Święta wiszą w powietrzu... Według wielu z nas nie mogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej(...)dochodząc do krawędzi. Nałóż drugi spód, delikatnie dociśnij, a na wierzchu rozsmaruj pozostałą drugą połowę masy. Wierzch możesz ozdobić kokosowymi pralinkami, startą gorzką czekoladą lub ozdobnymi perełkami. Przed krojeniem tort należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego
Roślinna - blog wegańskiBardzo smaczny i lekki tort z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Tort możemy upiec na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej
Bajeczna KuchniaProste i pyszne ciasto biszkoptowe. Oparte na kakaowym biszkopcie, kremie budyniowym z dodatkiem kokosu. Niby podobny do miodownika, ale nie do końca bo ja nie dodawałam
moj przepis naU mnie sprawa jest prosta, są goście jest okazja do zrobienia ciacha. Tym razem chciałam, żeby było ono jak najbardziej odchudzone i udało mi się
Cynamonowe szczęścieSzukałam pomysłu na tort na swoje urodziny, który nie tylko byłby nietypowy ale i niewymagający dużo pracy. I tak trafiłam na ten tort tiramisu, który spełniał wszystko to czego szukałam. Smak, bo tiramisu uwielbiamy, prostota wykonania i nietypowy wygląd. Nie myliłam się, był pyszny, znikł do ostatniego okruszka i zaciekawił gości sposobem wykonania czyli zatopieniem w środku biszkoptów. Polecam każdemu
Bernika - moj kulinarny pamietnikgórką) (dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku) 200 - 250 gramów śmietany kremówki 30% (dałam 400 g) Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa (rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu, do tortu zużyłam połowę a resztę zjadł mąż :)) 1 duża cytryna ewentualnie sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, dodać cukier i cukier z wanilią, miksować(...)kosteczkę. Pozostałe krążki ananasa pokroić w kosteczkę, poukładać na wierzchu ciasta. Pokrojoną w kostkę galaretkę, również fantazyjnie rozrzucić na owoce. Cytrynę pokroić w plasterki, poprzecinać je na pół, obłożyć tort dookoła, związać wstążeczką
Na Ciasteczkowych PapierachMasa mascarpone: Śmietanę ubijamy, następnie miksujemy z dodatkiem cukru pudru oraz serków mascarpone. Do gotowej masy wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania tortu. 4. Przełożenie tortu: Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy płat skrapiamy lekko cytryną- wykładamy odrobinę masy mascarpone (ok 5mm), na to tężejąca galaretka truskawkowa. Odstawiamy do lodówki. Drugi płat smarujemy
Kuchnia w czekoladziesię rozpędziłam przy pieczeniu biszkoptu na tort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj ), że upiekłam taki jeden skromny zapasowy- w sumie to nie wiem jak to się stało ;) Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej
Krakowskie smaki AniTort Marcinek Pyszne małe co nieco, choć wcale małe nie jest, ale smak i wygląd jest fantastyczny. Bardzo popularne na Podlasiu, w niektórych regionach obowiązkowo gości na stole weselnym, zaraz obok sękacza. Jest to raczej wypiek dla cierpliwych, gdyż w oryginale potrzeba upiec nawet 20 placków, każdy placek wywałkować, eh tyle roboty...Dzisiaj przedstawiam prostszą wersję, marcinek lany, bez wałkowania(...)wlewamy sok z cytryny, i ubijamy aż do zgęstnienia masy. Placki przekładamy kremem (po 3 łyżki kremu na placek). Wierz również smarujemy kremem, i dodatkowo dekorujemy starkowaną czekoladą. Tort najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego
na moim stole...wystudzeniu, biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta wkładamy do zamkniętej tortownicy lub pozostawiamy na spodzie z tortownicy i spinamy specjalną obręczą do tortów. Jeśli ciasto jest bardzo suche można go lekko skropić zimną przegotowaną wodą. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietan – fixy. Gdy śmietana jest już dobrze(...)śmietaną (pozostawiając około 3 łyżek śmietany, do posmarowania wierzchu ciasta) i następnym blatem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy cienko bitą śmietaną, a następnie posypujemy czekoladą startą na grubych oczkach. Tort przechowujemy cały czas w lodówce. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, by lepiej się kroił. Ciasto po wierzchu można ozdobić truskawkami. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Smakowy Rajtego dnia. Dlatego gdy już przyjeżdża to zawsze staram się przygotować coś pysznego do jedzenia i jakąś słodycz do kawy. Tym razem przygotowałam ten torcik i był obłędny!!! Przygotowuję torty na specjalne okazje i jeszcze chyba nigdy nie przygotowałam dwóch takich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały
Rozpustne gotowaniemasa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i ostudzoną zaparzona kawę ciągle ucierając. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę
Gosia gotujezakończenie naszego czekoladowego weekendu upiekłam wyśmienity tort czekoladowo-pomarańczowy. Delikatny mięciutki biszkopt nasączony rumem i równie delikatny w smaku krem pomarańczowy tworzą doskonałą kompozycję. A do tego jeszcze ta czekoladowa polewa. Po prostu delicje. Ponieważ ja uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy jest to dla mnie najlepszy tort jaki upiekłam do tej pory. „ Czytaj więcej
Wiem co jemjuż czwarty tort zrobiony przeze mnie w tym miesiącu, ale uprzedzałam, że będzie słodko. Upiekłam go dla mojej mamy z okazji Dnia Matki. Przepis na niego znalazłam w starym numerze "Smaków i Aromatów" . Jest delikatny i mało słodki. Składa się z trzech warstw : ucieranego ciasta stanowiącego spód tortu, warstwy kremu brzoskwiniowego i warstwy kremu śmietanowo-jogurtowego. Całość ozdobiona
Wiem co jemTort upiekłam na wielki zjazd rodzinny zorganizowany z pięknej okazji, jaką stanowiła 50-ta rocznica ślubu rodziców. Inspiracji na niego szukałam od co najmniej miesiąca, ale skończyło się tak jak zazwyczaj – dwa dni wcześniej podjęłam decyzję co do smaku. Na ozdobienie zabrakło mi nie pomysłu ani materiałów, bo obkupiłam się w różności i mogłam go przybrać na kilka możliwych sposobów(...)nocy z piątku na sobotę, po całotygodniowym niedosypianiu i wstawaniu o 5 rano. W rezultacie ciasteczka świetnie pasowały do delikatnego kakaowego ciasta i ptasiomleczkowej masy cytrynowej. Z pewnością tort na obchody 50-lecia powinien mieć bogatszą oprawę, ale jubilatom się spodobał (tak przynajmniej twierdzili), a co najważniejsze smakował całej rodzinie (były proszone dokładki J ). A co najważniejsze, bez uszczerbku przetrwał
Kuchenne zapiski Edyty