przepis na tort - 2500 przepisów (strona:60/167)

Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców 168

Święta wiszą w powietrzu... Według wielu z nas nie mogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej(...)dochodząc do krawędzi. Nałóż drugi spód, delikatnie dociśnij, a na wierzchu rozsmaruj pozostałą drugą połowę masy. Wierzch możesz ozdobić kokosowymi pralinkami, startą gorzką czekoladą lub ozdobnymi perełkami. Przed krojeniem tort należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego

Roślinna - blog wegański
Tort brzoskwiniowy 106

Bardzo smaczny i lekki tort z kremem waniliowym  i brzoskwiniami. Tort możemy upiec na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej

Bajeczna Kuchnia
Kokosowa rozpusta 175

Proste i pyszne ciasto biszkoptowe. Oparte na kakaowym biszkopcie, kremie budyniowym z dodatkiem kokosu. Niby podobny do miodownika, ale nie do końca bo ja nie dodawałam

moj przepis na
Gruszkowa pokusa - odchudzony torcik 190

 U mnie sprawa jest prosta, są goście jest okazja do zrobienia ciacha. Tym razem chciałam, żeby było ono jak najbardziej odchudzone i udało mi się

Cynamonowe szczęście
Tort tiramisu 227

Szukałam pomysłu na tort na swoje urodziny, który nie tylko byłby nietypowy ale i niewymagający dużo pracy. I tak trafiłam na ten tort tiramisu, który spełniał wszystko to czego szukałam. Smak, bo tiramisu uwielbiamy, prostota wykonania i nietypowy wygląd. Nie myliłam się, był pyszny, znikł do ostatniego okruszka i zaciekawił gości sposobem wykonania czyli zatopieniem w środku biszkoptów. Polecam każdemu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Torcik ananasowo-cytrynowy 158

górką) (dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku) 200 - 250 gramów śmietany kremówki 30% (dałam 400 g) Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa (rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu, do tortu zużyłam połowę a resztę zjadł mąż :)) 1 duża cytryna ewentualnie sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, dodać cukier i cukier z wanilią, miksować(...)kosteczkę. Pozostałe krążki ananasa pokroić w kosteczkę, poukładać na wierzchu ciasta. Pokrojoną w kostkę galaretkę, również fantazyjnie rozrzucić na owoce. Cytrynę pokroić w plasterki, poprzecinać je na pół, obłożyć tort dookoła, związać wstążeczką

Na Ciasteczkowych Papierach
Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone 500

Masa mascarpone: Śmietanę ubijamy, następnie miksujemy z dodatkiem cukru pudru oraz serków mascarpone. Do gotowej masy wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania tortu. 4. Przełożenie tortu: Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy płat skrapiamy lekko cytryną- wykładamy odrobinę masy mascarpone (ok 5mm), na to tężejąca galaretka truskawkowa. Odstawiamy do lodówki. Drugi płat smarujemy

Kuchnia w czekoladzie
Torcik karmelowo- jeżynowy 208

się rozpędziłam przy pieczeniu biszkoptu na tort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj ), że upiekłam taki jeden skromny zapasowy- w sumie to nie wiem jak to się stało ;)  Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej

Krakowskie smaki Ani
Tort Marcinek 171

Tort Marcinek Pyszne małe co nieco, choć wcale małe nie jest, ale smak i wygląd jest fantastyczny. Bardzo popularne na Podlasiu, w niektórych regionach obowiązkowo gości na stole weselnym, zaraz obok sękacza. Jest to raczej wypiek dla cierpliwych, gdyż w oryginale potrzeba upiec nawet 20 placków, każdy placek wywałkować, eh tyle roboty...Dzisiaj przedstawiam prostszą wersję, marcinek lany, bez wałkowania(...)wlewamy sok z cytryny, i ubijamy aż do zgęstnienia masy.  Placki przekładamy kremem (po 3 łyżki kremu na placek). Wierz również smarujemy kremem, i dodatkowo dekorujemy starkowaną czekoladą. Tort najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego

na moim stole...
Prosty torcik z truskawkami i bitą śmietaną 433

wystudzeniu, biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta wkładamy do zamkniętej tortownicy lub pozostawiamy na spodzie z tortownicy i spinamy specjalną obręczą do tortów. Jeśli ciasto jest bardzo suche można go lekko skropić zimną przegotowaną wodą. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietan – fixy. Gdy śmietana jest już dobrze(...)śmietaną (pozostawiając około 3 łyżek śmietany, do posmarowania wierzchu ciasta) i następnym blatem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy cienko bitą śmietaną, a następnie posypujemy czekoladą startą na grubych oczkach. Tort przechowujemy cały czas w lodówce. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, by lepiej się kroił. Ciasto po wierzchu można ozdobić truskawkami. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Smakowy Raj
Biało-czarny torcik. 129

tego dnia. Dlatego gdy już przyjeżdża to zawsze staram się przygotować coś pysznego do jedzenia i jakąś słodycz do kawy. Tym razem przygotowałam ten torcik i był obłędny!!! Przygotowuję torty na specjalne okazje i jeszcze chyba nigdy nie przygotowałam dwóch takich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały

Rozpustne gotowanie
Tort makowy z masa kawową 218

masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i ostudzoną zaparzona kawę ciągle ucierając.  Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować  połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu  startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę

Gosia gotuje
Tort czekoladowo-pomarańczowy 185

zakończenie naszego czekoladowego weekendu upiekłam wyśmienity tort czekoladowo-pomarańczowy. Delikatny mięciutki biszkopt nasączony rumem i równie delikatny w smaku krem pomarańczowy tworzą doskonałą kompozycję. A do tego jeszcze ta czekoladowa polewa. Po prostu delicje. Ponieważ ja uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy jest to dla mnie najlepszy tort jaki upiekłam do tej pory. „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Tort brzoskwiniowy 185

już czwarty tort zrobiony przeze mnie w tym miesiącu, ale uprzedzałam, że będzie słodko. Upiekłam go dla mojej mamy z okazji Dnia Matki. Przepis na niego znalazłam w starym numerze "Smaków i Aromatów" . Jest delikatny i mało słodki. Składa się z trzech warstw : ucieranego ciasta stanowiącego spód tortu, warstwy kremu brzoskwiniowego i warstwy kremu śmietanowo-jogurtowego. Całość ozdobiona

Wiem co jem
Rocznicowy tort i samopoziomująca polewa 167

Tort upiekłam na wielki zjazd rodzinny zorganizowany z pięknej okazji, jaką stanowiła 50-ta rocznica ślubu rodziców. Inspiracji na niego szukałam od co najmniej miesiąca, ale skończyło się tak jak zazwyczaj – dwa dni wcześniej podjęłam decyzję co do smaku. Na ozdobienie zabrakło mi nie pomysłu ani materiałów, bo obkupiłam się w różności i mogłam go przybrać na kilka możliwych sposobów(...)nocy z piątku na sobotę, po całotygodniowym niedosypianiu i wstawaniu o 5 rano. W rezultacie ciasteczka świetnie pasowały do delikatnego kakaowego ciasta i ptasiomleczkowej masy cytrynowej. Z pewnością tort na obchody 50-lecia powinien mieć bogatszą oprawę, ale jubilatom się spodobał (tak przynajmniej twierdzili), a co najważniejsze smakował całej rodzinie (były proszone dokładki J ). A co najważniejsze, bez uszczerbku przetrwał

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania