przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:6/600)

Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z brzoskwiniami 144

Składniki:Biszkopt:5 jajek4 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy3/4 szklanki cukru1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliMasa:2 budynie waniliowe2 galaretki (u mnie agrestowa i brzoskwiniowa)4 łyżki cukru100 g masłaszklanka pokrojonych brzoskwiń (świeżych obranych lub z puszki)Sposób wykonania:1. Zrobić biszkopt: białka ubić z solą na sztywno, następnie dodać cukry i ubić. Do ubitych(...)zrobić budyń, a gdy masa zgęstnieje wsypać galaretki w proszku. Na koniec dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.3. Pokrojone owoce wrzucić do masy i wymieszać.4. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce. Gotowe posypać cukrem pudrem.Smacznego!!!Źródło: W mojej kuchni

Kuchnia domowa Ani
Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową 2085

Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową...Puszyste placki biszkoptowe.Między nimi warstwa bitej śmietany.Posmarowane na wierzchu masą krówkową.I oprószone orzeszkami ziemnymi.Proste, pyszne i eleganckie ciasto.Zapraszam!Składniki:Biszkopt:6 jaj;1 szklanka mąki pszennej;3/4 szklanki białego cukru;1 łyżeczka proszku do pieczenia.Bita śmietana:600 g śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);2 łyżki żelatyny;1/3 szklanki gorącej

Gospodyni Miejska
BISZKOPT- BAZA DO TORTÓW 164

Bardzo często piekę torty, przeważnie robię je na biszkopcie. Ten przepis jest w mojej rodzinie od zawsze, ja dostałam go od mojej babci i zostałam mu wierna bo biszkopt pięknie rośnie i nie opada. Składniki:na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 częsci6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Białka oddzielamy od zółtek(...)torchu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. StudzimyRADA:Jeśli chcemy mieć ciemny biszkopt, razem z mąką mieszamy 3 lub nawet 4 łyżki ciemnego kakao

Z Majeczką w kuchni
Biszkopt 381

Długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt, każdy który sprawdzałam był inny i każdy miał jakąś złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Mój zdecydowany faworyt, to biszkopt, który na szczęście nie jest tak wymagający i dzięki kilku(...)żółtkami delikatnie mieszając - najlepiej drucianą trzepaczką. Mąkę wkładamy do sitka i wsypujemy po trochu do masy delikatnie mieszając. Przekładamy na blachę i rozprowadzamy szpatułką.*Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego

Ciastkozercy
Sernik kokosowy na biszkoptach 177

Sernik kokosowy na biszkoptach To połączenie sera z jogurtem brzoskwiniowym  i kokosem .Składniki :600 g sera białego półtłustego 1 szkl cukru1 cukier wanilinowy Dr .Oetkera1 budyń waniliowy Winiary400 g jogurtu brzoskwiniowego gęstego150 g wiórek kokosowych6 jajek2 łyżki kaszy mannyokoło 20 biszkoptów Sposób przygotowania1. Ser przepuścić przez praskę lub zmielić na maszynce. 2. Dodać żółtka , cukier , cukier wanilinowy(...)wymieszać. 4. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką . 5. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą . 6. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami. 7. Przełożyć masę serową. 8. Piec w temp 175/ 180 st około 80 minut. Gdy sernik się upiecze wyłączyć piekarnik i studzić przy otwartych drzwiczkach . 9. Po upieczeniu Polukrować

Sama słodycz i szczypta chili
sernik "oszukaniec - pysznie wniebowzięty" ze śliwkami i truskawkami na biszkoptach... 163

jogurt naturalny gęsty, 2 opakowania budyń waniliowy, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 30 dag śliwki bez pestek mrożone-odmrożone lub świeże, kilkanaście truskawek mrożonych-odmrożonych lub świeże, 200 gram biszkopty, - lukier ile potrzeba śliwki odmrożone zmiksować w pojemniku blendera nie za drobno 4 żółtka, cukier, sok z cytryny utrzeć na kogel-mogel w robocie lub mikserem do masy dodać jogurt, budynie(...)wszystko dobrze zmiksować na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek i na wolnych obrotach połączyć z masą jogurtową tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia na dnie ułożyć biszkopty i przelać masę jogurtową na wierzchu położyć biszkopty i na nie truskawki odmrożone lekko wciskając w masę piec w 200C około 45 minut i sernik zostawić na 5 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki z kremem budyniowym i czekoladą 307

dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut(...)szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. SmacznegoŹródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiecCopyright © Smaczny.pl Składniki: Ciasto: 30 dag mąki

Praktyczna pl
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 176

popołudniowej kawy najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną.  Biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 1 szklanka cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, a następnie(...)obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Jabłka dusimy 20-30 minut, aż zmiękną. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z jabłkami. Wystudzoną masę jabłkową wykładamy na biszkopt. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany tortowej 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka brzoskwiniowa Połowę galaretki rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy

Salonik smaków
Zdrowe biszkopty 154

pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek.  Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia.  Składniki: 4 jajka 80 g mąki  pół szklanki cukru (lub mniej)  szczypta soli  łyżka soku

w kuchni i w ogrodzie
Prawdziwy biszkopt - bez proszku 156

Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Ponadto zgodnie z biszkoptowymi proporcjami  piekę też małe(...)biszkopty i smażę na oleju placki

prawdziwe jedzenie
Prawdziwy biszkopt z kakao 172

pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka.Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny cynamon (opcjonalnie) Białka z solą ubijamy(...)jest gęste.  Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Brzegów blaszki nie smaruję, żeby ciasto nie opadło.Biszkopt wkładam do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni na niecałą godzinę.Po wyjęciu z pieca odwracam blaszkę do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.Z podanej ilości składników można zrobić

prawdziwe jedzenie
Zdrowe biszkopty 134

pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek.  Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow jak na zdjęciu. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia.  Składniki: 4 jajka 80 g mąki  pół szklanki cukru (lub mniej)  szczypta soli

prawdziwe jedzenie
Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką 278

Pomimo preferencji kulinarnych mojej rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego . Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :) Biszkopt: 5 jajek (osobno białka i żółtka)3/4 szklanki mąki pszennej tortowej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki drobnego cukru3 łyżki oleju(...)minut (do suchego patyczka). Potem zdjąć papier i włożyć z powrotem na spód blachy. ? Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.  Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście. Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny

Czerwień i błękit
Kokosowy biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką. 169

sobotnie popołudnie. Jeśli przyrządzimy je w niedużej tortownicy może być łatwym i efektownym urodzinowym torcikiem. Warto wtedy posmarować bitą śmietaną również brzegi.  Polecam wszystkim ze względu na biszkopt, który naprawdę łatwo się przyrządza i chyba nie ma w ogóle opcji, żeby się nie udał ;) Ciacho według przepisu mojej mamy:) Składniki na małą blaszkę. Jeśli chcesz aby warstwa galaretki była(...)pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po tym czasie  wyciągnij i odstaw do wystygnięcia. Nie jest to typowy biszkopt, więc nie opada, nie trzeba nim rzucać itp ;) 6. Śmietanę ubij na sztywno i dosłodź do smaku (ja lubię nie bardzo słodką, ok. 4 łyżeczek na duże opakowanie, ale jest

Kraina Tysiąca Smaków
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE NA MĄCE ORKISZOWEJ 228

Składniki na biszkopt:-5 jajek(osobno białka i żółtka)-3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier)-1 szklanka mąki orkiszowej(lub pszennej)Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać ksylitol, ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku, a na samym końcu stopniowo mąkę mieszając na wolnych obrotach. Wyłożyć na tortownice, TYLKO spód tortownicy wyłożyć papierem(boków nie smarować). Piec(...)temp. 160 stopni C przez 35 minut.(najlepiej na programie do biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan i wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Po przestudzeniu, przekroić biszkopt na pół i przełożyć jabłkami i przykryć drugą połówką. Składniki na masę: -litrowy słoik musu jabłkowego-jedna galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru-dodać ksylitol)Galaretkę rozpuścić

Smaczne Zdrowe