przepis na tort - 2500 przepisów (strona:116/167)

Krem Kajmakowy. 253

Krem kajmakowy, chyba najczęściej używany mną krem do tortów. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Na podstawie masła, bo nie lubię robić kremów z budyniu, a ten uda się po prostu każdemu. Składniki: 400 g masła1,5 puszki masy kajmakowej200 orzechów Przygotowanie:  Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni, przez ok. 5 minut.Masło ubijamy na jasny krem i stopniowo dodajemy

Kuchnia Łukasza
Biszkopt z jabłkami. 274

mamy z nich robić i najczęściej powstaje nam pomysł na ciasto lub jak w danym wypadku ciasto powstało przez omyłkę... Miałem robić biszkopt, który planowałem użyć do tortu lecz w trakcie pieczenia zrozumiałem, że biszkopt jest za niski do przekrojenia (widocznie dla tego bo użyłem jedynie cztery jaja) i wtedy mama zaproponowała górę nie do końca upieczonego biszkoptu przykryć

Kuchnia Łukasza
Ciasto imieninowe genialnie proste 294

wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa). Przekladac nasze blatybiszkoptowe wg naszego uznania lekko dociskając. A 3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i udekorować tak jak nam w duszy gra.  Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Nominacja do Liebster Award 114

cisza? Cisza 3. Jak najchętniej odpoczywasz? W moim ogrodzie 4. Rozważna czy romantyczna? Dziś już rozważna ;-) 5. Ulubiona kuchnia świata? Nie ma takiej, lubię wszystkie 6. Ulubiony deser? Tort kawowy mojej teściowej 7. Twoje największe marzenie? Domek na zabitej dechą wsi 8. Twoje najgorsze danie, które ugotowałaś? Comber zajęczy  9. Romantyczna kolacja czy rodzinny obiad? Kolacja 10. Książka

Kulinarne przygody Gatity
Krótka wielkanocna przypominajka 180

porem i pestkamiChleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladowąBabka majonezowaSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiSernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello     Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z dyni, mango i cytryny! Najlepszy! 285

wystarczy ;-). Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej

SMYKWKUCHNI
Czekoladowa Rozkosz z Jagodami 157

Wczoraj piekłam tort urodzinowy, który składał się z 4 warstw. Po wykonaniu go pozostał mi zarówno biszkopt jak i kremy. Nie chciałam aby się zmarnowały, więc zrobiłam takie ciacha. Pyszne! Świetnie wyglądają na stole i powiem, że moich niespodziewanych gości zachwyciły zarówno smakiem jak i wyglądem. Tu również pomogła mi firma ETERNO, gdyż konfitura Owoce Leśne świetnie przełamała słodycz deseru

Blondynka Gotuje
Ciasto Gateau St.Honore' - z moją przeróbką 240

jest dość efektowne w wyglądzie, smakuje też całkiem dobrze:)Może warto zrobić na jakąś wyjątkową okazję. Tak zarabiałam ciasto kruche, ...a tak ptysiowe. Może być alternatywą dla tradycyjnego tortu

Proste Potrawy
Jak zrobić polewę czekoladową 195

Robię dwa rodzaje ciemnej polewy.W jednej wykorzystuję czekoladę, a drugą robię z użyciem kakao.A oto wypróbowane polewy. Tę podpatrzyłam tuTaką polewą udekorowałam  tort z kremem miętowym.  Taka polewa jest dość twarda. Składniki  na polewę z czekoladą : czekolada- tabliczka gorzkiej- 10 dag 4 dag masła Przygotowanie : Masło rozpuść w rondelku Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę- wymieszać

Proste Potrawy
Ciasto z jagodami 135

truskawkami było na pewno wilgotniejsze :)Polecam również inne ciasta z jagodami na moim blogu : nocny placek z jagodami i jagodowy placek z kruszonką. Dla bardziej wymagających tort z jagodami

Proste Potrawy
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 173

zostać usunięte z pszenicy w procesie przemiału. Typy mąk  i zastosowanieMąka typ - 400( tortowa), idealna do wypieku ciast tortowych.Mąka typ - 450 , przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich.Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów.Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek.Mąka Krupczatka

NaKońcuJęzyka
Czekoladowa Rozkosz z Jeżynami 194

mojej głowie. Wchodzę wtedy do kuchni i dokładnie wiem co z czym i jak. Przepis na to czekoladowe ciacho pochodzi z Moje Wypieki z przepisu na Tort Straciatella z Malinami, który już kiedyś Wam pokazywałam. Ciasto jest idealne, mocno czekoladowe, mokre, mój syn je uwielbia! Jeżyny z tatusiowej działki idealnie przełamały słodycz kremu i ciasta.  Ciasto

Blondynka Gotuje
Restauracja Filmowa 224

kapustka zachwyciła ukochanego. Kotlecik idealnie komponował się z podanymi dodatkami. Był dobrze usmażony i bardzo soczysty.Opiekane ziemniaczki niestety wypadły podobnie jak u mnie na talerzu. Na deser postanowiłam zamówić tort bezowy (jestem ich ogromną fanką) przekładany owocami i polany sosem toffi, niestety kelner poinformował mnie, że obecnie karta jest w "przebudowie" i może mi zaoferować albo talerz lodów podanych

Emcia Pichci
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 176

odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie wyrobić ciasto i podzielić 4 części. Każdą część należy rozwałkować na okrągły placek. Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem

Słodkości i nie tylko
KANDYZOWANE PŁATKI RÓŻY 227

Przy okazji robienia konfitury z róży, przygotowałam kandyzowane płatki róży, pięknie wyglądają na ciastach, tortach, deserach. Łatwe w przygotowaniu, a nadaje niepowtarzalny urok. Garści płatków 1 białko Cukier Białko ubić na delikatną pianę, płatki oczyści (można zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, początkowo mogą stracić barwę, ale kolor powróci, osuszyć). Przygotowane płatki maczać w białku układać na talerzu i posypać

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania