Zawinąć i mocno ścisnąć by masa nie była luźna. Wstawić do lodówki na conajmniej 2h. Jeżeli zostały Ci pieczarki konserwowe (grzybki marynowane) i nie wiesz jak je wykorzystać polecam przepis na sałatkę śledziową Sałatka śledziowa z porem (tu kliknij po przepis) . Inspiracją do zrobienia bloku twarogowego na kanapki był dla mnie przepis z książki " Chudnij łatwo i szybko". Smacznego
W kuchni u MonikiBabeczki pachnące latem! :-) Lekkie, bez ciężkiego kremu, za to z delikatnym budyniem i letnimi owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na idealne według mnie kruche ciasto, które nie odkształca się i nie wybrzusza. Wykorzystałam je i w tym przepisie. Żadnej filozofii w tych babeczkach nie ma a smak jest grzechu wart. :-) Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 3. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przekładamy do babeczek, pozostawiamy do wystudzenia. Na budyń wykładamy owoce w dowolnej ilości
Szefowa kuchniJakiś czas temu oglądając telewizję natknęłam się na stary program Gordona Ramseya, w którym podawał on przepis na świątecznego indyka. W swoim przepisie wykorzystał on właśnie masło czosnkowe. Ja postanowiłam zasugerować się jego pomysłem i wykorzystać go do upieczenia kurczaka. Potrzebujemy: 1 świeżego kurczaka masło czosnkowe - przepis tutaj -> klik 2 małe cebule por 1 marchewkę 1 pietruszkę - korzeń oliwę
Kolejny blog o gotowaniupotrząsając garnkiem, aby małże równo się ugotowały. Małże będą gotowe, gdy muszle się otworzą. Nie otwarte małże wyrzucić, są nieświeże i można takimi się zatruć. Makaron soba przygotować według przepisu na opakowaniu. Małże podawać z makaronem soba, polanym sosem pomidorowym po ugotowaniu małży
Kuchcik gotujeburaczków z wędzonym łososiem, serem gorgonzola i kukurydzą. Wszystkie te smaki doskonale się komponują, a całość dopełnia niesamowity dressing – orzechowy vinegrette. Sałatkę polecam szczególnie jako starter, lunch albo przystawkę. Przepis na sałatkę dla 1-2 osób (ilość jak na zdjęciach). Składniki: niewielka ilość mieszanki różnych sałat 1 średni burak czerwony (ugotowany lub upieczony) ziarna z ½ kolby ugotowanej kukurydzy(...)lekko miękkie. Buraki można również ugotować w mundurkach, choć pieczone są zdecydowanie smaczniejsze.] Poszczególne składniki sałtaki ułożyć na półmisku, dodać dressing, posypać orzeszkami i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. * przepis na dressing pochodzi z książki „Sosy – 100 najlepszych przepisów” S. Faller, M. Cremer
Trzeci talerzKilka lat temu pod choinkę dostałam zestaw przepisów na ciasteczka. Najbardziej ulubione i najczęściej pieczone były i są właśnie te - kokosanki morelowe. Takie na jeden kęs, baaardzo uzależniające, ciągutkowe - po prostu pyyyszne! Uwielbiam je, zwłaszcza takie jakie są - malutkie. Łatwo się je robi i nie potrzeba do tego skomplikowanych składników ani wybitnych umiejętności kulinarnych, więc polecam do kawki(...)prostu na przekąskę poobiednią :) Kto chętny ? Podaję składniki, bo przepis nieco zmodyfikowałam Z przepisu wyszło mi 18 małych kokosanek. Oto składniki : 2 jajka 120 g. cukru pudru 150 g. wiórków kokosowych 50 g. drobno pokrojonych suszonych moreli (7 średniej wielkości suszonych moreli) Jak się do tego zabrać ? Po prostu ! Najlepiej przygotować sobie 2 miski. W jednej odmierzać składniki sypkie
apetytnapieczenieKasza jęczmienna to jedna z najpopularniejszych kasz w Polsce. Nic dziwnego, ponieważ zawiera zwiera błonnik, witaminę K i z grupy B, wapń, cynk, potas i żelazo. Poniżej prosty przepis na kaszę jęczmienną, która wraz z boczniakami tworzy zgodną i smaczną parę. Składniki 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 250 g boczniaków 2 małe czerwone cebule 1 pęczek cienkiego szczypioru 1 ząbek(...)czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub według własnego uznania. Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka, a szczypior siekamy. Zostawiamy łyżkę szczypioru, aby posypać danie przed podaniem. Czosnek siekamy lub ściermay na tarce na drobnych oczkach. Na dużej patelni
