paprykę, pieprz, majeranek i oliwę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kurczaka. Do środka kurczaka włożyć liść laurowy i około 15 owoców jałowca. Związać nogi kurczaka i ewentualnie przypiąć wykałaczkami skrzydełka tak, by kurczak zmieścił się w formie do pieczenia. Na kurczaku ułożyć pozostałe owoce jałowca. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekroić
Mama Gotujemacie ochotę, to dorzucajcie. Jeżeli jesteście przed urlopem, to dla zachowania szczupłej sylwetki można zrezygnować ze śmietany ;) Składniki dla 4 osób: 1 średni kalafior 500 g kawałków kurczaka (ćwiartki, skrzydełka, nóżki) 2-3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały młody seler 100 ml śmietany (opcjonalnie) ½ pęczka posiekanego koperku 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy sól i pieprz Kalafior
Pełny talerzcały dzień, może stanowić samodzielne danie obiadowe. Bardzo prosty w przygotowaniu a przede wszystkim pyszny i zdrowy. składniki na 5-6 porcji 2 udka lub 1/2 kg skrzydełek z kurczaka włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka, mały seler ) 100 g kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki 4 duże ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól
Smakowite Daniaczerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie kminek mielony 1 łyżka octu
Kuchnia domowa AniDzisiaj zapraszam na pyszna falaretkę wołowo-drobiową. To juz kolejna moja popozycja na tę zimną przekaskę. Były już: Goloneczka w galarecie Skrzydełka w galarecie Galaretka z nóżek wieprzowych i wołowiny Schab w galarecie Galaretka z kurczaka Dzisiejsza galareka powstała z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace
Gosia gotujejest jeszcze ten piękny różowy kolor. Nie mam opamiętania jedząc tę zupę. Powiem Wam tylko, że na drugi dzień była chyba jeszcze smaczniejsza. Pycha! Składniki: - 10 dag cielęciny, 2 skrzydełka - 2 pęczki botwinki; - 1 młoda marchewka; - 1 pietruszka; - mały kawałek selera; - kawałek pora; - pół szklanki śmietany 30%; - garść posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody
dom-agi.pltalarki, cebulę szatkujemy, masło roztapiamy w garnku do zupy, wrzucamy cebulę i pora, doprawiamy gałką, papryką, pieprzem. Dusimy do miękkości, zalewamy śmietaną, blendujemy porcję rosołową, czy na przykład skrzydełka gotujemy w 2- óch litrach wody, doprawiamy solą i pieprzem do uzyskania wywaru do zblendowanej pory dodajemy serek topiony i pomału dolewamy wywar parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach
Luźna Kuchniażeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka z odrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka
Kuchnia Beatyzupa, którą można podawać np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki do ozdoby śmietanka gęsta 18% lub gęsty jogurt
Kuchnia Beatymożna powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku
Kuchnia Beatyprzed wyjazdem, ale cóż - nie zdążyłam. A akurat czternastego wypadał nasz powrót do domu, spędziliśmy więc tę wyjątkową sobotę szalenie romantycznie - dwunastogodzinna podróż autem z małą przerwą na pikantne skrzydełka w KFC. Ja wiem, że w dzisiejszych czasach nie wypada wręcz się przyznawać do jedzenia fast foodów, ale to jest taka nasza słabość. W Danii najbliższy znajduje się w Kopenhadze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplanujecie:) Ale pietruszkę, marchew i seler możemy wykorzystać do tradycyjnej sałatki warzywnej. Mięso można zmielić i zrobić np. krokiety. Wszystko zależy od tego, w jakiej postaci było mięso. Skrzydełka można doprawić i na chwilę podpiec w piekarniku - to już Wasza inwencja twórcza:) Odcedzony i schłodzony wywar przelewamy do plastikowych pojemniczków. Wielkość zależy już od Waszych potrzeb. U mnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commoim zdaniem niezbędny, idealnie przełamuje smak wątróbki i kaczki. Kochani, co tu dużo mówić, polecam! Składniki: 400 gram mięsa z kaczki, najlepiej po ugotowanym rosole, lub kilka ugotowanych skrzydełek i nóżek- około 700 gram (mięso to jest najbardziej soczyste) 250 gram wątróbki drobiowej szklanka mleka 2 cebule 50 gram masła 1/2 gruszki 2 jaja sól pieprz
Mango Papajatych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa
OstryKęsjest dość cienka, praktycznie sama skóra. Nacinamy punkty , w których głowa przywiera do korpusu i wyciągamy ją wraz z wnętrznościami. Ściągamy czarną skórę z korpusu, analogicznie postępujemy z bocznymi skrzydełkami. Naszym oczom powinno ukazać się bielutkie mięso. Od głowy odcinamy wnętrzności, uważamy, aby nie przeciąć gruczołu czernidłowego, może się przydać do risotto. Nożykiem wycinamy oczy i usuwamy „ząb”. Przy pomocy
Mia Cucina Sofieta