mielenia kawy, bo piję rozpuszczalną. Ja zmieliłam kaszę gryczaną, bo wyszło taniej, a efekt jest taki sam jak przy użyciu gotowej mąki gryczanej. Jest to z pewnością chleb dla tych, którzy lubią kaszę gryczaną, bo jej obecność jest dość wyczuwalna w smaku. Miąższ jest lekko wilgotny - obecność mąk żytnich to powoduje. Chleb jest raczej z gatunku tych cięższych, zdecydowanie(...)soli łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszałam bardzo krótko - tylko do połączenia. Ciasto wyszło gęste, zwarte i nieklejące się do rąk. Odstawiłam na 15 minut w ciepłym miejscu - pierwsze wyrastanie chleba razowego powinno być krótkie, gdyż nie ma on potem siły na właściwe wyrastanie. Po tym czasie przełożyłam łyżką do blaszki o wymiarach 31x12x8 posmarowanej olejem. Odstawiłam ciasto do wyrastania
apetytnapieczenieSmaczny, w miarę prosty do wykonania i niebyt pracochłonny. Jest spora różnica w smaku między chlebem pieczonym w blaszce i pieczonym bez niej. Dlatego tym razem postanowiłam upiec chleb okrągły. Ponieważ większość ciast na chleb przygotowuję wieczorem tak też było i w tym przypadku. Przygotowałam niedużą miskę, odmierzyłam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i przesiałam. Następnie odmierzyłam(...)dolałam dwie łyżki kefiru. Oprócz tego dodałam czubatą łyżeczkę drobnej soli i 2 łyżki gęstego aktywnego zakwasu razowego żytniego( dokarmionego minimum 10 h przed pieczeniem ). Jak to w przypadku chlebów mieszanych - czyli z dodatkiem mąki o małej zawartości glutenu - ciasto wymieszałam dość krótko, do połączenia składników. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam łącznie na 50 minut. W połowie tego czasu
apetytnapieczenieChleb idealny - z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Pyszny! Świetnie smakuje posmarowany z samym masłem jak i wszelakimi pastami. Świeżość zachowuje przez kilka dni. Poniższy przepis bardzo przypadł mi do gustu, ponieważ ciasta praktycznie nie trzeba ręcznie wyrabiać. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i pozostawić do wyrośnięcia :) Składniki na 1 bochenek (mała forma keksowa): 1,5 szklanki mąki(...)może zbyt mocno wyrosnąć). Gdy ciasto lekko podrośnie to przelać je do wysmarowanej masłem formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC. Przygotowany chleb z wierzchu posmarować wodą. Piec około 75 minut. Chleb musi wyraźnie się zarumienić. Po upieczeniu, przełożyć go na kratkę i ostudzić. Chleb kroić dopiero wtedy, gdy przestygnie. Wymieszane ciasto
Ugotowaćnaszym, odkąd upały nastały, a uwierzcie to dla naszego budownictwa to już upały i odechciewa się włączać piekarnik. . Nastał jednak dzisiaj mały chłodek, więc zabrała się matka za pieczenie chleba. Chleb wyśmienity, ciemny od mąki z nasion konopii Olvita , której użyłam dzięki uprzejmości sklepu internetowego Olvita. Sklep posiada wiele rodzajów mąk, które możecie nabyć do własnych wypieków. Warto(...)pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem około 5 minut. Przekładamy do foremki do keksa, jeśli jest metalowa to wykładamy ją papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy rozgniecionymi ziarnami konopii. Chleb wstawiamy do ciepłego piekarnika, ja nagrzewam do temp 30°C i tam chleb musi pobyć spokojnie 4-5 h, w zależności od tego jak mocny macie zakwas. Chleb bardzo swojej
MamaOskarkamoment, kiedy chcemy, aby wszystko było idealne, potrawy, prezenty, słowa jakie kierujemy do swoich bliskich. Ciekawym i na pewno polepszającym humor i nastrój akcentem będzie domowej roboty chleb na zakwasie, który będzie pięknie pachniał, wspaniale chrupał i idealnie komponował się ze smakiem pozostałych potraw. O zakwasie użytym do tego chleba słów kilka było TUTAJ . Na spory bochenek potrzebujemy(...)wyciągamy delikatnie foremkę z ciastem i rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni, w międzyczasie zwilżamy górę chlebka wodą (delikatnie, aby nie opadł, najlepiej specjalnym spryskiwaczem, bądź pędzlem silikonowym) Dla odważnych - chleb można naciąć, ja swojego nie nacinałam, gdyż bałam się, że opadnie, smaku to w żaden sposób nie poprawi, a może napsuć wiele. Być może kiedy wprawię się w bojach, będę
MamaOskarkaJako, że to mój pierwszy upieczony chleb nie chciałam eksperymentować i skorzystam z przepisu na tej wspaniałej stronie Zmieniłam tylko minimalnie dodatki, bo zwyczajnie nie miałam czarnuszki ani melasy.Wyszło rewelacyjnie i już wiem, że to mój pierwszy bochenek, ale na pewno nie ostatni. Składniki : 400 g aktywnego zakwasu orkiszowego 500 g mąki orkiszowej razowej(...)jest czarnuszka ) 2 łyżki sezamu Sposób przygotowania : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wodę, sól, miód i zakwas. Dosypać ziarna sezamu oraz siemienia. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Wierzch chleba posypać sezamem. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 35 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin
Gosia gotujejest optymistycznie i risotto musi poczekać. Od rana męczy mnie gorączka, która uroczo rośnie ledwie 2 godziny po spadnięciu. Ehhh... Chlebek ten podpatrzyłam na fb stronie Kulinarny splin . Chleb pszenny z chrupiaca skorka 400 ml wody 600 g mąki pszennej 8 g drożdży suszonych 20 gram soli 1 łyżeczki cukru Do 400 ml podgrzaej lekko wody dodajemy 1 łyżeczkę cukru(...)czasie np. na drugi dzień rano, wyciągamy wyrosniete ciasto z lodówki. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy wałek i przekładamy go do formy. Ponownie wstawiamy do lodówki na godzinę. Chleb wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy chleb w temperaturze 220 st.C przez ok godzinę. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórywodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ZAKWAS z mąki żytniej razowej na chleb Do upieczenia chleba z mąką żytnią potrzebujemy zakwasu. Chleb żytni upieczony tylko z dodatkiem drożdży jest zbity i mniej smaczny. Zakwas to nic innego jak sfermentowana mąka (w czasie fermentacji(...)zauważę, że zakwas pracuje (pojawiają się bąbelki powietrza) to 1 x na dobę dosypuję łyżkę mąki * Po czterech, pięciu dniach zakwas jest gotowy. * Dzień przed przystąpieniem do pieczenia chleba dokarmiam zakwas dwiema łyżkami mąki. Należy oczywiście pamiętać, żeby do pieczenia nie zużyć wszystkiego. Część zakwasu wrzucamy do słoiczka 3-4 łyżki, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. To będzie zaczyn
w mojej kuchniefektowny.SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka) 3/4 szklanki miodu ( w oryginale był "Złoty Syrop")Biały chleb tostowyOpakowanie lodów waniliowychPuszka mleka kondensowanego 150 ml śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIEOwoce wkładam do garnka z grubym dnem, dodajemy miód i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut (do momentu, aż sok z owoców(...)zacznie gęstnieć). Zdejmujemy z ognia i przekładamy owoce na sito aby oddzielić powstały syrop. Odstawiamy do wystygnięcia.Kromki białego chleba docinamy do kształtu naczynka (u mnie okrągłe kokilki o średnicy 10 cm w oryginale prostokątne). Wykrawamy zatem 8 kółek i paski chleba o szerokości boków kokilki ( potrzebowałam 8 takich pasków).Wykrojony chleb namaczam w przestudzonym syropie (tak aby były dobrze
Magiczna kuchnia Dariipierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji - Amber, prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga Konwalie w Kuchni. Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię(...)powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :) Przepis z książki "Chleb" J. HamelmanaPrzepis i rysunki z bloga AmberFougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„J. HamelmanSkładniki na 2 chlebkipâte fermentée122 g mąki chlebowej79 g wody3 g soliszczypta drożdżyciasto właściwe320
Stare Garygałki muszkatołowejostry sos chilikanapki ( 3 sztuki)6 sztuk średnich pieczarek, przecięte na pół a potem w plasterki3 łyżki masła o temperaturze pokojowej2 łyżki drobno pokrojonej szalotki6 kromek chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)3 plastry szynki ok 150 g sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się sera2 łyżki startego parmezanuŚwieże liście estragonu (opcjonalnie)PrzygotowanieSos(...)pokrojone grzyby i szalotki. Mieszaj, aż grzyby ładnie się usmażą a płyn odparuje - około 8 minut. Przenieść na talerz do ostygnięcia.Rozgrzać grill w piecyku. kromki chleba, posmarować resztą masła po jednej stronie. Umieścić chleb masłem do góry na blasze i wstawić pod grill. . Piec, aż będą lekko złote i chrupiące około 3 minut. Uważać
Stare GaryTorrijas, to danie typowo wywodzące się z tradycji Wielkiego Postu, gdy jedzenie mięsa było zakazane i potrzebowano wysokokalorycznych śniadań, a także z czasów, gdy w Hiszpanii nie wyrzucano chleba. Przysmak w samej konwencji przypomina francuskie tosty. Również przygotowuje się go z czerstwego pieczywa i smaży na patelni po uprzednim zanurzeniu w jajku. Jednakże w przypadku torrijas najważniejsze jest(...)chleb został wpierw porządnie namoczony w mleku aromatyzowanym cynamonem, a często także cytryną czy pomarańczą. Częstymi dodatkami bywają również białe wino i goździki. Po upieczeniu, chleb obtacza się w cukrze lub polewa miodem. Obecnie torrijas spożywane są podczas Wielkiego Tygodnia i stanowią podstawę wielkanocnego śniadania. Składniki (na 8-10 kromek):czerstwy chleb (barra de pan de torrijas), w Polsce
Food Squaresmaczny gatunek pieczywa to brytyjska odmiana długiej bułki znanej w całej Europie. Ciasto na chleb bloomer zawiera jednak mniej drożdży i poddawane jest dłuższemu wyrastaniu. Dzięki temu wypiek dłużej zachowuje świeżość i ma lepszy smak. Ciasto wyrasta około 8 godzin, więc należy zacząć je wyrabiać wcześnie rano. Składniki na dwa bochenki bloomera: 1350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli(...)Zrolować od dłuższej strony i uformować bochenek. Ułożyć na oprószonej mąką blasze i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odwracając na drugą stronę przełożyć do foremki na chleb lub piec na blaszce. Po przełożeniu wierzch chlebów naciąć bardzo ostrym nożem i odstawić w foremkach do wyrośnięcia na 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Wymieszać wodę
Apetyczna babeczkaWypiekanie na śniadanie tym razem ciut inne niż zwykle......Małgosia nie zaproponowała żadnego wypieku, ale dała nam pole do popisu..i zamiast wypiekania chleba czy bułek ..Jemy wspólne śniadanie..ale nikt nie wie co kto przyrządzi na to śniadanko.. .Ja co prawda piekłam bułeczki [ przepis wkrótce]..bo zabrakło chleba..ale miałam chleb tostowy i były tosty...o bardzo fajnej(...)nazwie..a dlaczego taka nazwa? poczytajcie sobie tutaj..Prosto ...a jak smacznie..Jestem ciekawa co inni zrobili na nasze wspólne wirtualne spotkanie przy śniadaniu.. 4 kromki chleba tostowego 4 duże plasterki sera 4 plasterki szynki 2 jajka 2 łyżki masła sól,pieprz Na dwóch kromkach pieczywa położyć po plasterku sera – takiej wielkości,aby przykrywały całą kromkę
Moje domowe kucharzenieDzisiaj proponuję Wam łatwy przepis na kolorowy torcik kanapkowy. Do przygotowania wystarczy tostowy chleb, pomidor, rzodkiewki, szczypiorek, trochę mixu sałat oraz sos kanapkowy. Ten torcik to przekąska ekspresowa w szwedzkim stylu. Kanapki mogą mieć różne smaki i kształty, polecam również: Kanapka śniadaniowa dla tych co na diecie Przepis na Kanapki (kanapki nadziewane) Grillowane kanapki (Grilled Panini Sandwiches) Sandwich z indykiem(...)jajko sadzone Torciki kanapkowe można przygotować łącząc różne smaki, dodatki, można wykorzystać wędlinę, owoce morza i nadawać im różnych ciekawych smaków. Torcik kanapkowy jest świetnym urozmaiceniem zwykłych kanapek. - chleb tostowy pełnoziarnisty – sos majonezowy czosnkowo-ziołowy Winiary – pomidor – kilka rzodkiewek – mix sałat – szczypiorek – sól i pieprz do smaku Z kromek chleba odcinamy skórkę, nasz torcik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię