Francuskie rożki z marmoladą i orzechami pekan 188francuskie nie jest trudne do zrobienia, lecz jest bardzo pracochłonne, wi ę c czasami możemy poratować się ciastem kupczym. Mo ż na z niego wyczarować pyszne ciasteczka, ciasto lub rogaliki. Ja tym razem przygotowałam rożki z marmolad ą z pysznymi orzechami pekan. Zapraszam 😊 Składniki: ciasto francuskie 375 g, marmolada wieloowocowa pół małego słoika, orzechy pekan
kulinarne odsłony pati
Rogaliki bez nadzienia 215całą noc wkladamy do zamrażarki. 2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka. Każdy okrąg dzielimy na małe trójkąty, zwijamy. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 15-20 minut (do zrumienienia). Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym
Kuchnia w czekoladzie
Trendy kulinarne na 2017 192cake, czyli słodka bułka lub deser na śniadanie. Tak jak od pokoleń jada się na południu Europy, gdzie typowe śniadanie to kawa i coś słodkiego np. churros czy rogalik. A może wolisz smaki świata na przebudzenie? Modna będzie nowoczesna kuchnia azjatycka, kuchnia hawajska czy filipińska. Comfort food na niepogodę Jedzenie może pomagać stanąć na nogi, kiedy czujemy się podle
Ugotowane pozamiatane
paszteciki z ciasta francuskiego 246średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję pasztetu, po czym ciasto rolujemy nadając mu kształt rogalika i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 15-20 minut . Wyjmujemy z piekarnika
Miód i pieprz
Masło 142czytaj jak tylko znajdę chęci) to się z Wami podzielę wrażeniami Warzywny Wellington z Sosem Balsamicznym Biszkopcik z Morelami i Orzechami Włoskimi Domowe Rogaliki Maślane Zapisz
rabarbarowo
Szczytowanie z bananem 190związku z tym, że wybrałem się dość późno, jak na taką porę roku wracałem już w niepełnym oświetleniu. Tym bardziej, ze księżyc był prawie cały schowany :) Tak szeroki rogalik jest efektem przesunięcia ręki :) Ktoś mógłby się dziwić co banany mają wspólnego z kryzysem :) Otóż mają, ale pod warunkiem, że są kupowane na wielkich targowiskach w zimę i pod koniec dnia
Kryzysowa Książka Kucharska
Ganache 3162czekoladę rozdrobnioną na kostki, mieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Taką polewę odstawić do ostygnięcia, aż wszystko trochę zgęstnieje i można polewać ciastka, ja użyłam jej do zamaczania rogalików. Po całkowitym zastygnięciu można ubić mikserem i otrzymujemy wtedy krem czekoladowy do przełożenia tortu. Do ganache można również użyć mlecznej czekolady, jednak ja wolę gorzką. Polewa zastyga dość długo dlatego
Delusional Trine
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 205Niestety dopiero ostatnio udało mi się zrobić taką masę makową jaką pamiętałam z dzieciństwa, taką jak robiła moja babcia. Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki i ciasteczka na Święta 363palmiery Markizy orzechowe Ciasteczka z masą migdałową Babciny przepis na maślane ciasteczka Waniliowe sakiewki z marmoladą Kruche rogaliki migdałowe Kruche ciasteczka cynamonowe Pierniczki mocno czekoladowe Wpisem tym walczę o fantastyczny aparat OLYMPUS E-PL8. Dlaczego o niego walczę? Dlatego
Passions hobbies life
Kokosanki 248dziecka, ale zdarza mi się czasami upiec, bo białka zostały. Te akurat zrobiłam w zeszłym roku i przygotowałam paczuszki na szkolny świąteczny jarmark . Oprócz kokosanek były tam jeszcze migdałowe rogaliki , pierniczki, lebkuchen i ciasteczka z żurawiną. Napisałam, że żadnych ciasteczek w tym roku nie będę piekła? Sama sobie nie wierzę :) Składniki: 150 g wiórków kokosowych 150 g drobnego cukru
bistro mama
świąteczne ciasteczka maślane z żurawiną 574trzymamy się od lat ;-) O prócz Cranberry Noel polecam Wam wypróbować jeszcze inne przepisy na świąteczne ciasteczka. Jeśli lubicie migdały i marcepan z pewnością posmakują Wam pyszne rogaliki wiedeńskie , miłośnik om orzechowych smaków polecam kruche ciasteczka z masłem orzechowym . Wielbicielom korzennych aromatów proponuję zaś ciasteczka imbirowe z miodem i oczywiście tradycyjne pierniczki :-) składniki: 220 g miękkiego masła 1/2 szklanki
babka w formie
Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem 224pamiętajcie jednak o ich rozmrożeniu przed pieczeniem! Można też przygotować większą ilość farszu grzybowego i również zamrozić, można je potem wykorzystać do innych dań, np. wigilijnych uszek , czy faszerowanych rogalików. Składniki (na 2 porcje), czas przygotowania: 60 minut, stopień trudności:łatwe. 2 pojedyncze piersi kurczaka 20 g suszonych borowików 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki klasycznej Ramy Smaż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 304używane są głównie do wypieków. Przygotowuje się z nich: v masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki, v zmielonymi orzechami dekoruje się boki tradycyjnych polskich
Trzeci talerz
Ciasteczka serowe 239Polecam gorąco , są idealne do robienia ich razem z dziećmi :) Robi się je błyskawicznie , jedyny czas jaki potrzebny to na chłodzenie i pieczenie . Z ciasta można również uformować rogaliki czy nadziewane dżemem pierożki. Wczoraj z moim 2 letnim synkiem piekliśmy je specjalnie dla Mikołaja
Aromatyczne Podróże