Jest to omlet z ziemniakami , którego tradycja sięga kilku wieków i który występuje w jednej z najważniejszych książek kucharskich Hiszpanii – Arte de cocina y pastaleria. Z biegiem lat przepis na Tortillę ewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby , cebula, szpinak , pomidory i wiele wiele innych ). W Walencji natomiast przygotowuje się(...)ryżem i szynką, natomiast w Grenadzie – z móżdżkiem i jądrami byka ( tak tak! ). Ciekawe kto z Was odważyłby się na takie połączenie?! ;) Ja dziś mam dla Was przepis na klasyczną, tę najbardziej tradycyjną, z dodatkiem cebulki, która fajnie podkręca smak. Taka Tortilla ziemniaczana jest świetnym pomysłem na samodzielny obiad, albo też jako dodatek do rożnego rodzaju mięs czy też
Ostra na SłodkoOstatni natłok pracy, totalny brak czasu na gotowanie zaowocowały pustkami na moim blogu. Już prawie połowa miesiąca, a ja zamieściłam jeden przepis. Tak, JEDEN. Ale na tym koniec. Zakasałam rękawy i wzięłam się za gotowanie. A że ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza, postanowiłam przygotować rozgrzewającą zupę z imbirem i pastą chili. I właśnie tym przepisem się z Wami dziś podzielę(...)kolejne już niebawem (ciasto bounty już zastyga, a w pliku z przepisami czeka jeszcze rosół i galareta). Potrzebne nam: - dynia hokkaido (800g) - 4 cm kawałek korzenia imbiru - duża cebula - 2 łyżki oliwy - szczypta suszonego czosnku - 1,5 łyżki pasty sambal oelek - 2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego - 165 ml mleczka kokosowego - szczypta pieprzu - szczypta soli - krem z octu balsamicznego
W poszukiwaniu inspiracjiJest to omlet z ziemniakami , którego tradycja sięga kilku wieków i który występuje w jednej z najważniejszych książek kucharskich Hiszpanii – Arte de cocina y pastaleria. Z biegiem lat przepis na Tortillę ewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby , cebula, szpinak , pomidory i wiele wiele innych ). W Walencji natomiast przygotowuje się(...)ryżem i szynką, natomiast w Grenadzie – z móżdżkiem i jądrami byka ( tak tak! ). Ciekawe kto z Was odważyłby się na takie połączenie?! ;) Ja dziś mam dla Was przepis na klasyczną, tę najbardziej tradycyjną, z dodatkiem cebulki, która fajnie podkręca smak. Taka Tortilla ziemniaczana jest świetnym pomysłem na samodzielny obiad, albo też jako dodatek do rożnego rodzaju mięs czy też
Ostra na SłodkoPolsce zaś, w wersji wytrawnej, aronię stosuje się głównie w postaci konfitury do mięs. Ja jednak postanowiłam tą zasadę złamać i tak właśnie powstał mój autorski przepis na szynkę duszoną w owocach aronii. Tak przygotowane mięso ma genialny smak i wygląd. Podczas duszenia mięso na zewnątrz nabiera cudownego koloru, w środku zaś pozostaje jasne. Zwolennikom mięs z owocami(...)pewno przypadnie do gustu i włączą przepis na stałe do swojego jesiennego menu. Przepis stanowi także, mam nadzieję, doskonałą alternatywę dla wykorzystania aronii nie tylko do wykonania konfitur, soków, syropów itp. Składniki: 6 sznycli z szynki 0,5 kg aronii 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml wina różowego półsłodkiego 2 łyżki stołowe miodu 1-2 łyżki stołowe cukru
