smaku - 2-3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego - sól (ok.1 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku - skrobia kukurydziana maizena (do zagęszczenia sosu) - 1-2 łyżeczki masła Kaszę ugotować wg przepisu. odstawić do wystudzenia. Ja miałam niepełną paczkę, która została od poprzedniego obiadu. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić w garnku , w którym będziemy przygotowywać sos i odstawić do wystudzenia
Smaczne Zdrowedaniu grzyby są bardzo ciemne. Ale nam to nie przeszkadzało delektować się pysznym obiadem. Wręcz przeciwnie bo przyjemnie zjada się to co samemu się zbierało podczas grzybobrania :) Zobacz przepis na Kozackie klopsiki z innymi koźlakami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapokrojone kalmary, wtedy nie trzeba ich patroszyć. Jeśli kupimy świeże, to i tak przed gotowaniem należy je przemrozić, żeby nie były gumowate. Najlepiej smakuje w Chorwacji, stamtąd też przywiozłem przepis. Składniki: mrożone kalmary 4 ząbki czosnku 1 nieduża cebula pęczek pietruszki oliwa z oliwek przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Mrożone kalmary płuczemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy około
Gotuj z MisiemOstatnio polubiłem zupy typu krem. Doszedłem do wniosku, że w zasadzie prawie każdą zupę warzywną można zmielić:) Poniżej przepis na krem z buraków, który posmakował całej naszej rodzinie. Składniki: 2 duże buraki 3 ziemniaki 1 cebula 1 jabłko 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, Buraki gotujemy w mundurkach
Gotuj z MisiemZainspirował mnie przepis, który znalazłem tutaj , ale oczywiście pulpeciki zrobiłem po swojemu. Były pyszne! Nawet moja żona, która brukselki nie lubi, w takim połączeniu chętnie ją zjadła. Dzieci (tak jak się spodziewałem) brukselkę obrały i zostawiły na talerzu. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka brukselki - 15 szt. 1 jajko 1 sucha bułka natka pietruszki bułka tarta przyprawy: sól
Gotuj z Misiemprzygotowane przez niego były przepyszne. Spytałem go oczywiście w jaki sposób je przyprawił i dowiedziałem się, że dodał tylko sól, pieprz, czosnek i zalał ryby oliwą z oliwek. Poniżej przepis na łososia. Jest to bardzo prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Składniki 500 g świeżego łososia norweskiego 4 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek przyprawy: sól, pieprz Łososia myjemy
Gotuj z MisiemSuszone pomidory już same w sobie stanowią doskonałą przekąskę. Lubię wykorzystywać je także do gotowania różnych potraw. Jakiś czas temu zrobiłem pierś z pomidorami i fetą wg przepisu, który znalazłem w koperkowej kuchni . Tym razem postanowiłem fetę zastąpić mozzarellą - obie wersje są bardzo smaczne. Danie to jest proste w przygotowaniu i efektownie wygląda. Składniki: pierś z kurczaka suszone pomidory
Gotuj z Misiemrazem przepis na coś lżejszego. Uwielbiam połączenie smaków ananasa i kurczaka. Oczywiście pizzę zawsze zamawiam hawajską:) Jednak trzeba dbać o linię (uspokoić sumienie) i od czasu do czasu zjeść trochę zieleniny. Składniki: mix sałat – 1 opakowanie (codziennie niskie ceny:) ½ puszki ananasa w zalewie 200 gram piersi z kurczaka pomidorki koktajlowe – 20 szt. 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka oliwy
Gotuj z Misiemzielonym groszkiem ciekawie by wyglądał, ale do dyni nie bardzo by pasował. Jak się okazuje nie ja pierwszy wpadłem na taki pomysł. W Internecie można znaleźć sporo podobnych przepisów. Zupka wygląda bardzo ładnie, a jeśli chodzi o smak – sami spróbujcie. Składniki: 4 duże marchewki 4 ziemniaki mrożony groszek zielony – 1 opakowanie 450g 1 cebula serek topiony kremowy 100g bulion warzywny
Gotuj z MisiemZainspirował mnie przepis, który znalazłem w Internecie. Była to przystawka z grillowanej cukinii i kaszanki udekorowanej ketchupem. Ponieważ nie wszyscy lubią kaszankę, postanowiłem część przystawek zrobić z kurczakiem. Wyszło bardzo sympatycznie. Składniki: 1 mała cukinia pierś z kurczaka kaszanka oliwki pomidorki koktajlowe korniszony przyprawa do grilla olej do smażenia wykałaczki Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plasterki, przyprawiamy i smażymy
Gotuj z Misiemrozpadało. Warto też zainwestować w matę bambusową – znacznie ułatwia robienie rolek. Jeśli w najbliższym otoczeniu mamy przeciwników jedzenia surowej ryby, można zrobić sushi z wędzonym łososiem. W poniższym przepisie starałem się w miarę dokładnie opisać sposób przygotowania sushi. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemDowieźli już grzyby mun do osiedlowego sklepu, postanowiłem więc trochę poeksperymentować. Znalazłem w Internecie kilka przepisów na zupkę. Z pomocą chłopskiego rozumu (kobiecej intuicji nie posiadam) stworzyłem na ich podstawie własną wersję. Z niektórych składników zrezygnowałem (w sklepie nie słyszeli o trawie cytrynowej) i wyszła z tego „zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska
Gotuj z MisiemZainspirowany przepisem na kluseczki z brukselki , postanowiłem poeksperymentować z marchewką. Tym razem nie są to kopytka, tylko kluseczki na bazie marchewki. Oprócz mąki dodałem trochę bułki tartej. Wyszły bardzo smaczne. Czytaj dalej
Gotuj z Misiembiałe wino. Tak zaopatrzony poleciałem do domu. Mule robiłem po raz pierwszy, więc musiałem znaleźć w Internecie instrukcję obsługi. Dowiedziałem się jak się je czyści i znalazłem kilka różnych przepisów. Zdecydowałem się na najprostszą wersję, ponieważ nigdy wcześniej nie jadłem muli (takich ze słoika nie liczę) i chciałem poznać ich smak. Mule należy przyrządzić tego samego dnia, którego się
Gotuj z MisiemPostanowiłem zużyć resztę pergaminu, który kupiłem do przygotowania pstrąga z sosem cytrynowym. Usmażenie w nim piersi z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu, byłoby zbyt banalne:) Pomyślałem, że można w nim usmażyć burgery (miałem zresztą jeszcze mięso mielone, bo jak zwykle za dużo kupiłem do zrobienia pulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się
Gotuj z Misiem