przepis - 33114 przepisów (strona:1095/2208)

Czas na śniadanie! #6 - Angielskie bułeczki scones 199

Wykonanie siostry. Przepis z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning. Świetnie smakują z domowym dżemem - u mnie wiśniowym.  Składniki: 450 g mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami

Pasja Smaku
Karkówka pieczona barbecue 165

Przepis z książeczki z Biedronki. W oryginale karkówka jest grillowana. Z uwagi na brzydki weekend majowy u mnie w wersji z piekarnika.Chociaż z pewnością jeszcze wypróbuję grillowaną. Składniki: 5-6 plastrów karkówki 100 g koncentratu pomidorowego cebula 4 ząbki czosnku łyżka miodu łyżka musztardy 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki tymianku 50 ml białego wina sól, pieprz Wykonanie: Mięso lekko

Pasja Smaku
Szparagi z boczkiem 178

Prosta i szybka przekąska na ciepło. Świetne połączenie, które zadowoli nawet osoby niezbyt przekonane do szparagów. Oczywiście to tylko przykładowa ilość, spokojnie można przygotować wielokrotność ilości proponowanej w przepisie. Składniki: 4 zielone szparagi 4 plastry wędzonego boczku oliwa sól, pieprz Wykonanie: Ze szparagów usunąć zdrewniałe końcówki, umyć i osuszyć. Każdego szparaga owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania

Pasja Smaku
Rolada Malaga 177

więc można albo od razu zrobić dwie rolady albo spożytkować go np. jako nadzienie do tartaletek. Ewentualnie ja nie umiem zwijać i wszystko powinno się zmieścić w jednej :)) Źródło przepisu: "101przepisów", t. 32, s. 67 - dodatek do magazynu "Świat kobiety" Składniki: garść rodzynek 3 łyżki rumu opakowanie budyniu waniliowego 15 dag cukru 500 ml mleka 3 jajka sól

Pasja Smaku
Sernik wiedeński 397

Specjalność mojej siostry. Robi go tak doskonale, że ja boje się za niego brać ;) Przepis z zeszytu mamy. Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Pasja Smaku
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 198

Kolejne danie ze szparagami. Tutaj raczej jako dodatek, ale równie ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie musztardy i miodu.  Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy

Pasja Smaku
Ogóreczki do wódeczki (z chilli) 379

przepis na jeden z pierwszych przetworów, które przyrządziłam samodzielnie. Od tego czasu robię je co rok, a same ogóreczki, jak w tytule są świetnym dodatkiem do wódeczki czy wszelkich mięs i wędlin.  Jeżeli ktoś woli mniej ostre ogórki, to niech zmniejszy ilość chilli.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Pasja Smaku
Jogurtowe ciastko z truskawkami 312

Przepis od niezastąpionej Doroty . Niestety moje aż tak pięknie nie wyrosło, ale bardzo wszystkim smakowało i szybko zniknęło :) Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kryształu 3 jaja 1 szklanka jogurtu (u mnie grecki) pół szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody cukier waniliowy truskawki cukier puder (do posypania ciasta) Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier kryształ

Pasja Smaku
Sałatka z makaronem z zupki chińskiej i brokułami 28452

Przepis przyniesiony z pracy. Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka. U mnie pojawiła się na niedzielnym grillu. Składniki: brokuł 2 zupki chińskie puszka czerwonej fasoli średnia cebula 2 ząbki czosnku koperek sól, pieprz majonez Wykonanie: Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić i podzielić na jeszcze mniejsze kawałeczki.  Cebulę drobno posiekać, można też sparzyć ją wrzątkiem dzięki

Pasja Smaku
Nalewka wiśniowa 252

druga propozycja na nalewkę. Przepis z zeszytu mojej Mamy. Robi się ją bardzo szybko i ma piękny kolor. Składniki: 100 szt wiśni 150 szt liści wiśni 2 l i 1 szklanka wody 0,5 kg cukru szczypta kwasku cytrynowego 0,5 l spirytusu Wykonanie: Wiśnie i liście włożyć do garnka. Zalać wodą i gotować przez 30 minut.  Po zagotowaniu

Pasja Smaku
Sałatka królewska 14127

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na prostą w wykonaniu sałatkę na różne imprezy i wydarzenia. Jej składniki są łatwo dostępne i popularne. Zapraszam do krojenia :) Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

Pasja Smaku
Jabłka prażone do szarlotki 180

Zamykacie jabłka w słoikach? Jeśli nie, to zacznijcie: bardzo fajny sposób na jeszcze szybsze zrobienie szarlotki. Ostatnio np. wykorzystałam je do szarlotki jesiennej z tego przepisu.  Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent

Pasja Smaku
Pieczarkowo-serowe kotleciki z piersi kurczaka 187

Będąc z wizytą u Przyjaciółki spróbowałam takich kotlecików. Niewielka ilość składników, a smak był naprawdę świetny. Oczywiście od razu spytałam o przepis i przygotowałam je w domu. Składniki: pierś z kurczaka 10 pieczarek 15 dag żółtego sera 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej zioła prowansalskie sól, pieprz papryka słodka chilli Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a obrane pieczarki

Pasja Smaku
Chleb z otrębami gryczanymi 159

wykorzystać. Ale w końcu postanowiłam upiec pierwszy w życiu chleb. Byłam trochę zestresowana, ale udało się. Myślę, że wyszedł całkiem niezły jak na pierwszy raz. Skorzystałam z przepisu Kotlet.tv .  Chleb wyszedł odrobinę słodki, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Otręby gryczane świetnie się sprawdziły i z pewnością jeszcze nie raz chętnie je wykorzystam przy pieczeniu chleba.  Jeś

Pasja Smaku