przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:143/867)

Chleb pszenno-żytni na maślance 142

Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z dodatkiem maślanki. Z pyszną chrupiącą skórką. Domowy. Najlepszy! Rozmnożenie zakwasu: 60 zakwasu 200 g mąki żytniej typ 720 180 ml letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe(...)składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 350 g zakwasu 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 g mąki żytniej typ 720  100 ml ciepłej wody 300 ml maślanki 2 łyżeczki soli 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą

Moja Galeria Smaku
Pszenny chleb razowy z miodem, orzechami i jabłkiem 147

Pyszny, domowy chleb z nutą słodyczy. Nie mogłam sobie odmówić :D Fantastycznie smakuję z masełkiem, gdy jest jeszcze ciepły ;) Przepis zaczerpnięty z książki Piotra Kucharskiego: „Chleb, domowa piekarnia". Polecam! Składniki: 400 ml wody 20 g drożdży 3 łyżki miodu wielokwiatowego 400 g mąki pszennej razowej 200 g mąki pszennej typ 750 100 g orzechów włoskich 150 g startych na grubych(...)kolejne 60-90 minut w ciepłe miejsce. Następnie chlebek nacechować u góry (ostrym nożem ponacinać). 3. Piec w 220 st.C około 40-45 minut w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu chleb będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę! (jak zaparować piekarnik? Wystarczy, że przed włożeniem chleba do piekarnika spryskamy jego ścianki wodą lub wstawimy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą i umieścimy

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie. 134

drugiego, koszmar! Wczoraj miałam jeszcze wysoką gorączkę, ale na szczęście dziś czuję się już nieco lepiej. Nie mogłam się powstrzymać i muszę Wam pokazać przepis na najlepszy, tradycyjny, polski chleb pszenny na żytnim zakwasie . Chrupiąca skórka, miękki w środku, lekko kwaśny, IDEALNY!!! Polecam! S kładniki na chleb pszenno-żytni na zakwasie: 500 g mąki pszennej luksusowej(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (blat), rozpłaszczamy, żeby usunąć pęcherzyki powietrza i składamy jak kopertę, a następnie formujemy kulę, przekładamy do kosza do wyrastania chleba (u mnie durszlak wyłożony ściereczką, porządnie oprószoną mąką) zlepieniem do góry, znowu zabezpieczamy ciasto folią spożywczą i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 5-6 godzin.      Pod koniec czasu wyrastania

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenno-żytni na drożdżach z ... puszki po kawie. 127

Dawno nie jadłam tak dobrego chleba. Naprawdę! Mięciutki, puszysty, ze zdrowymi dodatkami, i ten bajeczny kształt! Nawet synkowi smakował, choć ma dopiero 2,5 roczku i w ogóle za chlebem nie przepada. Zjadł kromkę z masłem i poprosił o jeszcze jedną. Nawet nie wiecie ile radości mi sprawił.      Wracając do chleba, to muszę przyznać, że już długo(...)puszkach po kawie! Okazały się idealne do tego zadania! I tak w rezultacie powstały dwa cudownie pachnące bochenki, jeden okrągły, drugi sześciokątny. Wspaniała odmiana! Polecam, naprawdę warto!!! Składniki na chleb pszenno-żytni na drożdżach z ... puszki po kawie:  na 2 bochenki 350 g mąki pszennej 350 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g mąki

Rozpustne gotowanie
KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout 225

stylu – w grze często występuje alkohol, dlatego zamarynowaliśmy mięcho w stoutcie (ofc kaedweńskim ;)) i zgrillowaliśmy szytnaćce (zamiennie pieczarki) oraz dodaliśmy pietruszkowy sos, a wszystko zamknęliśmy w kromkach rustykalnego chleba. Mając na uwadze, że Wiedźmin 3: Dziki Gon to wielogodzinna rozgrywka na naprawdę światowym poziomie (nawet nasz Walec na miesiąc porzucił czołgi na rzecz Geralta z Rivii), to ta kanapka(...)następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz do minimum, dusimy 1 min, a następnie wyłączamy palnik. Odkrywamy kurczaka, ściągamy go z patelni i przenosimy na talerz. 5 . GRILLOWANIE PIECZAREK I CHLEBA (4 min) Na tej samej patelni szybko grillujemy na największej mocy pokrojone w grube plastry pieczarki (ok. 1 min z każdej strony), a pod koniec opruszamy je lekko solą oraz pieprzem

Nerds Kitchen
6. Chleb pszenny na zakwasie pszennym 137

Postanowiłam, że to już ostatni numerowany na tym blogu chleb. Piekę już notorycznie i chyba nałogowo. Nie wyobrażam już sobie latania do piekarni co drugi dzień i pozbawiania się frajdy zaczyniania, zagniatania i oczekiwania na chleb, wyszukiwania kolejnych pysznych na niego przepisów. To wciąga i to zdrowo! :)  A liczyć już nie będę, bo chociaż zamieszczam dopiero szósty, piekłam(...)smacznych moich własnych chlebków na zakwasie.              Ten na zdjęciu rzeczywiście był w moim życiu szóstym z kolei chlebem, własnoręcznie przeze mnie upieczonym. Pierwszym za to na zakwasie pszennym, który wyhodowałam dokładnie tak, jak zakwas żytni, tyle że z mąki pszennej typu 2000 (czyli z pełnego przemiału), dodając

Kuchnia Prezydentowej
Słodka Babeczka u Prezydentowej 172

Prezydenckim całe 4 dni! Oj działo, się działo! ;)  Innymi słowy; odwiedzili nas Asiek, Pafka i Najsłodsza Babeczka - czyli Zuzia, przywożąc niezwykłe podarunki z Polski, czyli kiełbasę, ser i chleb! ;) Po serdecznym przywitaniu odbyła się uroczysta obiadokolacja (łosoś w balsamicznym sosie malinowym, ziemniaki, surówka z selera z orzechami i sałatka koreańska), następnie nie kończące się rozmowy, żarty  i debaty(...)Wieczorem zasiedliśmy do stołu, na którym znalazł się mój chleb, chlebek Asi oraz specjały, które trzymałam specjalnie na tę okazję, czyli podarunki od innych, zaprzyjaźnionych blogerek  - Oli (Moja Kuchnia), Pyzy (Smaczna Pyza), Kasi (Co By Tu Zjeść).      Co się znalazło na talerzach i co było od kogo, możecie poczytać tutaj .     Po lewej

Kuchnia Prezydentowej
Chleb na niedzielę 96

razem chleb na słodko. Z rodzynkami. Taki w sam raz właśnie na niedzielę, żeby sobie siedzieć leniwie i podgryzać :) Doskonale smakuje zarówno z samym masłem jak i z wędlinami. Z pewnymi obawami go robiłem (chociaż to nie mój pierwszy słodki chleb), bo w końcu przywykliśmy jednak do tradycyjnego „słonego” pieczywa. Ale wyszedł naprawdę smaczny chlebek :) Składniki: 500 g mąki pszennej(...)Potem przekładamy ciasto do podłużnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, smarujemy wierzch chleba żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka i pieczemy 50 minut. Uwaga: chleb naprawdę potężnie rośnie! Jeśli mamy jakieś dość wysokie keksówki, wyższe niż standardowe to dobrze jest użyć własnie takiej

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z sezamem 96

chodzi z tą współpracą? Otóż dostałem od nich "paczkę żywnościową" w ramach testów. No i właśnie mamy pierwszy test. Zaliczony pomyślnie :) Baaaardzo pomyślnie :) Po prostu czuć w smaku, że chleb zrobiłem z innej mąki niż takiej "sklepowej". Bądźmy szczerzy, zwykle kupuję najtańszą mąkę. Co prawda chleb z niej i tak jest pierdyliard razy lepszy niż jakiś niejadalny zajzajer ze sklepu(...)ciepłej wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu nasiona sezamu do posypania odrobina mleka do posmarowania chleba Mąkę i sól mieszamy w dużej misce, wkruszamy drożdże. Mieszamy i robimy w środku dołek. A do niego wlewamy oliwę, miód i wodę. I porządnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut

Marder&Marder Manufacture
Chleb z mąką owsianą 78

Nudziło mi się wielce, więc postanowiłem porzucić na moment proste i nieskomplikowane chleby i zrobić jakieś poważniejsze pieczywko :) Oczywiście, nie jakieś super wywalone w kosmos, ale też nie z serii: wrzucasz wszystko do miski i wyrabiasz ciasto. Otóż natknąłem się na blog Spiżarnia . A w tej Spiżarni znalazłem chleb z dodatkiem mąki owsianej. Akurat właśnie mam nadmiar tej mąki(...)brakuje mi pomysłów na jej wykorzystanie. Dlatego właśnie chętnie po ten chleb sięgnąłem. A poza tym na zdjęciu prezentował się niezwykle okazale. I w dodatku spełniał podstawowe wymaganie: nie jest nudny. Jakoś nie mam weny dzisiaj na stały punkt programu, czyli niepotrzebne dygresje i kiepskie żarty, zatem od razu przejdźmy do przepisu (który bardzo nieznacznie zmodyfikowałem w stosunku do oryginału

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni z kaparami 90

kolejny chleb sponsorowany przez AleDobre.pl . Tym razem na warsztat poszła ich mieszanka mąk. Świetna rzecz! Pszenno-żytnia ekologiczna mieszanka z orkiszem. Nie jest to taka po prostu gotowa chlebowa mieszanka jaką można kupić czasami w sklepach. Że dolewa się tylko wody i jest gotowy chleb. Z czymś takim to nie ma zabawy, unikam takich rzeczy. To po prostu sprawnie połączone(...)kupiliśmy, ani nie wiem co to kapary, ani do czego ich użyć :) Stały tak zatem bez sensu w lodówce. Postanowiłem więc zrobić z nich jakiś użytek. Tym bardziej, że chleba z kaparami jeszcze nie jadłem. A wyszedł naprawdę doskonały! Składniki na 2 bochenki: 500 g pszenno-żytniej mieszanki mąk 100 g kaparów wraz z zalewą 300 ml wody 1 łyżeczka

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku 105

więc tak jak w tytule: chleb bardzo mieszany :) I w dodatku nie na wodzie tylko na prawdziwym domowym zakwasie żurkowym. Robiłem go (znaczy zakwas) jakiś czas temu i zostało mi jeszcze troszkę (przepis na zakwas tutaj ). A że na kolejny żurek akurat nie bardzo miałem ochotę to zrobiłem z niego naprawdę smaczny chleb. Znaczy się dość specyficzny. Tak dość ciężki(...)smaku, ale mi bardzo smakował. Czuć tam w środku ziarna, czuć że to domowy chleb, a nie dmuchane powietrzem badziewie ze sklepu. Jeżeli od białego pieczywa wolicie ciemne to ten chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze trochę pozmieniałem) na blogu  Co By Tu Zjeść? I dziękuję sklepowi AleDobre.pl za mąkę do tego pieczywa

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem 90

Podobno chleby z mąki orkiszowej są jakoś tak bardzo zdrowe. A co powiecie na chleb z trzech różnych mąk orkiszowych? Czyli potrójnie zdrowy! Do tego jeszcze maślanka (zamiast wody) i cały pęczek szczypiorku do środka. Taki naprawdę wiosenny chleb. Parę dni temu ten chleb robiłem i wyszedł naprawdę niezły. Dwa bochenki właściwie wyszły. Jeden już dzisiaj właśnie skończyłem (jadłem(...)znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. I pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Może się zdarzyć, że przy drugim rośnięciu chleb tak nie bardzo wyrośnie. Tak było u mnie. Ale nie przejmujcie się tym. Ja taki trochę zestresowany wsadziłem go do piekarnika i dopiero w piekarniku zaczął rosnąć jak dziki (swoją

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 100

dowiadujecie (i w takim wypadku odsyłam jeszcze do zapoznania się z moją recenzją tego sklepu: tutaj ). Zatem postanowiłem zrobić konkretnego miksa. Użyłem dwóch mąk orkiszowych i dwóch żytnich. Chleb wyszedł bardzo smaczny. Ma charakterystyczny wygląd i strukturę żytniaków, a smak żytniego chleba był delikatnie przełamany łagodnym smakiem chlebów orkiszowych. Zdecydowanie bym wrócił jeszcze kiedyś do tego chleba, gdyby nie fakt(...)lubię dwa razy robić takich samych chlebów. A z podanych poniżej składników wyszły mi dwa bochenki: jeden taki normalny, wielkości tradycyjnej keksówki (jak na zdjęciach) i drugi taki mniejszy, w mniejszej foremce. Zaczyn: 100 g mąki orkiszowej typ 1850 100 g mąki żytniej typ 720 50 g mąki żytniej typ 2000 150 g zakwasu żytniego 150 ml wody Zakwas oczywiście

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z ziarnami 82

sprawy mnie zajmują, czasu coraz mniej niestety... Wiele miesięcy temu dostałem na blogową skrzynkę mejla od mojej stałej czytelniczki Mortishii. I w tym mejlu Mortishia chwali się, że super chleb zrobiła i przesyła przepis i zdjęcie. A skoro przesłała to chętnie wam udostępniam :) Więc Mortishia pisze tak: "Składniki: kostka drożdży (100g) 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 kg mąki(...)ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jak już ciasto wyrośnie i piekarnik się   nagrzeje, wstawić ciasto do piekarnika i piec 1 godz. Zastanawiam się, czy by nie upiec tego chleba z mąki pełnoziarnistej pszenno-orkiszowo-żytniej Lubelli." I tak właśnie pisze Mortishia. Z moich spostrzeżeń mogę powiedzieć, że ciekawi mnie ten chleb ze względu na proporcje składników. 1 kg mąki

Marder&Marder Manufacture