Jakiś czas temu rozpoczął się na nie sezon, a ja już myślę jak je tu wykorzystać. Tydzień temu na imieniny siostry zrobiłam muffinki z malinami. Czekoladowe. Pyszne. Polecam :) [Przepis wykorzystałam już wcześniej tu ] Składniki: (12 muffinek) - 200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka - 150 ml mleka
Pasja Smakudelektuję się ich jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory, których smak będzie mi towarzyszył zimą... [przepis stąd. ] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 2 jajka 1/4 szkl. oleju czerwone porzeczki Wykonanie: 1. W jednej misce
Pasja SmakuDorsz po azjatycku... Przyznaję się, że nazwę wymyśliłam sama. Wielką inspiracją był dla mnie przepis Lekkiej na dorsza po syczuańsku . Swoją drogą bardzo go polecam, ja jednak zmodyfikowałam go trochę albo nawet bardziej i chyba bez pewnych składników nie ma prawa on nosić takiej nazwy. Dlatego jest dorszem po azjatycku, a tego po syczuańsku także jak najszybciej muszę wypróbować
Pasja Smakupołączenie. Niestety krem może odrzucić tych, którzy boją się surowych jajek w potrawach. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 2 łyżki cukru pudru Krem [przepis stąd ] : 250 g serka mascarpone 2 małe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru Dodatkowo: ok. 20 śliwek pół opakowania płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych składników
Pasja SmakuCiasto bardzo mocno czekoladowe. Słodkie, dla równowagi warto dołożyć do niego kilka malin podczas podawania. Upiekła je moja siostra, ale jest tak piękne, że musiałam je pokazać :) [przepis stąd .] Składniki: ciasto: 125g masła 250g gorzkiej czekolady 6 jajek 250g cukru 60g mąki Wykonanie: 1. Masło roztopić razem z gorzką czekoladą i odstawić do ostudzenia. 2. Żółtka utrzeć z cukrem
Pasja Smakusosu sojowego łyżeczka octu ryżowego szczypta chilli pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą, wymieszać i podsmażyć na patelni. 2. Na drugiej patelni przygotować mieszankę chińską według przepisu na opakowaniu. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać sos sojowy, ocet ryżowy i chilli. 3. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, wymieszać i doprawić pieprzem do smaku. 4. Dusić jeszcze chwilę
Pasja SmakuPrzepis z maminego zeszytu. Czyli dawny smak i tradycja. Uwielbiam murzynka i jego lekko piernikowy aromat... Ach! Czuję święta! Składniki: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Wykonanie: 1. Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu
Pasja SmakuKolejna z sałatek, która pojawiła się w te Święta na naszym stole. [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: słoik selera marynowanego puszka kukurydzy puszka ananasa 2 jabłka 6 jajek 2-3 ogórki kiszone 2 pomidory 25 dag szynki konserwowej cebula czerwona majonez pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo. Seler
Pasja SmakuPierwsze ze świątecznych ciast. Słodkie, orzechowo-jabłkowe, pyszne. [przepis: "103 ciasta Siostry Anastazji", Kraków 2001, wyd. WAM.] Ciasto: Składniki: 35 dag mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru kryształu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp
Pasja SmakuKocham ryby i staram się przygotowywać jak najbardziej urozmaicone dania, szerokim łukiem omijając rybę smażoną w panierce. Poszukując kolejnego przepisu trafiłam na TEN . Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki ugotowane na parze. Polecam! Składniki: 500 g filetów dorsza 1 jajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie
Pasja SmakuKocham ryby, ale to już wiecie. Dziś kolejny przepis, mocna inspiracja Kwestii Smaku , sprawiła, że będzie to jedno z moich ulubionych rybnych dań. Składniki: (dla 4-6 osób) 3 filety z dorsza 2 puszki całych pomidorów w sosie pomidorowym 1,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie oregano łyżeczka cukru pieprz, sól Wykonanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę
Pasja Smakukurczak podzielić na porcje i lekko rozbić. Obsypać przyprawą. Parować w garnku do gotowania na parze przez ok. 15 min. 2. Ugotować dwie torebki ryżu w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (u mnie to zawsze 13 min.) 3. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić zamrożone warzywa, przykryć pokrywką i mieszać co jakiś czas, by nie przywarły
Pasja SmakuDziś przedstawiam przepis na drugą pizzę, którą zrobiłam z siostrą z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy: z tuńczykiem i oliwkami. Składniki (ciasto): 2 dag drożdży 3/4 szkl. ciepłej wody 1,5 szkl. mąki łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatki: sos pomidorowy tuńczyk w puszcze plasterki pomidorów czarne oliwki kukurydza cebula starty żółty ser zioła prowansalskie pieprz, sól Wykonanie
Pasja SmakuTłusty czwartek już dawno za nami, ale chcę jeszcze przedstawić przepis na faworki, może komuś się przyda. W końcu czasem każdemu przyda się coś słodkiego :) Składniki: 20 dkg mąki 3 żółtka sól 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 50 dkg tłuszczu do smażenia 10 dkg cukru pudru do posypania bibuła
Pasja Smakukukurydzy 1 duży ogórek 2 pomidory papryka szczypiorek 1 łyżka przyprawy tzatziki sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (Winiary) 1 łyżka oleju majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić i przełożyć do miski. 2. Ogórek, pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie warzywa dodać do makaronu. 3. Sos sałatkowy wymieszać
Pasja Smaku