Walentynki już dzisiaj, na blogu ukazał się przepis na walentynkowe tartinki . A miałam dzisiaj już nic nie piec, ale blogowanie to już nałóg, a koniecznie chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, gdyż te Walentynkowe ciasteczka są bardzo smacznei warte polecenia! Walentynkowe serca są kruche i pachnące domowym cukrem waniliowym , a ich powierzchnia to pokrojone truskawki, biała czekolada, tarte orzechy(...)już zależy od Was! To kruche ciasto idealnie nadaje się do przygotowywania różnych wypieków, polecam przygotować na nadchodzącą Wielkanoc- ciasteczka- pisanki, mini mazurki lub inne ciasteczka. Polecam Wam ten przepis na ekspresowe Walentynkowe ciasteczka, gdyż przygotowuje się je bardzo szybko i piecze też w oka mgnieniu Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwspaniały :) Danie pochodzi z Filipin, ale nie będą wam potrzebne typowo azjatyckie składniki. Podstawą marynaty jest ocet winny lub ryżowy, sos sojowy, czosnek i liść laurowy. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Magazyn Kuchenny . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3-4 osób: 700 g tłustej wołowiny, np. pręgi wołowej 100 ml octu z białego wina 2 łyżki sosu sojowego(...)prawie całkowicie odparuje, a następnie 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas obracając mięso. Podajemy z ryżem. Sos powinien być w smaku słodko-kwaśny. Smacznego! :) Więcej azjatyckich przepisów znajdziecie na moim blogu KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artroku żadnego dania z motywem serduszek, za to zaproponuję Wam dwa smaczne dania, które możecie w tym dniu przygotować. Danie dla miłośnika mięsa i miłośnika słodyczy (przepis opublikuję jutro). Jeśli Twój ukochany lubi zjeść dobry kawałek mięsa, to może właśnie to będzie dla niego idealnym prezentem, tym bardziej jeśli w Waszym domu tylko on przygotowuje mięso. Wbrew pozorom nie jest(...)trudne zadanie, a gotowe danie sprawi wielką przyjemność zarówno Tobie jak i osobie, której je podasz. Przygotowałam dzisiaj przepis w stylu surf and turf czyli połączenie mięsa i owoców morza, postawiłam na tradycyjne połączenie steku z antrykotu i krewetek, ponieważ są zazwyczaj ogólnodostępne, podałam je z salsą z mango i ogórka (osoby, które czytają naszego bloga dłużej, mogą już
Pora coś zjeśćróży ... Zamknijcie oczy, weźcie głęboki oddech, czujecie jej zapach? Teraz ten zapach można zajadać łyżeczkami! Poszukajcie swojej róży, koniecznie! GALARETKA Z PŁATKÓW RÓŻY /na podstawie tego przepisu - klik / 300 g płatków róży 1,5 szklanki wrzątku 2-3 łyżki soku z cytryny 2 filiżanki cukru 1 łyżka pektyny Oczyszczone płatki róż przekładamy do miski lub garnka(...)syrop do wrzenia, po czym gotujemy go jeszcze 2 minuty. Rozlewamy galaretkę do wysterylizowanych słoiczków, zamykamy hermetycznie i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Przygotowując scones korzystam z przepisy Deb ze Smitten Kitchen (klik). Inspiracją do przygotowania galaretki z płatków róży był przepis na galaretkę z lilaka znaleziony u Szarlotki. W ten sam sposób przygotowałam także galaretkę
KUCHARNIAstarta z jednej cytryny 2/3 szklanki świeżego soku pomarańczowego dodatkowo 4 łyżki (lub więcej) likieru pomarańczowego - najlepiej Grand Marnier, ja używam domowej pomarańczówki plus dodatkowo kilka łyżek do serwowania Przepisu na naleśniki nie podaję. Każdy ma swój ulubiony i sprawdzony i taki wykorzystajcie. Mój przepis kieruje się podstawową zasadą, czyli odmierzaniem na oko;). W celu przygotowania sosu, w rondelku(...)rozkosznie chrupiące, a środek rozpływa się w ustach. Polane dodatkową porcją pomarańczówki przenoszą w krainę wielkiego szczęścia;) * cytat z czasopisma KUCHNIA, nr 7(137)/lipiec 2006 ** inspiracją był przepis znaleziony w KUCHNI, nr1(131)/2006