Garniec Magaliedanie, które szybko i smacznie możemy przygotować. Ciekawy smak sosu uzyskujemy poprzez połączanie boczku ,śmietany , sera oraz odpowiednio dobranych przypraw. Takie proste , a takie smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: 20 dag boczku wędzonego można pół na pół zmieszać z szynką 20 dag sera żółtego, np. parmezan 2 żółtka 250 ml. śmietany zioła typu tymianek, gałka, rozmaryn 1 mała
W kuchennym oknie Ewyciasteczka budyniowe, które wymagają użycia samych żółtek i później powstaje u mnie problem wykorzystania białek. Czasami robię "jajecznicę" (która raczej powinna się nazywać "białkownicą" ;)), ale lubię też korzystać z przepisów na wypieki z wykorzystaniem samych białek. Niedawno wyszukałam przepis na czekoladowe ciasto na białkach i zmodyfikowałam je trochę. W rezultacie wyszło naprawdę pyszne i delikatne ciasto. Co prawda nie należy(...)przepisów szczególnie "fit", ale raz za czas można sobie pozwolić na coś słodszego. Kolejnym razem spróbuję ubić białka z ksylitolem i zobaczę, co z tego wyjdzie ;) I tak ciasto pięknie rośnie, mimo że jest na samej mące orkiszowej pełnoziarnistej, co uważam za wielki plus :) Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 4 białka niecałe 0,5 szklanki curku trzcinowego
FitKotroku trochę poeksperymentowałam z przetworami ;) Wiele razy słyszałam o czekośliwce, ale z racji tego, że unikam kakao i czekolady, nigdy nie próbowałam jej zrobić. Niedawno zobaczyłam przepis na konfiturę z karobem i uznałam, że to strzał w dziesiątkę. Najpierw wypróbowałam smak na niewielkiej ilości śliwek (wyszła mi nieduża szklanka końcowego produktu, ale za to wszyscy się nim zajadali :D). Później(...)solo :D). Warto konfiturę dobrze odparować, ja żałuję, że nie gotowałam jej nieco dłużej. Teraz już chyba ostatni dzwonek na śliwkowe przetwory - ja mam jeszcze w planach wypróbowanie jednego przepisu :) Karobśliwka (składniki na około 6 słoiczków) 3 kg śliwek 4 łyżki ksylitolu (lub więcej, moja wersja nie jest zbyt słodka) 4 łyżki sproszkowanego karobu Śliwki pozbawić pestek i umieścić
FitKotzjeść coś, co chociaż w małym procencie imituje smak sera, mięsa, jajek.. Nie inaczej było w tym przypadku. Taka potrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych
Be Fit Be Strongpośpechu przygotowałam ciasto, postawiłam pod grzejnikiem do wyrośnięcia, wstawiłam do piekarnika, a następnie przez szybkę patrzyłam jak pięknie rośnie i się rumieni;) Skorzystałam z ponoć możliwie najprostszego przepisu na chleb dla laika - początkującego piekarza. Chleb, który jak mi powiedziano - zawsze wychodzi. I o dziwo - udał się! Mimo, że wszelkie ciasta i inne wypieki raczej mi nie wychodzą(...)związku z tym mogę ten przepis polecić każdemu, kto chce rozpocząć przygodę z domową piekarnią, jest niezmiernie prosty w przygotowaniu. Przepis zaczerpnęłam od mojej przyjaciółki, której chlebki miałam okazję próbować osobiście, a które i Wam gorąco polecam! Więcej możecie znaleźć na młodym jeszcze blogu HappinessIn a Pot. 400g mąki orkiszowej 3,5g suszonych drożdży
