chleb i ni to bułka. Pomysł przyszedł mi do głowy gdy męczył mnie katar i potrzebowałam mocnych, intensywnych smaków. Ciasto to nic innego jak fiński chleb żytni , którego pieczenie weszło mi w krew i dopracowałam jego wypiek do perfekcji, ach te nacięcia i chrupiąca skórka... Wzięłam połowę zagniecionego ciasta i przygotowałam to CUDO! Rodzina pożarła cały chlebek jeszcze(...)gorący w 5 minut. Chleb z masłem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem proporcja na 2 niezbyt duże chlebki ciasto: 225 g mąki żytniej 720 300 g mąki pszenne 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego 1 czubata łyżka soli 300 ml ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła masełko: duża garść natki pietruszki lub wg własnego smaku ew. kilka listków bazylii
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny pyszny i delikatny w smaku chleb dziś dla Was mam. Chleb jest czasochłonny ale nie pracochłonny a właściwie tego czasu też niewiele potrzeba do wyrabiania chleba ale trzeba dłużej czekać aby wyrósł. Chleb wynagradza ten czas czekania pięknym miękiszem i znakomitym smakiem. Dzikie drożdże to takie które same się wyhodują i potem rozmnażają dzięki pożywce jaką tym razem jest(...)cytryna z czosnkiem i cukier w nich zawarty. Zachęcam do pieczenia. Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej cytrynowo - czosnkowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJakże aromatyczny chleb na dzikich drożdżach. Drożdże dzikie wyhodowałam z dyni, cynamonu i curry, rezultat, piękny chleb na stole, polecam przepis do wykorzystania. Wodę zakwasową znajdziecie pod linkiem a potem zakwas na jej bazie. Samo zrobienie chleba nie jest trudne ale lekko czasochłonne, można to jednak zaplanować tak aby nie sprawiał kłopotu a czystą przyjemność. Zachęcam do pieczenia. Chleb który(...)dojrzewa w lodówce ma głęboki smak i nie da się go porównać do żadnego drożdżowego a dodatkowo może długo leżakować i się nie starzeje. Chleb na dzikich drożdżach z wody dyniowej z curry i cynamonu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZapach świeżo upieczonego chleba sprawia, że większość z nas nie może... Artykuł DOMOWY CHLEB Z RODZYNKAMI I ROZMARYNEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEblogu, zapraszam ponownie :) Poniżej przedstawiam dziesięć najpopularniejszych przepisów w/g odwiedzających :) 10. Żółty domowy ser 09. Żurek z jajkiem i kiełbasą 08. Grochówka 07. Chleb powszedni... 06. hot dog ? 05. Zapiekanka 04. Schab pieczony, na kanapki 03. Zapiekanka brokułowa 02. Bułki "gyros" 01. Domowy schab, na kanapki Dziękuję
chleba naszegopory, piekąc chleb eksperymentowałam głównie z dodawaniem różnych rodzajów mąki, żeby nie było zbyt nudno i monotonnie. Nie wyobrażam sobie też chleba bez dodatku ziaren i innych zdrowych "chrupaczy" w środku, ale tym razem z powodu nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ją do ciasta i chleb wyszedł bardzo ciekawie :) Spotkałam się wcześniej z dodawaniem surowej kaszy jaglanej i możliwe(...)taki eksperyment jeszcze przede mną. Do tego przepisu użyłam też błonnika witalnego, który wrócił po przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych. Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 450 g mąki żytniej razowej 180 g ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki błonnika witalnego 2 łyżki pestek dyni 350 g zakwasu żytniego
FitKotOstatnio eksperymentuję sobie z pieczeniem domowego chleba. Lubię, domowy o niebo lepszy od tych sklepowych, no i zdrowszy. Ten jest bardzo smaczny. Przepis znalazłam tutaj - klik . Wersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej(...)przed końcem wyrastania, do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. 5. Jak naczynie się nam nagrzeje, delikatnie wyjmujemy go z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę. Chleb oprószamy mąką i na środku nacinamy żyletką lub ostrym nożem. Delikatnie przekładamy chleb do naczynia, nakrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 6. Pieczemy 30 minut w 250 stopniach
kruche babeczkiChleb zmieniający życie, tak nazwała go autorka (oryginał znajdziesz tutaj ). Chleb posiada jedynie same zalety. Idealny w profilaktyce zdrowia, leczeniu candidy, nietoleracjach pokarmowych, alergiach i problemach jelitowych. Chlebek to 100% z naturalnych składników, zero przetworzonych dodatków, zero glutenu, zero drożdży, a nawet zakwasu. Najważniejsze - jest bardzo łatwy do przygotowania. Nie rośnie, a więc i nie opada, uda się na pewno(...)każdemu. Smakuje orzechowo, jest bardzo chrupiący i wspaniale wilgotny. Nie uwierzysz, ale można upiec chleb na samych ziarnach, całkowicie bez mąki. Znam ten przepis od dawna, planowałam go upiec. Odstraszył mnie jednak dodatek - babki płesznik. W zastępstwie polecano apteczny Colon-C, ale cóż ten specyfik miałby robić w tak zdrowym przecież chlebku. Jest to środek wymagający nadzoru lekarskiego, ponieważ obniża
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lepioszka to rodzaj chleba popularnego w Azji (m.in. w Kazachstanie, Kirgistanie i Uzbekistanie). Opisany jest on między innymi w jednym z najstarszych dzieł, "Eposie o Gilgameszu", legendarnym władcy Sumerów, żyjących prawie 5000 lat temu. Oryginalne uzbeckie lepioszki robione są podobno na zaczynie z bulionu mięsnego, zsiadłego mleka i cebuli. Do dekoracji lepioszek Uzbecy używają specjalnych stempli, a potem pieką
Przepisy na domowy ser i chlebChleb zaparzany pszenno-żytni na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży. Zaczyn z dodatkiem soli, długo fermentujący w celu wydobycia aromatu mąki. Pieczony na blasze z piekarnika. Źródło przepisu: rus brot . Zaczyn (9 godzin w temp. 30°C + 9-15 godzin w temp. 21-23°C) 20 g zakwasu żytniego 82 g mąka żytnia
Przepisy na domowy ser i chlebGisia spała długo, po przedszkolnych występach... nie mogłem się jej doczekać :) Pomyślałem... trudno upiekę sam, ale pojawiła się Angela "co tam wujek robi" chleb :) i tak została. Pogadaliśmy, porobiliśmy... Było tak " jak to między piekarzami" Ciasto wyszło i to bardzo eleganckie :) Pulchne, mięciutkie i sprężyste.... Potem niesamowicie wyrosło, chyba
chleba naszegozostało trochę ciasta drożdżowego, więc musiałem je wypiec... Nie chciało mi się dzisiaj kulać zwykłych bułek, więc postanowiłem, że będą bułki z mięsem :) Jak widać potrzebujemy ciasto na chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę, czosnek... Po przesmażeniu farsz musimy ostudzić :) No i już zabieramy się do naszych bułek
chleba naszegoKolacje na słodko nie goszczą na moim stole zbyt często. Lecz kiedy już się pojawią, wywołują eksplozję smaku i taniec radości moich kubków smakowych! Karmelizowane jabłko, rodzynki, chrupiący chleb... a to wszystko oblane cudownym sosem powstałym z połączenia melasy z chleba świętojańskiego i tahiny firmy Bakra. Zapraszam ! Składniki: -chleb lub bułeczka ( u mnie z samych ziaren) -serek śmietankowy(...)wiejski -jedno jabłko -garść rodzynek i orzechów włoskich -łyżeczka masła klarowanego Sos: -łyżka tahiny -łyżka karobu- melasy z chleba świętojańskiego (do kupienia np. TU ) Wykonanie: Chleb kroimy na mniejsze kawałki i zapiekamy lekko w opiekaczu lub piekarniku. W tym czasie kroimy jabłka w małą kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Posypujemy stewią, cynamonem i przykrywamy. Jeśli jabłka się
Gawron w rosoleChleb gryczany wypiekany w ramach Piekarni Amber . Dawno już nie piekłam chleba z Piekarnią Amber i postanowiłam upiec tym razem. Chleb jest spoko ale jak dla mnie za słodki, następnym razem nie dodam tyle cukru tylko trochę miodu. Tutaj jednak trzymałam się receptury. Podane były dwie wersje chleba, na zakwasie i na drożdżach, ja wybrałam wersję na drożdżach bo brakło(...)czasu, jednak ten na zakwasie upiekę również. Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePieczenie chlebów i bułek to zdecydowanie moje hobby :) Gdyby moja rodzina nadążała za moją produkcją to piekłabym codziennie haha 😄 Może w przyszłości otworzę piekarnię... kto wie . Ktoś chętny na współpracę ?:) Chlebuś z tego przepisu wyszedł cudowny , miękki i delikatny w środku , pokryty grubą chrupiącą skórką . Smakuje według mojej mamy jak dawny chleb wiejski pieczony przez jej babcię :) Przepis(...)mało wymagający i naprawdę nie trzeba być mistrzem , żeby taki oto chleb upiec . A oto i przepis 👇 SKŁADNIKI : 460 g mąki pszennej 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotowujemy zaczyn ze świeżych drożdży ,łyżeczki cukru i odrobiny ciepłej wody . Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy - ciasto
Marcepanowa kuchnia