputerze zalega cała masa przepisów, które czekają na publikację. Ten przepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze ciepłe(...)smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta! Takie poranki lubię! Zapraszam! PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ: składniki: - 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 20 g drożdży świeżych - 2 g soli - 6 łyżek miodu - 1 łyżeczka cukru do rozczynu - 500 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu - 4 łyżki puree z pieczonej dyni piżmowej Mąkę przesyp do miski, zrób
SMYKWKUCHNIspaghetti bolognese Dziś pragnę nieco przybliżyć przepis z którym wielu z nas, spotkało się już w kuchni. Ja jednak, chciałbym przywrócić temu klasycznemu daniu, moc jego pierwotnych, podstawowych składników. Tak się powiem, niestety niezbyt szczęśliwie, składa że ta potrawa o włoskim rodowodzie, została mocno "obdarta" ze składników, które początkowo wchodziły w jej skład. Składniki sosu bolońskiego(...)nawet nie środkowe, lecz północne Włochy, a w dodatku położona jest ledwie o godzinę jazdy ( oczywiście zakładając że jedziemy autostradą), od innego słynnego miasta, Parmy. Tak więc i w przepisie, nie może zabraknąć dodatku z twardego, długo dojrzewającego, parmeńskiego sera. składniki dla trzech osób 300 g mięsa wołowego 3 niewielkie cukrowe cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego
Miód i pieprzoczkach. Warzywa wykładamy na mięso. Smarujemy majonezem. Przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy jeszcze ok. 20-30 minut. Ilość porcji: 5 Koszt wykonania: ok. 20 zł Czas wykonania: 1h źródło: przepis własny
Pobite gary Barbary