Smaki Włoch 226nich :) Włochy nas oczarowały i na pewno jeszcze tu wrócimy :) Zapraszam na nasza małą kulinarną podróż :) We Włoszech dzień zaczyna się od lekkiego, słodkiego śniadania. Do śniadania serwuje się rogaliki z nadzieniem, kruche ciastka, tosty z nutellą lub dżemem i koniecznie świeżo mieloną, aromatyczna kawę - espresso lub ewent. cappuccino. Na stołach pojawia się również jogurt/mleko z musli. Włoskie kawiarnie
Atlas Smaków
Pomysły na wycieczki gastronomiczne z Warszawy 232Serocku, pogoda była raczej barowa, ale zwykle można spacerować wzdłuż Zalewu i siedzieć na plaży. Bardzo lubię kawiarnię Filiżanka na rynku, gdzie można zjeść ptysia wielkości własnej głowy i rogaliki serockie, a cała ściana udekorowana jest filiżankami. Jeśli mamy akurat więcej pieniędzy, to pysznie karmi restauracja hotelu Narvil Areana. Atmosfera jest swobodna a porcje obfitsze, niż zwykle w takich miejscach
Ugotowane pozamiatane
Ciasteczka z wróżbą na wieczór panieński 233składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować cieniutko i szklanką powycinać kółka. Na każdym położyć zrolowaną karteczkę z wróżbą, i zlepić tak, jak się lepi pierogi. Następnie uformować w rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia się ciasteczek. Po tym czasie wyją ć i wystudzić. Ciasteczka zapakować
Kolorowa kuchnia Elki
Marmolada wieloowocowa miękka 189smak lub aromat. Marmolada miękka to taka, która ma mazistą konsystencję i daje się bez problemu rozsmarować. Takie marmolady doskonale nadają się do przekładania ciast, pieczenia strucli drożdżowej czy rogalików bowiem nie zmieniają swojej konsystencji pod wpływem temperatury. Ja w swoim przepisie połączyłam jabłka, mirabelki, borówki czerwone, tarninę i czarny bez. W tym roku przepis pewnie się już nie przyda
Wiem co jem
Rogaliki babci Basi 155Wymieszać i wsypać mękę. Wyrabiać , aż będzie dobrze zagniecione. Piec ok. 0,5 godz. w temp. 180 st. C . do zrumienienia. Z jednej porcji uzyskujemy ok. 30 szt. małych rogalików
Pysznosci Babci Basi
Rogaliki drożdżowe na maśle babci Basi 262łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam rogaliki drożdżowe na maśle. Produkty : 8 żółtek, 1 szklanka cukru, 2 kostki masła, 10 dag drożdży, 1 kg mąki, pół litra mleka, marmolada lub inne nadzienie. szczypta soli. Sposób przygotowania
Pysznosci Babci Basi
Karmel wegański bezglutenowy 247Najlepszy karmel wegański jaki jadłam! I do tego tylko z 3 składników! Idealny do wszytskiego! Ciasta, ciastek, rogalików, lodów a nawet na chleb! Milion opcji z wykorzystaniem tego karmelu. Przyznam się bez bicia - ja wyjadam go łyżeczką ze słoika! Składniki: - 100g daktyli (najlepsze są te z Lidla :) - 1 łyżka masła orzechowego - 100ml mleka roślinnego/kokosowego/sojowego Daktyle zalać wrzątkiem
CookYourself
Karmel wegański bezglutenowy 207Najlepszy karmel wegański jaki jadłam! I do tego tylko z 3 składników! Idealny do wszytskiego! Ciasta, ciastek, rogalików, lodów a nawet na chleb! Milion opcji z wykorzystaniem tego karmelu. Przyznam się bez bicia - ja wyjadam go łyżeczką ze słoika! Składniki: - 100g daktyli (najlepsze są te z Lidla :) - 1 łyżka masła orzechowego - 100ml mleka roślinnego/kokosowego/sojowego Daktyle zalać wrzątkiem
CookYourself
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 209około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat obsypany mąką i chwilę odgazowujemy. Dzielimy na 2 części i i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Tniemy nożem na 8 trójkątów. Rogaliki zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta. Wierzchołek i rogi trójkąta przy zwijaniu lekko wyciągamy. Układamy rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrastania na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Puszyste drożdżówki z serem i borówkami 207może macie zamrożone :-) Nadadzą się idealnie. Oczywiście jeśli nie macie borówek nie musicie ich dodawać. Możecie zrobić bułeczki z samym serem-też są pyszne :-) Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-) Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo bułeczek, ich ilość zależy od kształtu jaki im nadacie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto drożdżowe bez jajek z gruszkami 178wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm. Na każdym kawałku położyć kawałek gruszki i zawinąć jak rogalika. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Układać kawałki ciasta kolejno, zaczynając od boków okrągłej formy aż do środka. Nie martwcie się jak będzie trochę mało
Kuchnia Pokoleń
Dżem dyniowy 193przetwory owocowe jedzone zimą przez nas :) Z pewnością ten przepis będzie smakował każdemu kto lubi nowe smaki :) Jak dla mnie dżem idealnie pasuje do naleśników czy jako nadzienie do rogalików, choć jako dodatek do kanapki również jest pyszny. Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru Dżem dyniowo-pomarańczow Składniki: 1,5 kg obranej dyni 1 szklanka wody
Aromatyczne Podróże
Croissant z jajecznicą i chorizo 213kostkę lub półplasterki (wg. gustu) i zeszklić na maśle. Do dać jajka, doprawić sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem i smażyć do ścięcia. Gorącą jajecznice nałożyć do grillowanych rogalików. Dodać kilka plasterków kiełbasy i świeże gałązki tymianku
Pyry na Gaz
Marmolada z czerwonej papryki 290porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy słoiki na marmoladę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki
Karo in the Kitchen
Ciasteczka z ricottą. 223Włoszech, podobnie jak we Francji, śniadania jada się na słodko. Musi być kawa, a do niej ciastko, słodka bułka czy rogalik. Mój wybór padł na biscotti alla ricotta, czyli ciasteczka z ricottą. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, subtelne w smaku. Idealnie pasują do filiżanki gorzkiej, mocnej kawy. Myślę, że z powodzeniem odnalazłabym się we włoskiej, śniadaniowej rzeczywistości. Uwielbiam kawę
zadanie-gotowanie