przepis - 33114 przepisów (strona:702/2208)

Cakepops - reniferki 199

pieczenia. Całą rodzina była zachwycona ich smakiem. Niby to tylko takie jakby ziemniaczki na patyku, ale jednak smak trochę inny, no i ta urzekająca dekoracja! Dla kogo: dla lubiących przepisy "bez pieczenia" dla chcących zaskoczyć gości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady(...)łam czekoladowym pisakiem, ale można to zrobić za pomocą roztopionej czekolady. Również oczy można wykona ć z czekolady lub z gotowych cukrowych cukierków . Życzę dobrej zabawy przy ozdabianiu! Z przepisu otrzymamy ok. 15-20 szt. ciasteczkowych lizaków, w zależności od tego jakiej wielkości kulki utoczymy. Przepis zaczerpnęłam z serwisu www.kotlet.tv , z malutkimi zmianami

Mania Wypiekania
DOMOWA MASA MAKOWA 204

Dziś podaję Wam przepis na domową masę makową, który jest w mojej Rodzinie od wielu, wielu lat :) Taka samodzielnie przygotowana masa jest nieporównywalnie lepsza od tych kupnych, z puszki, dlatego warto poświęcić odrobinę czasu na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że Wasze wypieki nabiorą dzięki niej jeszcze lepszego, niepowtarzalnego smaku :)  Jest ona naprawdę łatwa do zrobienia(...)przysporzy Wam żadnych trudności, a z podanej ilości składników wychodzi jej naprawdę sporo! Wszelkie istotne uwagi dotyczące masy makowej zawarłam pod przepisem, także warto doczytać do końca :) Taką masę możecie spokojnie przechowywać przez 5-6 dni w lodówce, a przed samym pieczeniem dodać ubite na sztywno białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę. Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik gotowany na cieście miodowym 796

Sernik gotowany na cieście miodowym to połączenie miodownika oraz nietypowego sernika, przygotowywanego z gotowanej masy serowej. Na blogu znajdziecie już przepisy na miodownik z orzechami oraz serniki gotowane: klasyczny i na cieście makow ym . Ten z poniższego przepisu jest bardzo świąteczny, łączy w sobie charakterystyczne dla ciast bożonarodzeniowych smaki: miód, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową.  Do zrobienia sernika koniecznie(...)placki wielkości dna tortownicy - placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia - na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową (przepis poniżej), równo rozprowadzić po całej jego powierzchni, piec w 180 stopniach około 15 minut , pozostawić w formie do ostudzenia - gotowe blaty ostudzić, zafoliować lub schować do szczelnego pojemnika, można

Smakołyki Bereniki
Pudding Chia z kakaowym kremem gryczanym i kremem kasztanowym z bezami 242

dnie każdego ze słoiczków umieszczamy kakaowy krem gryczany, następnie pudding chia, a na sam koniec całość przykrywamy mlecznym kremem z kasztanów jadalnych i dekorujemy pokruszonymi bezami z mojego przepisu , bądź wegańskimi bezami z wody po ciecierzycy. Smacznego

Be Fit Be Strong
Pieczone paszteciki do barszczu 892

Jeśli barszczyk to pasztecik musi być obowiązkowo! ;) Przepis prosty a zarazem bardzo efektowny. Wystarczy trochę się pobawić z zawijaniem i voila! ;) Ciasto jest wspaniałe, puszyste, rosło mi jak szalone. Farsz mocno przyprawiony, ale prosty w wykonaniu. Na pewno wrócę do nich nie raz ;) Z przepisu wyszło mi około 35 sztuk dużych pasztecików. Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka  60g roztopionego(...)Rozpuszczamy 2 łyżki masła. Mieszamy z ziołami prowansalskimi i solą. Smarujemy wierzch pasztecików. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15-20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego! :) Przepis na ciasto pochodzi z  www.mojewypieki.com

Czerwona Porzeczka
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem 251

idealne rozwiązanie.  Na początku przywitał nas wszystkich Marcin, organizator całego wydarzenia,  później o Ince bezglutenowej i o samej diecie bez glutenu opowiadała dietetyczka. O każdym z przepisów, które mieliśmy zaraz przygotowywać opowiadał Tomasz Jakubiak. Kiedy zobaczył, że jestem jedynym blogerem, wśród 20 kobiet, żałował że nie ma bloga ;) Podzieliliśmy się na cztery grupy i robiliśmy w każdej inne

Parowar Faceta
Mini-mazurki z masą czekoladowo-jogurtową 157

postanowiłam upiec mazurki w wersji mini. Udekorowane wedle Waszego gustu świetnie sprawdzą się jako dodatek do święconki, a także będą miłym, drobnym upominkiem od Zajączka dla rodziny i przyjaciół :) Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com Składniki: Kruchy spód: 135 g zimnego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g cukru pudru 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)całkowitego stężenia masy. Jeśli planujemy dać je komuś w prezencie lub włożyć do koszyczka wielkanocnego, wówczas każdą sztukę zapakujcie w celofanowe torebeczki i zwiążcie kolorową wstążką. Smacznego! Z podanego przepisu wyszło mi 19 mazurków, jednak liczba ta może się zmienić w zależności od tego jakich foremek do ciasteczek użyjecie (ja używałam foremek marki Wilton). Oczywiście możecie też z podanego przepisu

