przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:80/112)

razowe rogale 151

rogale razowe Świeże razowe pieczywo, zawsze urzeka swym zapachem i smakiem. A jeżeli nasz wypiek, podamy w formie rogalika, to satysfakcja będzie podwójna. składniki na dziewięć sztuk 650 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka ziarna maku sposób wykonania Do miski wsypujemy dwie trzecie

Miód i pieprz
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 170

bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem   Polecam ciasteczka serowe z rabarbarem

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 178

minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI  CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM  JAGODZIANKI

potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 175

świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Wiśnie kryją

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 235

stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!   Polecam inne drożdżowe ciasta: CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM MAKOWIEC DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

potrawyregionalne
Szybki puszysty chleb śniadaniowy 197

przepis. Ten przepis według japońskiej techniki bardzo często stosuję gdy mam ochotę na jasny, lekki chlebek. Zamiasta chleba wystarczy dodać więcej cukru i mamy słodką bułkę czy bułeczki lub rogaliki. Do części gotowego ciasta jak w podanym przepisie dodałam tym razem garstkę suszonych ziół dzięki czemu nabrał cudownego prowensalskiego aromatu i powstały dwie przepyszne bułki. Orzeszki piniowe jako dodatek. Tutaj

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem 240

śmietany 50dkg mąki 1 kostka margaryny 3 jajka 1/2 szklanki cukru. nadzienie Przygotowanie : Wszystkie składniki zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół. godz. Po wyjęciu wyrabiamy, rozwałkowujemy, kroimy trójkąty. Formujemy rogaliki. Smarujemy jajkiem. Pieczemy do złotego koloru w 170 stopniach

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
rogale cynamonowe z marmoladą 130

odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na koło i podzielić na 6 trójkątów. Na każdy nałożyć po łyżeczce marmolady i zawijać w rogaliki. Piec około 25 minut w 200*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
austriackie rogaliki bożonarodzeniowe 161

cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajem na puch. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Palce zanurzać w mące i formować rogaliki. Układać na blaszce z piekarnika i piec w 180*C około kwadransa. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
koperty z różaną konfiturą ( z ciasta topionego) 139

Kilka dni temu będąc w gościach spróbowałam pysznych rogalików z konfiturą. Bardzo mi smakowały, poprosiłam więc znajomą o przepis i dziś je upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele razy o nim słyszałam ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Sposób przygotowania może wydawać się dziwny, w końcu każdy wie, że ciasto drożdżowe ma wyrastać w ciepłym miejscu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuskie rurki nadziewane 205

jednak jest banalnie proste w wykonaniu do tego niby banalnie prosta masa budyniowa, przypomina trochę tą od karpatki. Własnie to skomponowanie jest niezwykle pyszne.  Porcja na ok 30 rogalików Składniki:   ciasto 20 g świeżych drożdży 250 g masła szczypta soli 4 szklanki przesianej mąki 1 szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa

Niezły Młynek
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 241

Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta

Weekendy w domu i ogrodzie
Słodki tost czekoladowy ze śliwką 149

Postanowiłam dziś zaszaleć. Jesień kalendarzowa już wystartowała czas przemyśleć menu na chandrę. Zaczęłam od czegoś zupełnie obłędnego. Gorące śliwki, ciepła, płynna czekolada a to wszystko ukryte w chrupiącym rogaliku francuskim, który dość znacznie zmienił swój kształt. Zaciekawiona? Tylko zobacz co dla Ciebie przygotowałam tym razem. Pokochasz go od pierwszego kęsa. Kocham te swoje jesienne eksperymenty, zwłaszcza te które tak mocno

Wielki apetyt
Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni. 280

piekarnika. Ale to chyba nie czary :)      Z tego ciasta upiekłam drożdżówkę ze śliwkami i cynamonową kruszonką (cynamon idealnie się komponuje ze smakiem dyni i śliwek) oraz rogaliki z powidłami śliwkowymi (przepisy wkrótce). Składniki na idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni: 350 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania