szynka konserwowa w plastrach 240 g ser w kawałku 350 g majonez ok 3-4 pełne łyżek keczup ok 3-4 pełne łyżki czosnek granulowany szczypta soli pieprz bagietka / chleb tostowy / bułki / zwykły chleb Zaczynam od pokrojenia szynki w małą kostkę i wrzucam ją do większej miski. Następnie ser ścieram na tarce o dużych oczkach i również wrzucam do miski(...)Teraz dodaję majonez, keczup, czosnek, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszam. Na duża blachę wykładam papier do pieczenia a na nią chleb tostowy (można również użyć bagietki, zwykłej bułki czy chleba, ja akurat miałam w domu chleb tostowy ale najbardziej polecam bagietkę). I na każdą kromkę nakładam ok 1 pełnej łyżki farszu. Gdy wszystkie zapiekanki będą gotowe
Kuchnia VikiJuż Wam przedstawiałam różne sposoby na krokiety/roladki z chleba tostowego. Na końcu postu, dla przypomnienia - podałam przykładowe propozycje - tych wytrawnych i na słodko. Ostatnio miałam możliwość udziału w sesji kulinarno-zdjęciowej dla pisma "Chwila dla Ciebie". Między innymi - przygotowałam właśnie taką wersję roladek. Są naprawdę pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach, jak zarówno jako doskonała(...)propozycja na szybką, sytą i smaczną przekąskę. Możecie je podawać z ulubionym dipem/sosem lub w wersji solo . (10 sztuk) 10 kromek chleba tostowego 5-10 plastrów żółtego sera (w zależności od wielości) 5-10 plastrów salami (w zależności od wielkości) 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo
Di gotujeChcecie zaskoczyć gości? Nic prostszego...wystarczy chleb tostowy, kilka dodatkowych składników...nie koniecznie muszą być w nim maliny...ale one tak bosko smakują <3 Składniki 1 chleb tostowy 75 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru 200 g malin 200 g sera mascarpone Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Śmietanę ubijamy z cukrem. Mieszamy(...)serkiem i malinami (połowa). Z chleba wycinamy krążki (6 cm)…najlepiej robić to obręczami. Chleb przekładamy masą malinową ( na przemian )…u nas 3 warstwy chleba, 3 warstwy kremu. Na wierzchu układamy pozostałe maliny. Z przepisu wychodzi ok. 10 szt. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenOgródka Dziadunia po wyśmienite ogórki konserwowe , z chili czy czosnkowo - koperkowe (moje ulubione!). Składniki (na okrągłą formę 22 cm): 200 gramów łososia wędzonego w plastrach 1 duży chleb tostowy 250 gramów plus 3 łyżki stołowe serka mascarpone 3 łyżki stołowe majonezu 2 łyżki stołowe chrzanu tartego Ogródek Dziadunia 1 ogórek świeży wąż lub ogórki konserwowe Ogródek Dziadunia 1 pęczek(...)tymianek, oregano) Wykonanie: Mascarpone (250 gramów) zblenduj wraz z majonezem i chrzanem na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój ogórka w cienkie plastry. Z chleba tostowego odkrój skórki, ułóż na dnie tortownicy, docinając chleb do jej kształtu. Następnie wysmaruj go masą chrzanową, na niej ułóż warstwę z ogórka. Przykryj całość kolejną warstwą chleba
Garniec MagalieKrokiety z chleba tostowego w wersji wytrawnej ( klik ) - to już praktycznie przerobiłam z mnóstwem dodatków. Jednak Marzenka nasunęła mi pomysł na takie słodkie. Postawiłam na krem czekoladowy! Roladki są pyszne i idealnie nadają się na śniadanie, zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego", czy po prostu jaka smaczna przekąska. Spróbujecie? (10 sztuk) 10 kromki chleba tostowego 10 łyżek kremu czekoladowego(...)mnie z miodem i orzechami) Do panierowania: 2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku rozsmarować po 1 łyżce kremu czekoladowego. Chleb pozwijać w ruloniki i obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem oraz bułce tartej z dodatkiem cukru waniliowego (pamiętać też o bokach
Di gotujeGoudę i Ementalera, ale tutaj również jest dowolność, ważne żeby ser po zapieczeniu był ciągnący, a nie twardy. Przygotowanie: Do wykonania tej przekąski potrzebujemy przede wszystkim ostrego noża do chleba i sprawnej ręki, ponieważ cały bochenek nacinamy w kratkę o szerokości około 2 cm. Musimy nacinać dość głęboko, ale uważać, żeby nie przeciąć całego chleba. Niestety jedno zbyt głębokie cięcie(...)cały efekt pryska. Nie należy równie nacinać zbyt gęsto, ponieważ ciężko będzie później nadziewać chleb serem. Tak też przechodzimy do kolejnego punktu, czyli kroimy ser w plastry i nadziewamy każde nacięcie. Staramy się włożyć ser jak najgłębiej. Roztapiamy masło i smarujemy nasz chlebek z serem roztopionym masłem. Szczypiorek siekamy, a boczek kroimy w drobną kostkę. Posypujemy chleb boczkiem i szczypiorkiem
KasiaiKrzysiu.plDomowe pieczywo posmarowane paprykarzem - zderzenie wspomnień z nowoczesną wersją tego specjału Przepis na dzisiejszy chleb, okraszę niewielką garścią kulinarnych wspomnień z minionej epoki PRL-u. Czym się wtedy najczęściej smarowało pieczywo? Oczywiście, że Paprykarzem Szczecińskim ! Jak wieść gminna niesie Paprykarz Szczeciński był wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. [źródło: Wikipedia ] Jego receptura(...)Wyjątkowo nie sprawdza się przy niej powiedzenie, że jeśli coś jest od wszystkiego, to jest do niczego. Dlaczego więc jej nie skosztować w postaci paprykarza? [źródło: Primavika ] Do domowego chleba codziennego, smarowidło w postaci Paprykarza wegetariańskiego z kaszy jaglanej od PRIMAVIKA , wyjątkowo dobrze pasuje. Na wierzch jeszcze plasterek ogórka kiszonego - albo i nie ;) - i pożywne śniadanie gotowe! Składniki
Grunt to przepis!Widzisz, jak dziwną maszyną jest człowiek? Pakujesz w nią chleb, wino, ryby, rzodkiewki, a wychodzą z niej westchnienia, śmiech, sny. Cała fabryka! W naszych głowach mieści się zapewne takie kino, co gada." * Tak sobie myślę, krocząc trochę za tą myślą, że dobrze będzie próbować tak ładować tę maszynę, by filmy w tym kinie były jak najprzyjemniejsze(...)rozbić jajka do przygotowanych odpowiednio foremek, ale można też pokombinować i przygotować jajka odrobinę inaczej. U nas bywają to jajka sadzone na podbudowie pieczywa i wędliny. Kroję kromki chleba, najlepszy jest tostowy, ale nada się prawie każdy. Na początek trzeba odkroić skórki. Następnie nieco rozwałkowuję chleb. Ponieważ używam silikonowych form, wykładam je od razu chlebem
I tu będę miała takie teNiecodzienne połączenie makaronu z Genui z chlebem. Pozytywne zaskoczenie. Składniki 400 g makaronu linguine 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 8 filecików anchois świeży chleb typu włoskiego 1 garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Makaron ugotowałem według przepisu na opakowaniu. Odcedziłem. Ze świeżego chleba wyciąłem miąższ, który pokruszyłem (półtora szklanki ). Na dużej patelni rozgrzałem oliwę, podsmażyłem przez minutę posiekany czosnek(...)oraz anchois. Dorzuciłem chleb, smażyłem 0k. 7 minut, aż chleb zrumienił. Wrzuciłem makaron, wymieszałem. Wyłożyłem na talerze, posypałem natką
R'n'G KitchenWieczorny deficyt chleba wymusił na mnie ostatnio konieczność stworzenia własnego bochenka :-) nawet się z tego ucieszyłam, bo lubię jak pachnie w domu chlebem, nawet tym na drożdżach :-) W prawdzie wieczorem już nie zdążyliśmy go zjeść, ale rano kanapki smakowały wyśmienicie :-) Polecam Wam ten chlebek, bo naprawdę wymaga niewiele pracy, a jest przepyszny :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki orkiszowej do wypieku(...)chleba 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli czarny sezam do posypania Obie mąki i sól mieszamy razem. Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i dolewamy do suchych składników. Dodajemy pozostałą wodę i olej, a następnie dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do foremki (u mnie
Czary - gary w kuchnibaaardzo smaczne. Zawsze gdy zostaje mi trochę sosu do pizzy albo jak nie mam czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza- rozkładam pierwsza warstwę chleba smaruję sosem pomidorowym (przepis(...)tutaj ) i posypuje startym serem następnie kładę kolejną warstwę chleba i znowu smaruję sosem pomidorowym posypuje serem i układam salami. Druga- rozkładam tylko jedną warstwę chleba smaruję sosem pomidorowym posypuję serem i układam salami. Ja dodatkowo bardzo lubię na sam koniec położyć pokrojoną w grubsze plasterki parówkę Tak przygotowane tosty wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 st. I piekę
Kuchnia VikiŚniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: na kromki chleba nanieść- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Ja zrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego(...)kupuję musli, robię je sama :) Jako, że nie miałam dziś, to zmieszałam różne płatki i dodałam łyżkę suszonych owoców. Kolacja 10 g oleju kokosowego 70 g chleba wiejskiego 60 g ogórka 60 g papryki czerwonej 200 g pomidora Przepis: pokroić w kostkę pomidora, paprykę i ogórka. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę z oliwek, przyprawić bazylią i pieprzem. Spożywać
Kucharzycaposiłki po obiedzie nie były czasochłonne w przygotowaniu. Kolejna porcja twarogu dziś. Na kolację jadłam dziś to samo, co wczoraj na podwieczorek. Taka różnica, że dziś zamiast bułki – chleb, ale bez masła. Kalafior, który użyłam do poniedziałkowej kolacji oraz brokuł z kolacji wtorkowej, żeby się nie zmarnowały, trafiły dziś do zupy dla pozostałych członków rodziny. Jedziemy dalej. Śniadanie(...)oliwy z oliwek 75 g chleba razowego 120 g pomidora 21 g sałaty Drugie śniadanie 100 g brzoskwini 100 g jabłka 100 g kiwi 24 g miodu pszczelego 200 ml mleka 2% Przepis: brzoskwinię, jabłko oraz kiwi pozbawić skórki, następnie pokroić w drobną kostkę. Wsypać do miseczki, wymieszać, polać miodem. Ja zrobiłam koktajl, ale kiwi zjadłam bezpośrednio
KucharzycaSkładniki: 6 kromek chleba 6 plasterków sera żółtego 6 plasterków wędliny np baleronu 1 mała cebula 1 pieczarka sól pieprz 2 jajka majeranek masło do smarowania Kromki chleba posmarować masłem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na chlebie ułożyć ser żółty. Wędlinę pokroić w cienkie paseczki i ułożyć na serze żółtym. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarkę zetrzeć(...)tarce o małych oczkach i ułożyć na chlebie. Jajka rozmieszać i polać nim kromki chleba. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zapiekać około 20-25 minut w 190 stopniach
Ewusiowe SmakiPieczywo żytnie ma wysoką wartość odżywczą, duże walory smakowe i zapachowe. Długo zachowuje świeżość. Chleb żytni, ponieważ przygotowywany jest na zakwasie (zachodzi fermentacja!) zawiera dużo więcej, lepiej przyswajalnych składników mineralnych niż pieczywo pszenne (także razowe) produkowane na drożdżach. Chleb żytni przegrywa często z białym, lekkim i puchatym pieczywem pszennym, dlatego warto poznać zalety żytniego zakwasowca. Żytni chleb wypiekany na zakwasie(...)cukrzyków i osób zmagających się z nadwagą. Pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych. Zapobiega chorobom układu krążenia. Trzeba pamietać, że dobra dieta - to dieta urozmaicona. Zapraszam na bardzo prosty chleb, żytni klasyk. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i koszyczka do wyrastania. Upiekłam go na 3- stopniowym zakwasie. Tym razem nie w foremce, a formowany. Chleb do wyrastania posypuje się maką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!