przepis - 33114 przepisów (strona:1092/2208)

Babka kokosanka 197

Siostra znalazła ten przepis w jednym z numerów "Życia na gorąco", wykonanie także jest jej, ale babka jest tak piękna i smaczna, że muszę ją pokazać.  Składniki: 250 ml oleju słonecznikowego 250 ml ajerkoniaku 20 dag cukru pudru 1 cukier wanilinowy 5 dag wiórków kokosowych 5 jajek 17,5 dag mąki pszennej 7,5 dag mąki ziemniaczanej 1 proszek

Pasja Smaku
Migdałowe ciasto z rabarbarem 191

Rabarbar odkryłam właściwie dopiero w tamtym roku, wcześniej jakoś mnie nie interesował. Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu na jakieś ciasto, i tak trafiłam na TEN . Bardzo podobało mi się to ciastko na zdjęciu, ale jak widać u mnie tak pięknie niestety nie wyrosło. Chociaż i tak było bardzo dobre :) Składniki (tortownica 22cm) : 250 g rabarbaru 150 g mąki

Pasja Smaku
Kotlety z pieczarkami 185

Niedawno prezentowałam kotlety z kurczaka z papryką. Tym razem wersja z pieczarkami. Wydaje mi się, że są jeszcze lepsze, a już na pewno delikatniejsze. Przepis z zeszytu mamy. Składniki: filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 20 dkg żółtego sera 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki zimniaczanej 2 cebule sól, pieprz 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1. Kurczaka

Pasja Smaku
Ogórki po żydowsku 2020

tradycji z robieniem ogórków po żydowsku, których już kilka lat nie było w naszej piwnicy.Przepis dość nietypowy, bo ciężko podać ilość ogórków do zalewy, ja zawsze robię na oko ;) Przepis z zeszytu mamy.  Składniki: Do słoika (ilość zależna od ilości ogórków): ogórki sól marchewki cebule ziele angielskie kwiat kopru  Zalewa: 3 szkl. wody 1 szkl. octu

Pasja Smaku
Koktajl jagodowy 196

Przed chwilą znalazłam na karcie pamięci zdjęcia jagodowego koktajlu, który zrobiłam jeszcze w lipcu. Tak to jest u mnie najczęściej, gotuję, robię zdjęcia, ale nie mam czasu dodać przepisu. Ale póki jeszcze trwają wakacje to chyba jest jak najbardziej na miejscu, mimo, że jagody można już tylko wspominać.  Składniki: kefir 400 ml szklanka czarnych jagód + kilka do przybrania

Pasja Smaku
Muszelki z kurczakiem 254

podwójna pierś z kurczaka 4 duże pomidory cebula 3 ząbki czosnku kostka bulionowa pół papryczki chili 2 łyżki śmietany sól, pieprz natka pietruszki  Wykonanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, smażyć na patelni przez kilka minut. 3. Obrać i posiekać cebulę, dodać do mięsa razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem

Pasja Smaku
Roladki z bakłażana 155

Kolejny przepis z serii: zakochałam się w nim i musiałam go jak najszybciej zrobić. Plus to, że to moja pierwsza potrawa z bakłażanem, którą jadłam i robiłam. Świetna sprawa, cudowny pierwszy raz. Polecam. Z podanych składników wychodzi dość dużo roladek, dlatego ta potrawa dobrze sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Pasja Smaku
Placki ziemniaczane 298

Klasyka - chyb nie ma osób, które by ich chociaż raz nie zrobiły. Ja najbardziej lubię je ze szczypiorkiem i kwaśną śmietaną. Kolejny przepis z mojego projektu - powrót do kuchni tradycyjnej. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Pasja Smaku
Orzeźwiająca sałatka z dresingiem miodowo-musztardowym 440

jeden z pierwszych przepisów z wykorzystaniem "Pomysłu na... papirus". Pierwsze skojarzenie ze smażonym kurczakiem? W moim przypadku sałatka, ale nie taka całkiem klasyczna, chciałam czegoś ciekawszego. Tak właśnie powstała ona, smaczna, jeszcze nie raz do niej wrócę. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Pasja Smaku
Makaron po włosku 389

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: opakowanie makaronu kokardki kulka mozzarelli opakowanie mrożonego szpinaku 4 pomidory 3 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia, oregano Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku, ponownie przełożyć do garnka.  Na patelni poddusić szpinak, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pomidory i mozzarellę pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku. Gotować

Pasja Smaku
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką 1264

spodziewaliśmy się gości z okazji rocznicy ślubu Rodziców. Wiadomo, kilka godzin spędzonych przy stole, a więc trzeba dania ciepłe i ziemne, główne i przekąski, ciastka i desery. Dziś podrzucam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego na słono.  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1,5 opakowania szynki w plasterkach opakowanie serka do smarowania (u mnie Twój smak - naturalny) sól, pieprz, zioła

Pasja Smaku
Kokardki z tuńczykiem w warzywach 227

Podczas wertowania listopadowego numeru Poradnika Domowego oczywiście najbardziej byłam zainteresowana przepisami. Skusiło mnie danie makaronowe z tuńczykiem i ... kapustą. Niby dziwne, ale mocno wierzyłam w jego sukces. Wyszło ciekawe, z pewnością sycące, chociaż nie każdemu pewnie zasmakuje. Niemniej u mnie wszyscy chętnie zjedli.  źródło: "Poradnik Domowy", nr 11/2012, s. 59. Składniki: opakowanie makaronu kokardki sól 1/4 główki białej kapusty

Pasja Smaku
Piernik z orzechami w czekoladowej polewie 200

jest u nas pieczony na wszystkie większe okazje i święta. W domu także zagapiliśmy się i nie było już czasu na robienie piernika staropolskiego, musiał wystarczyć taki oszukany.  Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu 15 dag cukru 15 dag masła 4 jajka 100 ml śmietany 100 ml mleka

Pasja Smaku
Placuszki z ugotowanych ziemniaków i karkówka 189

obiadu, pewnie podobnie jest też u Was. Nie każdy wie co z nimi zrobić, każdy chciałby świeże. Kiedyś robiłam podobne kotleciki z pieczarkami, a tym razem inspirowałam się przepisem na pieczone mini placuszki na blogu Ali z Krainy Czarów. Wyszły bardzo ładne, może trochę zbyt spieczone, ale mi smakowały. Podała je jako dodatek do pieczonej karkówki. Składniki: ziemniaki pozostałe

Pasja Smaku
Dorsz w pergaminie z ryżem i słodką marchewką 275

warzywami) kilkanaście małych marchewek  łyżka masła łyżka cukru pudru Wykonanie: Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu na opakowaniu.  Ryż ugotować i podzielić woreczek na pół. Za pomocą filiżanki lub szklanki ukształtować ryż na talerzu. Marchewki ugotować na parze, a następnie umieścić na patelni z rozpuszczonym

Pasja Smaku