Codzienne Gotowanieobiad. Wpadłam na pomysł przyrządzenia risotto, pozostał tylko jeden problem - z czym je przygotować? Zaczęłam wertować książkę o risotto, którą kupiłam jakiś czas temu i tam natknęłam się na przepis na risotto z suszonymi grzybami. Tak, to jest to! Pomyślałam i pobiegłam do kuchni namoczyć grzybki (własnoręcznie zbierane w polskich lasach piękne podgrzybki). Risotto to okazało się strzałem(...)dziesiątkę, tak aromatyczne, grzybowe, pachnące lasem. Po prostu pyszne! "Risotto jest daniem prostym w przygotowaniu, pożywnym, ekonomicznym, różnorodnym i co najważniejsze - przepysznym" Zanim jednak przejdę do przedstawienia przepisu, chciałabym napisać kilka słów o risotto, gdyż jego historia i sposób przyrządzania bardzo mnie zainteresowały, mam nadzieję że i Wam zaciekawia. Risotto jest klasyczną potrawą wywodzącą się z północnych Włoch
Codzienne Gotowanieuzycia wielu skladnikow, a nastepnie stopniowemu ich smazeniu, mieleniu, a nastepnie gotowaniu. Ja jednakze postanowilam podjac sie tego zadania i sporobowac przygotowac moje mole poblano. Opieralam sie na roznych przepisach, jednak po przeczytaniu ogolnych informacji o tym daniu, wykorzystywanych do jego przygotowania skladnikach i sposobie ich obrobki, sadze ze jestem w stanie ugotowac to danie wedlug wlasnego pomyslu. Mole(...)podaniem sos nieco podgrzać. Tak przygotowanym sosem polac dowolnie przygotowane mieso (pieczone, smażone lub gotowane, może to być czysta piers lub kawałki miesa z koscia) podawac z czerwonym ryzem (przepis poniżej), sos posypac uprazonymi ziarnami sezamu. Czerwony Ryz Meksykanskie danie nie jest kompletne bez czerwonego ryzu, oto przepis: szklanka ryzu 1 cebula 3 zabki czosnku 1 papryczka chili
Codzienne Gotowanieprzygotowaniu, w związku z czym można je przyrządzić po powrocie z pracy, nie spędzając całego wieczoru w kuchni. Ponadto ostatnio kupiłam ciekawą książkę ("Mighty Spice"), z której to pochodzi przepis na dzisiejszą wieprzowinę, z moimi modyfikacjami. (Podejrzewam, że na blogu pojawi siękilka przepisów z tej książki, ponieważ po tym jak ją przejrzałam, wypatrzyłam kilka bardzo interesujących potraw). W oryginalanym przepisie
Codzienne Gotowanieprzepis natknęłam się na ulotce pewnego sklepu. Przeczytałam go i bardzo mnie zainteresował - połączenie papryki z fetą - to musi byc pyszne! Nie czekajac długo postanowiłam wypróbować podpatrzony przepis, wprowadzając do niego własne modyfikacje. Paprykę faszerowaną fetą dodaję do kulinarnej akcji Shinju - Paprykujemy 4 . Właśnie w związku z tą akcją, we wspólnym gotowaniu, postanowiliśmy nafaszerować to cudowne warzywo i podzielić(...)się naszymi przepisami. Papryki nadziewali: Mopsik , Mirabelka , Pela , Bartosz . Skladniki: 3 małe papryki, najlepiej jednak nadaly by sie male slodkie papryki np. ramiro 1 opakowanie sera feta duża garść czarnych oliwek 2-3 czubate łyżki bułki tartej łyżeczka kaparów pół łyżeczki oregano pół łyżeczki suszonej pietruszki (niestety nie mialam świeżej, jeśli jednak macie to koniecznie użyjcie własnie
Codzienne Gotowanierzadko, a przygotowanie rybnego dania to bardzo prosta i szybka sprawa. Ryba jaką dziś zrobiłam wymaga minimalnego nakładu pracy, a przygotowuje się ją w czasie gdy gotuje się makaron. Przepis zaadoptowałam z 15 minutowej kuchni Jamiego, choć jak większość przepisów z tej książki trudno je przygotować w podanym czasie. W ciągu 15 minut można przygotować kanapki, ale to temat(...)sosu, opruszyc szafranem i dusić przez około 10 minut lub do czasu aż będzie upieczona. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, lub wg oryginalnego przepisu z kuskusem. Smacznego
Codzienne Gotowanie