My Chcemy Jeśćpożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi . U mnie inne owoce i małe zmiany. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g) 1 szklanka drobnego cukru
W kuchennym oknie Ewyśmietaną i cukrem, z bułką tartą, z cynamonem lub bez dodatków- zawsze smakują doskonale. Najważniejsze by knedle jeść w odpowiednim towarzystwie. Knedle ze śliwkami Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytPrzepis na babkę znalazłam tutaj , pod nazwą "Bezproblemowa babka pomarańczowa". Już sama nazwa przyciąga (kto z nas nie lubi wypieków, które nie stwarzają problemów?), a do tego autorka bloga zamieściła tak apetyczne zdjęcia, że nie mogłam się oprzeć. Babkę robi się dosłownie 10 minut. Efekt? Jest przepyszna! Wilgotna, aromatyczna, lekko pomarańczowa, wzbogacona o sporą ilość skórki pomarańczowej(...)zawładnęła moim podniebieniem całkowicie :)) Podobnie jak autorka przepisu po wystygnięciu nie lukrowałam już jej, gdyż jest dosyć słodka (mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu). Dodam jeszcze, że babka jest długo świeża ... mało tego z dnia na dzień zyskuje na smaku ... :))) Składniki : po moich modyfikacjach (na formę keksową o długości 30 cm): 5 całych
Walijskie Pichceniebabci, wujka i cioci na imieninach to polecam świetną alternatywę. Podstawą sałatki są cztery składniki a reszta zależy od waszej fantazji i upodobań. Zobaczcie sami :) Sałatka od Ewy - przepis Składniki: 4 plastry sera żółtego Złoty Mazur 4 plastry szynki konserwowej 3 jajka 2-3 ogórki świeże łyżka majonezu łyżeczka musztardy 3 łyżki śmietany koperek świeży lub suszony Sałatka(...)przepis To jest baza do sałatki. Możemy z tych składników ją zrobić lub dodać do niej nasze ulubione warzywa np. kukurydzę, czerwoną fasole, świeżą paprykę a nawet selera konserwowego. Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno kroimy. Ser i szynkę kupujemy w sklepie pocięte na pół centymetrowe plastry. Tym sposobem zaoszczędzimy sobie pracy i łatwo pokroimy je w kosteczkę
Pyza i SurówkaPrzepis znalazłam na tym blogu , ale oryginalny przepis pochodzi z kopalni przepisów na pieczywo czyli z bloga Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :)) Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam. Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek
Walijskie Pichcenienastawić i się rozczarować". Mam nadzieję, że obóz ten szybko minie, gdyż chcę już tu wrócić i gotować, a za czym idzie publikować i dzielić się z Wami moimi przepisami. Kiedy nie gotuję, jest mi źle, czuję się zagubiona, jakby czegoś mi brakowało. To brzmi prawie jak używka, uzależnienie, ale coś w tym jest. Przejdźmy do rzeczy, muszę się
Be Fit Be Strongtakim jak fish and chips i wie, że to popularna angielska potrawa gdzieś z pogranicza fast foodu. Wprawdzie w Anglii jakoś jeszcze nigdy nie byłem i nie wiem czy przepis poniżej spełnia wszystkie, nawet ortodoksyjnie pojmowane wymogi stawiane tej potrawie przez tamtejszą kuchnię, ale z tego co się orientuję, jest dość zbliżony do oryginału. Typową rybą używaną do przygotowania fish(...)całkiem dobrze również na zimno. Nawiasem mówiąc, jeśli lubicie dorsza, ale chcielibyście go zjeść w nieco bardziej przystępnej dla waszego organizmu formie, spróbujcie naszego publikowanego już jakiś czas temu przepisu na dorsza duszonego z warzywami . Fish and chips 2015-08-01 14:14:13 Fish and chips, czyli tradycyjna angielska ryba w chrupiącej złoto-piwnej panierce podana z frytkami
Kulinarna Pokusaostatnim przepisie na proziaki , ktore były tak dobre, że zjadałam kilka sztuk na cieplo, nabrałam ochoty na inne tego rodzaju pieczywo z patelni. Szukałam i znalazłam przepis u Malwiny z bloga Filozofia smaku . Miałam pod ręką maślankę, więc zamiast jogurtu greckiego, jak w przepisie Malwiny, wykorzystałam to co mam. Zamiast sody dodałam proszek do pieczenia. Od siebie dodałam słodką
Moja smaczna kuchnia