dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę i szybko formujemy gozinaki w dowolny kształt (w naszej pierwszej opcji był to okrąg z którego później wycięliśmy kawałki jak w torcie) aby masa nie stężała bo wtedy zostanie nam dziwnego kształtu bryła :) Aby lepiej i równomiernie uformować naszą masę pomagamy sobie – najlepiej – małym drewnianym wałeczkiem (choć i duży może być
Kuchenne Wariacjeroku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą , tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis znaleziony na tej stronie . Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie. W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu
Wiem co jempragnę podziękować wszystkim za cieple i życzliwe komentarze. Sprawiają mi one wiele radości i utwierdzają w przekonaniu, że to co robię ma sens. Pewnie powinnam na tę okoliczność upiec tort, ale że był w wczoraj z zupełnie innej okazji, zrobiłam skromne ciasto czekoladowo-miętowe". Czytaj więcej
Wiem co jemtysięcznym mieście znalazłam jeden sklep, w którym dostępne były herbaty Irving, a wybór ograniczał się do dwóch gatunków: Irving Tropical with mint ,, której użyłam, do opisanego w poprzednim poście, tortu oraz Irving Pure Green . Jako pierwszy przyszedł mi do głowy pomysł na risotto, ale tak się zbierałam z jego zrobieniem, że w końcu Angie mnie ubiegła. Trzeba było pomyśleć
Wiem co jemŚwietny pomysł na fajną i prostą dekorację, idealnie nadającą się do ciast, tortów czy babeczek. Wystarczy wymieszać wiórki kokosowe z barwnikiem i dekoracja gotowa. Składniki: 100 g wiórków kokosowych barwnik spożywczy w żelu, dowolny kolor (ok. pół łyżeczki) Przygotowanie: 1. Wiórki kokosowe przesypać do miseczki. 2. Dodać barwnik spożywczy. 3. Dokładnie wymieszać ręką (wcześniej założyć rękawiczki) do momentu, aż wszystkie
Domowa Cookierenka AgiWspomniane w tytule połączenie to oczywiście cukinia i kokos. Uwielbiam! Dziękuję za wczorajsze życzenia Kochani :) Baaardzo miło mi zrobiło! Nawet Google o mnie pamiętało :D A oto wczorajszy tort :) Blaty z mąki pszennej, mąki kokosowej i kakao przełożone domowym budyniem waniliowym (z mieloną wanilią od Skworcu) Zupełna improwizacja na szybko, ale wyszedł przepyszny
breakfast of dreamszaraz napiszę :) O 9:00 pewnie zacznę renowację swojej facjaty, aby nie straszyć w pracy, którą zaczynam o 10:00. Po pracy zapewne o 19:00 zacznę zabawę z tortem, który przygotowuję dla koleżanki. A o 22:00 planuję grzecznie leżeć w łóżku. No i to mój plan na dziś, Wam również życzę miłego dnia ;) SKŁADNIKI: 2 małe banany
Kuchnia w opałachMoże pogoda na razie nie sprzyja dłuższym spacerom, ale to nie znaczy, że nie przyszła do nas wiosna. Może nie jest to jeszcze czas na przygotowanie lodowego tortu z owoców leśnych , ale dzień robi się dłuższy, pogoda ładniejsza, a na targowiskach pojawią się świeże sezonowe owoce i warzywa. Chyba właśnie ich najbardziej mi brakowało zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie
Słodkie PrzyjemnościWyjąć z piekarnika i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Źródło przepisu: gazetka Ciasta i torty z kolekcji dobrej kuchni. z moimi małymi zmianami
O kuchni z uczuciemmoją stronę i moje, już nie takie pyszne, ale również dobre ciasto. Nie piekłam go niestety sama, chociaż bardzo chciałam upiec wszystkie ciasta dla obu naszych stron i tort weselny – jak się okazało, byłoby to niewykonalne czasowo. Rozdanie mojego ciasta niestety trwało calusieńki dzień, od rana aż do samej nocy. Miejsc, w które musieliśmy dostarczyć ciasto, nie było może
Smakowy Rajdzisiaj jest Dzień Mężczyzny. Na Dzień Kobiet niestety nie upiekłam żadnego ciasta bo złapała mnie choroba, ale dzisiaj moim domownikom zrekompensowałam brak ciasta dwa dni. W planie miałam upiec tort z kremem karmelowym, ale niestety mam małe problemy z trzymaniem się planu i upiekłam ciasto 3 warstwowe czyli: biszkopt, masa kokosowa i galaretka truskawkowa w połączeniu z miksowanymi truskawkami
Amatorka kuchennablat wyłożyć krem czekoladowy i równomiernie rozprowadzić (masa może lekko wystawać poza brzegi). Przyłożyć drugi blat i lekko docisnąć. Krem, który wystaje po bokach wyrównać. Polewę partiami wylać na tort i rozsmarować po wierzchu, również część która spłynęła na boki. Polewa ma rzadką konsystencję, co ułatwia pracę - potem tężeje i pięknie się błyszczy :) Udekorować dowolnymi ozdobami. U mnie
Chocolate Muffin BlogBędzie jeszcze druga część, nawet lepsza, niż pierwsza (widziałam brudnopis ;)), tak że polecam polubienie strony namoment.pl, bo gość ma jeszcze wiele do powiedzenia. W następnym wpisie jakieś ciacho? może tort? albo jakieś danie obiadowe? No właśnie - pytanie na dziś - co byście chcieli w następnym poście? :) Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedzi, Sylwia
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować ubitą śmietaną, połączoną z mascarpone. Dzieła dopełni koktajlowa czereśnia, niczym wisienka na torcie
Kuchnia w opałach