ostatnie smakołyki w postaci kruchych ciasteczek z dżemem były na Dzień Dziecka. Trochę dawno ;) Dlatego na ten weekend postanowiłam przygotować coś słodkiego. Wprawdzie znów jest to przepis z tych mega błyskawicznych, ale przecież efekt się liczy, a efekt moim zdaniem jest świetny. Wykorzystałam znany już Wam patent z deserów budyniowych ( 1 i 2 ), jednak tym razem
Ratunku obiadprzygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. To doskonały pomysł na letni obiad. Jeśli u Was również można jeszcze dostać młode buraczki, to koniecznie musicie jej spróbować. Zapraszam na przepis. Botwinka z ziemniaczkami, koperkiem i jajkiem na twardo (porcja dla 4 głodomorków) Będziemy potrzebować: pęczek młodych buraczków wraz z łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu
Ratunku obiadprzedstawić Wam moje propozycje na lżejsze i trochę odchudzone posiłki. A więc... z nowym rokiem - lżejszym krokiem :) Kto jest ze mną? Sola zapiekana z ziemniakami, cebulą i papryką (przepis na dwie porcje) Będziemy potrzebować: 3-4 ziemniaki (w zależności od wielkości i apetytu) 1 czerwoną paprykę 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 2 duże filety z soli (jeśli są małe
Ratunku obiadsycące. Bez boczusia, bez kiełbaski, za to z papryką i cukinią. Można je sobie dowolnie urozmaicać. Raz dodać kukurydzę, raz czerwoną fasolę, a innym razem grilowanego kurczaka. Dziś jednak przepis na wersję podstawową. Wegetariańskie leczo (porcja dla 2 lub 4 osób, w zależności od tego, czy leczo będzie waszym samodzielnym posiłkiem, czy tylko dodatkiem do niego) Należy przygotować: 2 czerwone
Ratunku obiadprzepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok. 26 na 38 cm) Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklankę cukru ok. 230 g zimnego masła 2 żółtka 3 szklanki śmietanki kremówki
Ratunku obiaddobrze. Żałowałam tylko, że nie było kiełków fasoli mun albo pędów bambusa. Następnym razem na pewno je dodam (o ile wcześniej nie zapomnę kupić). Mimo to postanowiłam zaprezentować ten przepis na blogu. A wiecie dlaczego? Bo jak tylko spróbowałam mojego dania, to wszystkie wątpliwości zniknęły :) Smakowało mi tak bardzo, że przestałam myśleć o jakichkolwiek modyfikacjach i po prostu cieszyłam się
Ratunku obiadktórym niegdyś był Wieki Post. Dziś niewiele osób o tym pamięta, jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat popularność mazurków zdecydowanie wzrasta. Warto więc nieco odkurzyć tę tradycję i przypomnieć przepis, którego nie powstydziłyby się nawet nasze babcie, a może i prababcie? ;) Receptura, którą chcę Wam dziś zaproponować jest bardzo prosta, a pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia polska
Ratunku obiadkurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki z polędwicy wieprzowej nadziane cukinią oraz kolorową papryką (porcja dla 2-3 osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę
Ratunku obiadprzypadku nie istnieje żaden dietetyczny zamiennik. Ale co tam. Jak już grzeszyć, to na całego. Kto ma ochotę na taką czekoladową rozpustę? Jedwabisty mus czekoladowy z konfiturą wiśniową (z przepisu wyjdzie od 4 do nawet 8 porcji, w zależności od wielkości szklanek/pucharków) Należy przygotować: 200 g gorzkiej czekolady (połączenie 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej również się sprawdza
Ratunku obiadsoku z limonki. Ahh gdyby tylko dania jedzone w domu smakowały tak wspaniale jak te podane na świeżym powietrzu! Mogłabym jeść tą sałatkę przez całe lato :) Zachęcam do wypróbowania przepisu oraz do obejrzenia filmiku z przygotowania sałatki :) Na 4 porcje lekkiego dania (jeśli ma być podane jako danie główne pomnóżcie składniki razy dwa) 2 filety z łososia norweskiego (ok.250g) marynata
Mienta blogPrzepyszny deser w stylu crumble. Z wierzchu słodkie, chrupiące ciasteczka z migdałami skrywające pod sobą soczyste truskawki i kwaskowaty rabarbar. Musicie tego spróbować :) Przepis znalazłam na blogu Madame Edith. Polecam i zapraszam do oryginału —>KLIK . Ja w swojej wersji dodałam mniej rabarbaru i zrezygnowałam z dosładzania owoców a jako dodatek użyłam bitej śmietany. 600 g truskawek
Mienta blogplanowałam. Jak dla mnie wystarczająco słodkie ale zdaję sobie sprawę, że dla niektórych sam banan nie wystarczy i musieliby posypać ciasto dużą warstwą cukru pudru ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. szklanka mąki gryczanej 0/5 szklanki mielonych migdałów 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka duży, dojrzały banan 2 szklanki drobno startej
Mienta blogZielono mi! Nic dodać nic ująć :) Zainspirowałam się przepisem z Kwestia smaku , wyszło całkiem smacznie. Makaron z zielonymi szparagami i szpinakiem. Składniki 2/3 porcje: pęczek zielonych szparagów; 250 g umytego i drobno posiekanego szpinaku; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; ząbek czosnku; 150 g makaronu spaghetti, sól, pieprz; opcjonalnie: 1 - 2 łyżki śmietany 18%. Szparagi myjemy i urywamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy
MiksturownikPrzyszła pora na pierwszy wpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje: 700 g selera 2 małe pietruszki
Obiad za dychę