Niedługo skończy się sezon na rabarbar, a ja jadłam go tylko raz w formie musu. Toteż gdy na blogu Mariszki znalazłam przepis na pieczoną z rabarbarem owsiankę nie zastanawiałam się ani chwili, ani też nie czekałam na zakup pistacji, tylko zrobiłam z tego co miałam pod ręką, czyli zamiast pistacji dałam posolone migdały. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypiekarniku młode ziemniaki; nigdy młodych nie piekłam, nie wiem dlaczego. I tak ciągle jakoś to pieczenie mi nie wychodziło, aż wczoraj natrafiłam na blogu Mad na bardzo oryginalny przepis właśnie z pieczonymi ziemniakami. Zaopatrzyłam się więc natychmiast w składniki i upiekłam i żałuję, że tak mało;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam pasty do chleba, więc jak przy którymś z rzędu przeglądaniu mojej ulubionej książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" natrafiłam na przepis na pastę warzywną i pasta ta w dodatku miała w sobie masło orzechowe (!), to musiałam ją zrobić! Bardzo byłam ciekawa jak smakują duszone warzywa z dodatkiem masła, które kojarzy mi się absolutnie
Zdrowa Kuchnia Sowynią zrobić. dzięki za inspiracje :) slyvvia 2012/07/20 10:39:06 Muszę kupic orkisz. Świetnie to wygląda :) esterakurek 2012/07/20 13:55:57 mmmm.... musi być dobre :-) skorzystam z przepisu. Dzięki za info o kiełkach :-) sylwiam7 2012/07/20 21:51:58 Tak żałuję, że jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować takich ziaren, wyglądają baardzo smakowicie :) sowa_nie_sowa 2012/07/21 18:25:46 Takie
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżki kaszy gryczanej (zostało mi z innego dania) kawałek cukinii kilka pieczarek ząbek czosnku łyżka oliwy sos sojowy, sok z cytryny, lubczyk Soję (sn) ugotowałam tak, jak w przepisie na sałatkę. Odsączyłam, pokropiłam sokiem z cytryny (k), posypałam szczyptą lubczyku (g), wrzuciłam na rozgrzaną oliwę (sł), dodałam pokrojone pieczarki i cukinię (sł). Chwilkę podsmażyłam, wcisnęłam czosnek (o), odrobinę sosu sojowego
Zdrowa Kuchnia Sowyczyli soja w następnej odsłonie:) Ciasteczka z okary bardzo mi kiedyś smakowały, więc gdy zobaczyłam przepis na ciasteczka z ugotowanej soi na blogu Fun&Taste , to skorzystałam z przyjemnością. Zmieniłam trochę proporcje składników, nie dałam żółtek i dodałam przyprawy, aby można było ciasteczka zrobić wg Kuchni Pięciu Przemian. Składniki na 18 ciastek: 100 g suchej soi - ja miałam
Zdrowa Kuchnia Sowyiasto, które znalazłam na blogu Kuchenne fascynacje tak mi się spodobało, że nie czekało ani chwili na realizację:) Trochę, jak zwykle, zmieniłam w przepisie: mąkę dałam orkiszową, mleko zastąpiłam kefirem, dałam rodzynki zamiast żurawiny i dodałam banana, żeby nie było potrzeby zbyt mocnego słodzenia. Wyszło pyszne! Składniki na foremkę o śr. 20 cm: 1 szklanka wiórków
Zdrowa Kuchnia SowyKaszę jaglaną do tej pory jadłam ugotowaną, z dodatkiem owoców i bakalii. Najczęściej na śniadanie albo deser. Zainspirowana przepisem na zapieczoną jaglankę, czyli coś w rodzaju ciasta jaglanego z owocami, zrobiłam i ja też:) Za pierwszym razem kaszę ugotowałam zbyt płynną i po wyjęciu z piekarnika nadawała się do zjedzenia jedynie łyżeczką, co mnie absolutnie nie zraziło, a wręcz
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam w końcu karob (jako zamiennik kakao). S potykałam go często w przepisach i od dawna miałam ochot ę pozna ć jego smak. Poznałam więc i od pierwszego wej rz enia (a raczej łyżeczki) stałam si ę jego fank ą :) Pierwsze co z nim zrobiłam, to mus/budy ń na bazie awokado. Kiedyś zrobiłam tart ę z e słodk
Zdrowa Kuchnia Sowyrobiłam. Dodałam więc bakalii i zrobiłam na niedzielny podwieczorek:) Składniki na ok. 15 kulek: * 3/4 szklanki otrąb - u mnie orkiszowych * 1/2 szklanki zmielonego sezamu i siemienia (w przepisie była m ą ka z migdałów) * 5-6 daktyli * 2 banany * 4 suszone morele, ły ż ka ż urawiny * 1/4 ły ż eczki imbiru, szczy pta kurkumy
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis na tę bardzo szybką do przygotowania konfiturę (chociaż nie jestem pewna, czy to właściwa nazwa) znalazłam w Wysokich Obcasach Extra. Zmieniłam trochę ilości składników, dorzuciłam daktyle i posiekane orzechy. Składniki na 2 słoiczki i miseczkę: * 7 suszonych moreli * 5 dużych daktyli * 5 dużych suszonych śliwek * 4 figi * garść rodzynek * garść orzechów
Zdrowa Kuchnia Sowyprzepis zdobył I nagrodę w postaci książki "Ajurwedyjska książka kucharska" Amadea Morningstar i Urmila Desai w konkursie na zdrowe śniadanie do pracy zorganizowanym przez Sztukę Odżywiania i A-ajurwedę :) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyCiasto z jabłkami chodziło za mną prawie od świąt, jak tylko zjadłam świątecznego makowca;) Kilka dni temu zakupiłam jabłka zdecydowana zrobić bezglutenowe ciasto z jabłkami z tego przepisu. Ale zanim zdążyłam przystąpić do pracy nad ciastem, na blogu Arniki pojawiła się szarlotka kokosowa-orzechowa i bardzo mi się spodobała, więc zdecydowałam się na nią. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywpis mi się zawieruszył - ciasto robiłam jeszcze jesienią - ale za to po odnalezieniu nabrałam znów na nie ochoty i zanim ten przepis opublikowałam zdążyłam ciasto upiec na nowo, w lekko zmienionej wersji:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowygruszki na blogu Jadłonomia ;) Myślałam, że to jakiś żart i nawiązanie do tego powiedzenia;) Ale jak wpis przeczytałam, to okazało się, że prawda i do tego wyglądająca na smaczną! Przepis więc powędrował do zakładki "do zrobienia" w domyśle "szybkiego". I został zrobiony, przy bardzo niewielkiej korekcie:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy