SERNIK KAJMAKOWY Z POPCORNEM (TEST PIEKARNIKA PAROWEGO) 188Sernik z kajmakową masą serową, na spodzie z herbatników oraz polewą z kajmaku i popcornem. Wyjątkowy w smaku! Bardzo kremowy, dosłownie rozpływający się w ustach
Kuchnia MagdaLeny
TORCIK TRUSKAWKOWY 147Niedługo Dzień Mamy. Jakie danie najbardziej kojarzy Wam się z mamą? Dla mnie to wszelkiego rodzaju ciasta, które były pieczone na niedzielę czy torty skrupulatnie przygotowywane na urodziny. Miałam to szczęście, że urodziny przypadają mi latem więc na targach zawsze był wysyp owoców. Dlatego ja na Dzień mamy też przygotowuje coś słodkiego. Jaka potrawa kojarzy mi się więc z mamą(...)Torcik śmietanowo-kokosowy z truskawkami. Masa jest puszysta niczym puch, a biszkopty delikatne i wilgotne. Truskawki dopełniają wszystko. Idealnie wkomponowują się do tortu. Między ciastem a kremem jest warstwa truskawkowego dżemu. Biszkopt upieczony jest na miodzie. Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 05 szkl miodu wielokwiatowego Manufaktura Wielkopolska 2 łyżki cukru 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki
Kuchnia w oparach
POLĘDWICA GOTOWANA NA PARZE 212Polędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować
Kuchnia MagdaLeny
WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 196Nie ma Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie
Kuchnia MagdaLeny
HERBATY NATURALNE PURE LEAF 177Żyjemy bardziej świadomie i coraz częściej wybieramy produkty naturalne - bez konserwantów i zbędnej chemii, która nam szkodzi. Chętnie sięgamy po ekologiczną żywność oraz naturalne kosmetyki. Zwracamy
Kuchnia MagdaLeny
ROLADKI Z TORTILLI Z SEREM I SZYNKĄ 277Szybka przekąska na imprezę, kolację lub do lunchboxa. Tortille zapiekane z szynką, serem żółtym oraz mozzarellą i sosem czosnkowym, podane w postaci roladek. To bardzo proste
Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #30 - BIAŁA FASOLA 168Fasola biała należy do roślin strączkowych i posiada ona kilka odmian, a do najpopularniejszych należą fasola jaś oraz perłowa. Jest ona jednym z najbardziej wartościowych pokarmów
Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #28 - RYŻ 197Ryż to jedna z najpopularniejszych roślin świata. Występuje około 800 odmian ryżu, które różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością
Kuchnia MagdaLeny
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 179Kopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest
Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 196Migdały to cenne źródło składników odżywczych - witamin, minerałów, białka, dobrych tłuszczów oraz przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki z naszego organizmu. Zaliczane są do najzdrowszych produktów żywnościowych
Kuchnia MagdaLeny
MACZANKA KRAKOWSKA 193Maczanka krakowska to danie o dość intrygującej nazwie, zupełnie nie kojarzące się z niczym. A na pewno nie z burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut
Kuchnia MagdaLeny
MUSZLE MAKARONOWE Z PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI 184Makaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na
Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 177Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu
Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami 175Ostatni rok upłynął mi pod znakiem „nauczę się piec ciasta”, takie z masami, przekładane dobrocią. Ba! Marzyły mi się torty piętrowe, jak z obrazka i takie, przy których czołowi cukiernicy zdychają z zazdrości. Podjęłam nawet pewne próby, które ucieszyły tylko wsiowy drób. Jednak odkryłam coś innego. Mimo że ciasta z masami i torty wielopiętrowe nie są mi pisane, lubię
ladykitchen
Pavlova z granatem 254jeszcze chwilę miksujemy. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25 cm . Wykładamy ubite białka i formujemy kształt naszego tortu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez ok 1 godzinę 15 minut(...)beza porządnie się wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień wcześniej. Masę przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, serek mascarpone oraz dodajemy 2 łyżki cukru. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej owoce granatu. Polewamy sosem (syrop grenadyna wymieszana
I LOVE LIFE