zależy od wielkości bulw kopru), zblanszować w lekko osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania (gęsiarka), wysmarować masłem, na dnie ułożyć koper. Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Masło wymieszać z rozmarynem, skórką cytrynową, czosnkiem i solą. Podważyć delikatnie skórę perliczki na piersiach i udach, włożyć tam masło ziołowe (zostawić łyżkę masła). Resztą
królestwo garówmożna wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych
królestwo garówmożna wyluzować , ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych
królestwo garówbędzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych
królestwo garówbędzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych
królestwo garówkaczka, 1 łyżka startego, świeżego imbiru, 6 pomarańczy, 100 ml i 4 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka soli Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, skrzydełka i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Natrzeć imbirem, odstawić na godzinę. Pomarańcze dokładnie umyć. Cienko obrać 4 pomarańcze (najlepiej nożykiem do miękkich warzyw i owoców). Skórkę pokroić w cienkie paski
królestwo garówokoło 2 godzin, lub gdy będą miękkie. Przed podaniem nogi można podsmażyć, aby nadać im ładniejszy kolor. Podałam z sosem* z wiśniami i karmelizowaną gruszką. *Sos korpus z gęsi, skrzydełka, szyjka, 1 nieduża marchewka, kawałek (1/6 średniego) selera, 1/2 pietruszki, 2 średnie cebule, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1/2 szklanki wiśni ze słoika 2 łyżki masła Kości
królestwo garówłyżki masła, sól, 1/2 pęczka szałwii, 4 plastry wędzonego boczku lub bekonu Kurczaka oczyścić, odciąć kuper (zawsze odcinam kuper, niektórzy pieką z… ale ja pozbywam się go od razu), skrzydełka, szyję, złamać mostek, mocno na niego naciskając od góry. Oprószyć solą, do środka włożyć 3/4 szałwii. Na brytfance ułożyć połowę masła, na nim kurczaka, przykryć masłem, resztą szałwii i przykryć
królestwo garówkonfitury z wiśni (najlepiej domowej), 30 ml sosu sojowego Kikkoman, 50 ml wiśniówki lub 4 łyżki wiśni z nalewki, kawałek cynamonu, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce. Na dno garnka wlać dwie
królestwo garówpieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę, listek laurowy, 4 goździki, zalewam niewielką ilością gorącej wody. Gotuję aż mięso będzie miękkie. zastawa
królestwo garówbędzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych
królestwo garówWlać wino, zagotować. Wlać bulion, sos sojowy, włożyć kaczkę i dusić do miękkości. W ten sposób można przygotować nogi z kaczki. Podałam z kluskami z jabłkami. * z wyciętych kości, skrzydełek i szyi z dodatkiem marchewki, pietruszki, kawałka selera, cebuli, listka laurowego, pieprzu, ziela ugotować esencjonalny bulion. zastawa
królestwo garówpieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę, listek laurowy, 4 goździki, zalewam niewielką ilością gorącej wody. Gotuję aż mięso będzie miękkie. zastawa
królestwo garówcałkowitego rozprowadzenia marynaty i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce. Potem udka wylądowały na grillu pod czujnym okiem naszych dyżurnych grillowych czyli Mężów ;) Przy grillowaniu udek bądź skrzydełek kurczaka ważne jest by temperatura grilla nie była zbyt wysoka, gdyż ptaszysko lubi się przypalać. Z tego względu należy też często przekręcać grillowane kończyny :) Przy niewielkim nakładzie pracy kruche, soczyste, aromatyczne
Kuchnia po mojemugęsty podlewamy wodą. Wrzucamy kostkę serka topionego. Nada ona zupie aksamitną konsystencję. Jeśli nie chce się rozpuścić - miksujemy chwilkę. Zupa - krem gotowa. Na zdjęciu obok z wkładką mięsną - szafranowym skrzydełkiem, z tych, z którymi piekłam warzywa. Zupa ma pysznie kremową konsystencję. Wyczuwa się w niej smak pieczonych warzyw, przypraw z kurczaka oraz orzeźwiająca nutkę imbiru. W sam raz na odświeżenie
Kuchnia po mojemu