Wędrując sobie po blogach na jednym z nich znalazłam przepis na pesto pistacjowe. Sam pomysł mnie zaintrygował do tego stopnia, że po pewnym czasie postanowiłam zrobić pesto właśnie na bazie pistacji. Składniki: makaron linguini (o jejku jaki on jest cudowny!) 50g pistacji surowych łuskanych Skworcu garść listków świeżej bazylii oliwa bazyliowa ok. 80g grana padano bądź innego twardego sera pół
Brzuszki Łakomczuszkiczyli jajko w bułce z boczkiem. Składniki: masło 1 bułka do hamburgerów lub 2 tosty 2 jajka 2 plastry boczku sos barbecue Na patelni rozpuszczamy masło - dużo masła (przepis, który się inspirowałam kazał rozpuścić masło w rondelku i nasmarować tosty z 2 stron, jak dla mnie za dużo roboty, a potem zmywania). Bułkę do hamburgera przekrawamy na pół
Brzuszki ŁakomczuszkiWprawdzie nie fettuccine, a linguine (którego zostałam totalną fanką!), natomiast wciąż a la Alfredo. Jest to jeden z najłatwiejszych i najszybszych przepisów. Klasyka smaku! Składniki: pół opakowania linguine masło śmietanka 30% twardy ser parmezan lub grana padano (u mnie w lodówce znalazłam grana padano) pieprz (koniecznie) sól (do smaku) gałka muszkatołowa (obowiązkowo!!!) natka pietruszki (jeżeli jest pod ręką) Nie podaję
Brzuszki Łakomczuszkikolejny przepis z serii obiad, który robi się sam. Minimum przygotowań i wysiłku, obiad pyrli się w piekarniku, a ja w tym czasie mogę posprzątać albo poczytać książkę. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu pół cytryny 4-8 ząbków czosnku trochę oleju ziemniaki Do woreczka albo pojemnika wlewamy miód, musztardę, wyciśnięty sok z połówki
Brzuszki ŁakomczuszkiWprawdzie przepis już kiedyś zamieszczałam, jednak nie mogę się oprzeć aby zrobić to jeszcze raz. Makaron wychodzi przecudowny! Składniki (duże porcje dla 2 osób): duże krewetki (bądź wołowina) ilość zależy od tego czy wolimy bardziej krewetkowo czy mniej, ja użyłam 25 dag (mrożonych, surowych) makaron ryżowy (ten szerszy) użyłam 2/3 opakowania 2 jajka (rozmącone) 30 g oleju garść kiełków sojowych
Brzuszki ŁakomczuszkiPostanowiłam się skusić na przepis z kuchni Lidla. Kiedyś na samym początku jak tylko się ona pojawiła podjęłam próbę gotowania z Pascalem i przygotowałam Tortillę z Chorizo i serem Manchago jednak nie byłam specjalnie zadowolona. Również robiłam faszerowane papryki wg. Okrasy, tutaj smakowało już lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej z pesto. Efekty przerosły
Brzuszki ŁakomczuszkiŚmiało stwierdzam, że Okrasa jest geniuszem. Jakie to było pyszne. Niestety nie doczekało się zdjęć, gdyż zostało wciągnięte w chwilę. Mogę jedynie zaprezentować zdjęcia mojego pięknego makaronu. Całkowicie kopiuję przepis ze strony kuchnia lidla ,jedynie z leciutko zmienionymi proporcjami. Składniki: 100g łososia wędzonego makaron fusilli tricolore (no i właśnie Okrasa poleca farfalle, ja użyłam fusilli - tak widnieje na opakowaniu jednak
Brzuszki Łakomczuszkiłyżka oliwy czosnkowej (użyłam oliwę i 3 ząbki czosnku) 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli (ja użyłam posiekanych suszonych papryczek chilli Skworcu - wow jakie ostre!) 75ml białego wina (w oryginalnym przepisie jest martini lub cinzano rostao, ja akurat miałam czerwone wino) 250g jajecznego makaronu tagliatelle 1/5 kostki masła sól Obieram krewetki. Wstawiam wodę na makaron. Gdy zawrze solę i wrzucam tagliatelle
Brzuszki Łakomczuszkimarchewki 1 pietruszka 3-4 grzyby shitake (suszone z firmy Skworcu) 1/3 opakowanie makaronu ryżowego por 2cm kawałek imbiru sos sojowy olej sezamowy przyprawa 5 smaków "Gotujemy" makaron według przepisu na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 min. Kurczaka kroję na drobniutkie kawałki (troszkę grubsze niż tatar). Marchewki i pietruszkę obieram i kroję w nieduże słupki. Myjemy pora
Brzuszki ŁakomczuszkiJednak ostatnio podjęłam wyzwanie i postanowiłam przygotować je w innej postaci niż tradycyjnie "z wody" ewentualnie z dodatkiem bułeczki z rozpuszczonym masłem. Stanęło na makron ze szpinakiem. Przejrzałam trylion przepisów w internecie, połączyłam je wszystkie i wyszło coś cudownego!!! Co ciekawe w internecie kilkakrotnie powtarzało się twierdzenie "do szparagów idealnie pasuje ser kozi", nie miałam o tym pojęcia ale już
Brzuszki ŁakomczuszkiZnam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi z bloga W winogronowym gaju. Do dzieła. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 55g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu akacjowego
Brzuszki ŁakomczuszkiPrzepis na dobry poranek? Aretha Franklin i smoooooooothie. Składniki: 0,5 kg truskawek 2 kiwi garść jagód goji kilka listków mięty kilka kostek lodu 2 łyżeczki cukru Wszystko miksujemy i voila
Brzuszki Łakomczuszkipierwszy przygotowałam z Mamą w zeszłym roku. Pojechałyśmy na działkę zwaną już naszą wsią, zebrały się sąsiadki ciocia Marysia i Małgosia i zaczęły wspierać nas - nieopierzone, wekowymi przepisami od papryki, po grzyby do dżemów, miliard wariacji na temat ogórków, pikli, a w tym wspomniane wcześniej te w curry. Gdy ciocie wyszły uznałyśmy, że może nie opierzone ale moc przerobowa
Brzuszki ŁakomczuszkiOczywiście niezaprzeczalnym autorytetem w tej dziedzinie jest wujek Jacek i nawet przez chwile mi nie przyszło do głowy, że będą aż tak dobre. Mimo wszystko zakasałam rękawy i zrobiłam. Przepis z którego korzystałam znajdziecie tutaj . Składniki: 1kg ziemniaków 350g mięsa mielonego łyżeczka suszonego majeranku 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 cebula boczek i cebula na skwarki Do mięsa
Brzuszki Łakomczuszkileń wyszedł na wierzch i po raz pierwszy wypróbowałam gotowe - nie było źle. :) Składniki: gotowe ciasto do pizzy śmietana boczek pieczarki cebula ser żółty ser mozzarella sól, pieprz Przepis to formalność. Rozkładam ciasto i smaruję śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem. Rozrzucam pokrojony w drobną kosteczkę ser. Kładę na pizzy pieczarki, boczek i do piekarnika. Trzymałam w piekarniku chyba
Brzuszki Łakomczuszki