kakao), bo te z czekoladą są bardziej czekoladowe niż śliwkowe :)Powidła te świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasta, również pasują np. do naleśników, na kromkę chleba, do przełożenia tortów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka- to uwielbiałam i uwielbiam najbardziej :)* śliwki- 2 kg* cukier- 3/4 szklanki** czekolada- 100 g*** kakao- 2 łyżkiPracę nad powidłami rozkładam
Kraina Miodem Płynącakieliszkach. Obowiązkowo podany z cząstką cytryny do skropienia. Jeśli jednak kupiliście wędzonego łososia a nie macie ochoty na mus, a coś jeszcze bardziej wyszukanego to możecie się skusić na Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy czy może nasze Ptysie z łososiowym musem. Na cokolwiek się zdecydujecie to na pewno się Wam to pysznie uda :)!Mus z łososia wędzonegoSkładniki
UgotujmyTo.plTorcik idealny na święta, z ogromną ilością czekolady. Korzenny smak z nutą pomarańczy, przełożony kwaśnymi powidłami. Tort jest mięciutki, w smaku od razu kojarzy się ze świętami. Jak dla mnie idealny. Zdecydowanie wspaniała alternatywa dla tradycyjnych pierniczków. Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutąSkładniki:130 g masła150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości100 g cukru, najlepiej dark muscovado
Mania Gotowaniaktóre na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis na przygotowanie różanego cukru pudru znajdziecie w przepisie na Batator - świąteczny tort (przepis).Czas przygotowania: 25 minutPorcje: 12 Składniki:150 g mąki pszennej,100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000,80 g cukru,1/2 szklanki owoców czarnej
SzczyptaSmaQdocenia popularna kapuste,szczegolnie kiszona,boczek czy kluski.Filarem kuchni jest jednak mieso,a Schweinebraten-pieczen z sosem to narodowa potrawa Niemcow.Maja przebogaty wybor przedniego pieczywa,pyszny,znany tort Schwarzwaldzki i Apfelstrudel.Zima zatem to idealna pora na zebranie przepisow z kuchni naszych zachodnich sasiadow.Mam nadzieje,ze w przepisach pojawi sie rowniez ostatnio bardzo popularny na blogach jarmuz,wszechobecny w kuchni niemieckiej.Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisu tutaj, na ciasto z mniejszą zawartością tłuszczu.Zamiana ta wymaga jednak napączowania spodu ,w innym przypadku pozostałoby zbyt suche.Ciasto jest równie smaczne,jednak przgotowane w okrągłej foremce jako tort prezentuje się bardziej odświętnie.Składniki na spód: 6 jajek150 g cukru115 g mąki pszennej25 g kakao40 g roztopionego masłaPrzepis na krem serowyznajdziesz tutaj Składniki na polewę:50 g masła2
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!praktycznie zaraz po upieczeniu zniknęły. W sumie dawno babeczek nie piekłam, ale moje chłopaki tylko czekają na coś słodkiego i nie ważne czy to są zwykłe ciastka czy tort. Grunt żeby było domowe i słodkie.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnicynamonem wymieszanym z cukrem , pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem.Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć.Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawszyscy wyciągali spod poduszek wymarzone prezenty mikołajowe, ja dostałam inny prezent!A mianowicie : zaproszenie na czekoladowe warsztaty do Krakowskiej Manufaktury Czekolady.Moim Mikołajem była firma Paclan, która to nagrodziła mój Tort czekoladowy ganache z frużeliną z czarnej porzeczki, w organizowanym przez siebie konkursie.Przez południem popędziłam na ul. Szewską jak na skrzydłach!Zapach z Manufaktury unosi się na całej ulicy i jest
Ostra na Słodkowczorajszego arbuza, którego część przeznaczyłam na tort arbuzowy, został mi jeszcze całkiem spory kawałek. Przygotowałam więc szybciutko dla Was jeszcze dwie ekspresowe propozycje, tak aby nic się nie zmarnowało i było pysznie!:) Pierwsza z nich to Arbuzowa Aqua Fresca, czyli cudownie orzeźwiający meksykański napój. Aqua Fresce można przygotować z różnorodnych owoców, wszystko zależy od Waszej fantazji. Do arbuza dodałam świeżo
Słodko-Słony Świat Ilonypozostałości arbuza, które miałam po przygotowaniu zdrowego arbuzowego tortu, zrobiłam jeszcze sałatkę. Dziecinnie prostą - pokroiłam arbuza, kiwi i mozzarellę w kwadraty, ułożyłam jedne na drugich i gotowe. Do tego słodka glazura balsamiczna (do kupienia w delikatesach) lub domowa z octu balsamicznego i syropu z agawy lub miodu. Mozzarellę możecie zastąpić serem feta, natomiast kiwi - avocado. Taka Kwadratowa Sałatka świetnie nadaje
Słodko-Słony Świat Ilonysmaku słodkiej dyni i soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć
Słodko-Słony Świat Ilonyśmietanę kremówkę do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Tuż przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-Fix-y. Wystudzone rurki napełnić bitą śmietaną za pomocą szprycy do dekoracji tortów. Posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia. Są wtedy delikatne i kruche. Pycha
Świat Ciastakisielu , a potem dodajemy jabłka i mieszamy. 4.Gdy bezy już będą gotowe , przełożyć je na talerz. Przygotuj jakaś deskę, duży talerz lub jakąś tackę, na której będziemy "składać tort". Bierzemy największą bezę i kładziemy na tacce , kładziemy krem śmietankowy, tak aby w środku zostało miejsce na jabłka. Grubość kremu jaką kładziemy powinna mieć ok.1,5-2 cm. Potem
Gotuj Z MuzykąJest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc!Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie!Delikatna biszkoptowa
Ostra na Słodko