KUCHARNIAniezwykłych wytrawnych lodów. Ciasto z pomidorami właściwie nie powinno nikogo dziwić, przecież pomidor jest owocem. A jednak w takim wydaniu nie jesteśmy do niego przyzwyczajeni. Tym bardziej zaciekawił mnie przepis, w którym pojawia się przecier pomidorowy oraz suszone i świeże pomidory. Lubię ciasta. Bardzo lubię lody. Uwielbiam pomidory z serem. Przepadam za ciastem podanym z lodami. Zakochałam się(...)mieszać od czasu do czasu, by nie powstał kożuch. Przelać do maszynki do lodów i ukręcać przez ok. 20-25 minut. Podawać od razu lub przełożyć do zamrażalki. * przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA, NR 3-2009 ** przepis cytuję z książki M. Rou x Jajka
KUCHARNIAlaski i pędźcie do kuchni. *** U Małgosi na blogu Desperate Housewife zobaczycie jej wersję gelo di cannella . Małgosiu! Dziękuję za wspólne, cynamonowe chwile i za przepis, do którego wrócę jeszcze nie jeden raz. GELO DI CANNELLA - GALARETKA CYNAMONOWA /proporcje na 4 osoby/ 500 ml wody 15 gr cynamonu w laskach 160 gr cukru 60 gr mąki kukurydzianej(...)gorzkiej czekolady pistacje do ozdoby *opcjonalnie adwokat Deser jest dla mnie skrzyżowaniem galaretki z budyniem. Ma kremową konsystencję, dodatek czekolady idealnie współgra z cudownym, cynamonowym aromatem. Bazowałam na przepisie przesłanym przez Małgosię . Jego autorką jest mieszkająca we Wloszech Brytyjka, Valentina Harris. Zmieniłam nieco proporcje, zmniejszając przede wszystkim ilość użytego cukru. Oryginalny przepis podawał 300 gr, co wydało mi się zdecydowanie
KUCHARNIAminut - pod koniec sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika ciasto chwilę przestudzić, a następnie wyłożyć "do góry nogami" na talerz lub paterę. Oryginalny przepis proponuje podanie ciasta z lekko waniliowym sosem budyniowym - nie przepadam za nim, więc polałam ciasto domowym likierem jajecznym - pycha! * przepis znaleziony na tej stronie - klik ** cytat znaleziony(...)Facebook'u. Trwa od dziś do niedzieli, choć i poniedziałek może być dozwolony. Jeśli są jeszcze chętni proszę o kontakt pod postem lub na priva przez Facebook. Wyślę przepis i wskazówki. Całą resztę proszę - trzymajcie za nas kciuki, aby chleby nam pięknie rosły! Jeśli wszystko się uda, będą pachnieć od Europy po Azję
KUCHARNIAabsorpcję płynów dzięki żelowaniu skrobi, czyniąc chleb bardziej puszystym, miękkim i elastycznym, utrzymującym dłużej świeżość, wilgotność ciasta i jego delikatność. Tang zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko(...)Grahamką - klik/ CHLEB Z TANG ZHONG I BIAŁĄ KASZĄ G RYCZANĄ /składniki na dwa bochenki po ok.560 g każdy lub cztery po ok.280g każdy/ oryginalny przepis pochodzi z tej strony - klik Brązowy r yż, za którym nie przepadam, zastą piłam białą kaszą grycz a n ą. Sprawdziła się doskonale. Była lekko wyczuwalna , dodała skórce lekkiej chrupkości
KUCHARNIAoraz medaliony z polędwicy wołowej w sosie winno-czekoladowym. Och i ach, a zwłaszcza cudowny wprost sos, którego powstawanie miałam przyjemność nadzorować. Wyszedł wspaniale i polecam Wam bardzo ten przepis - wszystkie przepisy ze spotkania (tego oraz poprzednich) znajdziecie na stronie Akademii Smaku - klik. To właśnie temu wytrawnemu przepisowi z użyciem czekolady zawdzięczam spełnienie misji, jaką było przekonanie do czekolady Pauliny
KUCHARNIASycylijczyka - Andrea Scarantino , szefa kuchni w restauracji Mamma Marietta . Pod okiem Andrea przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią oraz penne w sosie szparagowym (mój faworyt - przepis poniżej). Oczywiście nie mogło się obyć bez deseru, którym był krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi. Andrea nie tylko opowiadał ciekawie o kuchni sycylijskiej i zdradził kilka przydatnych(...)rozmów z zaprzyjaźnionymi blogerkami, było smacznie i radośnie, czyli dokładnie tak jak lubię. Jeszcze raz dziękuję Synertime i Malmie za zaproszenie! A na koniec obiecany wcześniej przepis na danie, które zdążyłam już z powodzeniem przetestować w moje kuchni - przepis cytuję za Andrea. Penne agli Asparagi e Mascarpone – Penne ze Szparagami i Mascarpone Penne 100gr, 1 szt. małej cebuli Szparagi 200gr
KUCHARNIAZawsze chciałam zrobić tartę z porem i boczkiem, więc skorzystałam z przepisu Smakocie , nieco go tylko zmieniając. W przepisie oryginalnym była wymieniona mniejsza forma do tarty, ale mimo, że użyłam znacznie większej, to i tak ciasta spokojnie starczyło na spód i boki (trochę bardziej musiałam je rozwałkować). Użyłam też znacznie większego kawałka boczku (225 g). Tarta wyszła przepyszna :-) W oryginalnym(...)przepisie ilość podanego ciasta przeznaczona była na formę o średnicy 25 cm, ja użyłam formę o średnicy 29 cm i udało mi się na tyle rozwałkować taką ilość ciasta ;-) SKŁADNIKI Na ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 żółtko szczypta soli łyżka zimnej wody Na nadzienie: 250 ml śmietanki 30% 125 g sera żółtego 2 duże pory około
Passions hobbies lifePrzepis na ciasteczka maślane był przekazywany w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie i muszę przyznać szczerze, że nie wiem gdzie jest jego początek. Powyższe ciasteczka zrobiła moja mama, a ja postanowiłam uwiecznić je na zdjęciach i podzielić się przepisem. Z poniższego przepisu wychodzi dużo ciasteczek, więc jeżeli chcecie zrobić tylko na spróbowanie, to koniecznie zmniejszcie o połowę ilość
Passions hobbies liferazem przepis na przepyszną masę na pierniczki i ciasteczka. Pamiętam jak będąc dzieckiem uwielbiałam jeździć z mamą do jej koleżanki. Powód był prosty: były tam fantastyczne ciasteczka z kremem. I nie o te ciasteczka chodziło, tylko o smak tego kremu ;-) W końcu mama wzięła od niej przepis i oprócz tradycyjnych ciasteczek świątecznych pieczemy również te z masą. Podstawą(...)kremu muszą być ciasteczka maślane. Możecie skorzystać z TEGO PRZEPISU , lub znaleźć inny. Wykrawane kółeczka muszą być małe. SKŁADNIKI NA KREM 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru 200 g mleka w proszku 2-3 krople aromatu migdałowego wódka do smaku WYKONANIE Masło musi być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy cukier puder, mleko w proszku, dodajemy masło, aromat migdałowy
Passions hobbies lifeminione Święta dostałam od 'Świętego Mikołaja' pod choinkę wspaniałą książkę kucharską z przepisami kuchni indyjskiej. Chciałam się z Wami podzielić jednym z przepisów na ostro-kwaśnego kurczaka. Aromat indyjskich przypraw jak zwykle powalił mnie na kolana, towarzyszył mi od pierwszej minuty przygotowań, a później przez cały dzień <3 Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 4 duże podudzia kurczaka(...)folią aluminiową), zmniejszamy ogień do średniego i dusimy 20 minut. Na 4 minuty przed końcem dodajemy pomidorki koktajlowe. Podajemy ciepłe, z ryżem basmati przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji
Tajskie smaki