Kurczak pieczony 186Proste do zrobienia.. zdjęcia po upieczeniu niestety zabrakło.. kurczak - skrzydełka, udka lub podudzia przyprawa american chicken Rafex sól olej Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie wymieszać dokładnie z przyprawą i odstawić na do lodówki.[ u mnie kurczak marynowany był w misce Tupperware].Podsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu Zaroodpornym lub blaszce.Piec 1 godzinę
Moje domowe kucharzenie
Sos barbecue BBQ 185domowym zaciszu. :) Smak nie będzie idealnie taki sam, ale myśl o tym, że jest o niebo zdrowszy zrekompensuje stratę. Sos idealnie smakuje do mięs w szczególności żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem). Potrzebujemy: 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki musztardy 2 łyżki miodu
MamaOskarka
Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 225wina i śliwek doprawionych tymiankiem i ostrą papryką doskonale się uzupełnia. Inspiracja: Karmelowy , a oryginalnie przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki na 2 porcje: 2 udka kacze 2 skrzydełka kacze 100 g suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 liść laurowy 300 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku ¾ łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki
Fabryka pomysłów
Pasztet z gęsi z żurawiną 178family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko), wątróbka z gęsi, 100 gram żurawiny suszonej, 50 ml nalewki żurawinowej, 2 jajka, ½ suchej bułki, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, Żurawinę zalać nalewką i odstawić. Bułkę namoczyć
królestwo garów
Przepiórki pieczone 206pęczek natki pietruszki, skórka otarta z 1/2 cytryny, skórka otarta z 1/3 pomarańczy, sól, 3 plastry wędzonej słoniny, olej lub smalec Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Masło wymieszać z posiekaną pietruszką, skórką cytrusową i solą. Podważyć delikatnie skórę przepiórek na piersiach, włożyć tam masło ziołowe. Nóżki przepiórek związać. Przykryć udka
królestwo garów
Kapłon na dziko 226kapłon, farsz: 1/2 łyżeczki jagód jałowca, 2 łyżki masła, 3/4 szklanki bułki tartej, 3 jajka, 1/4 łyżeczki jałowca, 2 łyżki masła, sól Kapłona oczyścić, odciąć głowę, nogi, końcówki skrzydełek, umyć, osuszyć. Jałowiec utłuc i zmieszać z bułką tartą, masłem i jajkami. Wypełnić kapłona farszem - wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie wykałaczki obwiązać
królestwo garów
Przepiórki w ziołach 186sól, 3 ząbki czosnku, 1/2 chili, masło i oliwa do smażenia, 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (mięta, melisa, tymianek, kolendra), 1/2 kostki masła Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Perliczki przeciąć wzdłuż mostka na pół, rozłożyć. Lekko osolić. Na patelni rozpuścić po 2 łyżki masła i oliwy. Dodać obrany i przekrojony czosnek oraz przekrojone
królestwo garów
Perliczka pieczona 148zależy od wielkości bulw kopru), zblanszować w lekko osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania (gęsiarka), wysmarować masłem, na dnie ułożyć koper. Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Masło wymieszać z rozmarynem, skórką cytrynową, czosnkiem i solą. Podważyć delikatnie skórę perliczki na piersiach i udach, włożyć tam masło ziołowe (zostawić łyżkę masła). Resztą
królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana w kaczce 130można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych
królestwo garów
Perliczka faszerowana pęczakiem 157można wyluzować , ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych
królestwo garów
Kaczka faszerowana 173będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych
królestwo garów
Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” 131będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych
królestwo garów
Kaczka pieczona z pomarańczami 151kaczka, 1 łyżka startego, świeżego imbiru, 6 pomarańczy, 100 ml i 4 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka soli Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, skrzydełka i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Natrzeć imbirem, odstawić na godzinę. Pomarańcze dokładnie umyć. Cienko obrać 4 pomarańcze (najlepiej nożykiem do miękkich warzyw i owoców). Skórkę pokroić w cienkie paski
królestwo garów
Nogi z kaczki w żubrowej trawie 130około 2 godzin, lub gdy będą miękkie. Przed podaniem nogi można podsmażyć, aby nadać im ładniejszy kolor. Podałam z sosem* z wiśniami i karmelizowaną gruszką. *Sos korpus z gęsi, skrzydełka, szyjka, 1 nieduża marchewka, kawałek (1/6 średniego) selera, 1/2 pietruszki, 2 średnie cebule, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1/2 szklanki wiśni ze słoika 2 łyżki masła Kości
królestwo garów
Kurczak kukurydziany pieczony z szałwią 164łyżki masła, sól, 1/2 pęczka szałwii, 4 plastry wędzonego boczku lub bekonu Kurczaka oczyścić, odciąć kuper (zawsze odcinam kuper, niektórzy pieką z… ale ja pozbywam się go od razu), skrzydełka, szyję, złamać mostek, mocno na niego naciskając od góry. Oprószyć solą, do środka włożyć 3/4 szałwii. Na brytfance ułożyć połowę masła, na nim kurczaka, przykryć masłem, resztą szałwii i przykryć
królestwo garów