MyCookBook.pl
Ciasto japońskie 1222

Otóż jest to rodzaj sernika na zimno na czekoladowym spodzie z dodatkiem wiśniowej frużeliny. Zainspirowana jego pysznym smakiem postanowiłam zrobić swoją własną wersję. Spód wykonałam z najlepszego znanego mi przepisu na ciasto kakaowe, do masy serowej dodałam ubitą śmietanę, aby była jeszcze delikatniejsza i puszysta, a na wierzchu ułożyłam wiśniową frużelinę (tym razem posłużyłam się gotowym produktem). Wyszło obłędne (jeszcze(...)lepsze niż to z cukierni)! Bardzo gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu :) Na pewno się nie zawiedziecie. Jako, że frużelina nie jest dostępna w każdym sklepie, poniżej podaję przepis na jej wykonanie domowym sposobem :) Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 150 g masła

MyCookBook.pl
Naleśniki kakaowe z kremem czekoladowym oraz truskawkami w syropie balsamicznym 187

Kolejny przepis z wykorzystaniem truskawek: naleśniki kakaowe z kremem czekoladowym i truskawkami w syropie balsamicznym :) Przepis na połączenie tych składników powstawał „na raty”. Najpierw przygotowałam same truskawki w syropie balsamicznym (przepyszne, słodkie z nutką kwaśno-owocowego octu), które miały być dodatkiem do twarożku, lodów lub zjedzone same :) Dopiero później wpadłam na pomysł, aby zestawić je z kakaowymi naleśnikami i czekoladowym(...)Nutella Wykonanie: Naleśniki kakaowe: Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 10-20 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Z przepisu powinniśmy otrzymać ok. 14 sztuk. Truskawki w syropie balsamicznym: Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i pozbywamy się szypułek. Większe truskawki kroimy na połówki, mniejsze zostawiamy w całości. Do garnka

MyCookBook.pl
Malinowy ryż z budyniem 234

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Deser jest bardzo puszysty, kremowy i smakuje naprawdę niesamowicie.  Poniżej przedstawiam wersję malinową, ale każdy z Was może przyrządzić go wg własnych preferencji. Dbający o linię mogą zrezygnować z masła czy mleka w proszku. Jednakże polecam oryginalny przepis w całości. (3-4 porcje) 1 woreczek ryżu (100g) 1 łyżka(...)ilość wg gustu) 1 budyń malinowy (bez cukru) 450 ml mleka 2 łyżki cukru 20g masła 2 łyżki mleka w proszku (płaskie) Dodatkowo: sos malinowy   Ryż ugotować wg przepisu (lepszy jest lekko rozgotowany). Ugotować budyń.   3/4 mleka zagotować a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Połączyć z gotującym się mlekiem. Całość energicznie mieszać i zagotować

Di gotuje
Dżem pigwowo-jabłkowy 208

Pigwa obrodziła więc trzeba ja przerobić. Sposoby na pigwę są różne . Można zrobić nalewkę  PRZEPIS TU   lub TU  . Można również zrobić mus z pigwy, jabłka z sokiem malinowym  TU . Dzisiaj polecam pigwę z jabłkiem i z tego super dżem.   SKŁADNIKI 1 kg. pigwy 1 kg. jabłek 20 dag cukru 1/2 szklanki wody WYKONANIE Pigwę

W kuchennym oknie Ewy
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 213

wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko dostępny, jest tylko w kilku sklepach na rynku i warto zacząć go szukać dużo wcześniej. Rogale dnia pierwszego są dość suche, jednak już(...)który spędzimy na przygotowanie, naprawdę w smaku zwróci nam się kilkukrotnie. Rogaliki do łatwych nie należą, są bardzo czasochłonne, jednak trzeba mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis  na ciasto które Wam tu podaje stworzył Michel Roux  - jeden z najbardziej szanowanych francuskich kucharzy, znany na całym świecie. Ciasto można wykorzystać nie tylko do tych rogalików

Poezja Smaków - blog kulinarny
Hummus z pieczoną dynią, czyli pasta z ciecierzycy 214

roku niestety szybko dobiega końca. Coraz ciężej jest znaleźć dynię w pobliskich straganach. Póki co, chcę ten sezon wykorzystać na maksa i pokazać Wam jeszcze ze 4 przepisy z jej użyciem. Jeżeli chcecie nacieszyć się jej smakiem, lecz w najbliższej okolicy już jej nie dostaniecie to można posłużyć się mrożonymi kostkami dyni, które znajdziecie w prawie każdym supermarkecie. Wiadomo

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania