CCzas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki:Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao(...)schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru). Biszkopt : Ubić pianę na sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół
Słodkości i nie tylkoJeśli szukacie zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych wypieków albo przepisów na smakołyki, których jeszcze nie próbowaliście, ten przepis powinien Wam się spodobać. Biszkopt migdałowy powinien przypaść do gustu zresztą wszystkim, ponieważ smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo delikatny. Należy tylko uważać aby go nie przesuszyć. Mojej rodzinie bardzo zasmakował. Idealnie komponuje się z wszelkimi kremami, owocami czy galaretkami. Na pierwszy rzut(...)trudno nawet rozpoznać, że jest to biszkopt bez dodatku mąki. Składniki na spód biszkoptowy: 100 g drobno zmielonych płatków migdałów 4 jajka L 2 łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik
Ze smakiem i z pasjąDelikatny sernik na upalne dni , tym razem na biszkopcie owsianym. Robi się podobnie jak zwykły biszkopt z tym, że dodaję się zamiast mąki pszennej mąkę owsianą . Wymiary blaszki : 28 x 40 cmCzas pieczenia : 30 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki:Biszkopt: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szkl. cukru 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 4 opakowania serków(...)Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy na najwy zszych obrotach. Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzony biszkopt owsiany. Torcik : Po wylaniu masy śmietanowej , umytymi i pokrojonymi truskawkami w plasterki dekorujemy wierzch serniczka. Odstawiamy do stężenia najlepiej na 12 godzin. Smacznego
Słodkości i nie tylkoBiszkopt genueński to przepis, który mnie zadziwił kiedy czytałam go pierwszy raz. Całe życie myślałam, że jak biszkopt to absolutnie żadnego masła a tutaj właśnie je się dodaje. Dzięki niemu ciasto jest bardziej wilgotne, ma maślany, przyjemny posmak i jest takie jakby bardziej sprężyste niż zwykłe. Doskonałe deseru z kremem i świeżymi owocami.Upiekłam je w formie do tarty - takiej(...)się i w zagłębienie nakłada krem. Formę mam od lat a leżała odłogiem. Niby prawie nowa bo używana może ze 2 razy a jednak namęczyłam się żeby z niej biszkopt wydobyć mimo porządnego nasmarowania przed pieczeniem. Na szczęście po nałożeniu kremu i owoców niedoskonałości prawie udało się ukryć a smak deseru wynagrodził małe problemy :)Przepis na biszkopt genueński pochodzi
Smaczna Pyzaplusem tego tortu jest oczywiście dekoracja, która pozostawia wam duże pole do popisu. Poniższy przepis jest na naprawdę duuużego torta, wykarmiłam nim 30 osób. Ja zrobiłam z dwóch różnych biszkoptów jasnego i ciemnego, ale jeśli chcesz możesz spokojnie zrobić z jednego biszkoptu, mi zależało na tym żeby tort był duuuży i pokaźny. Ja swój tort musiałam przewieźć dość daleko (trasa(...)krótka drzemka w lodówce może mu nie wystarczyć. Zatem pamiętaj tort robimy dzień przed podaniem i na noc do lodówki. A więc do dzieła, co nam będzie potrzebne ? Na biszkopt Patrz przepis idealny biszkopt dla ułatwienia tutaj wypiszę Ci składniki składniki na jeden biszkopt, na formę o wymiarach 26 cm 7 jaj 1 szklanka cukru szklanka mąki
Wylizany Rondelwłasny, osobisty POMOCNIK TORTOWY :) O tym, że istnieje potrzeba pisania takich "poradników" przekonałam się na własnej skórze, bo kiedy przeszliśmy rodzinnie na weganizm okazało się, że kwestia "jak zrobić biszkopt bez jajek" potrafi zabić człowiekowi niezłego klina... Przygotowanie pierwszego wegańskiego tortu przypadło na roczek mojej młodszej Córki. Najłatwiej byłoby kupić gotowy ale gotowy wegański tort? W moim mieście? Pozostało przekopywanie(...)lapka... (Z tego samego powodu zresztą nie mam wielu innych zdjęć, dlatego dziś dużo napiszę ale dużo nie pokażę). Po takich doświadczeniach postanowiłam, że muszę znaleźć alternatywę dla tradycyjnego biszkoptu tortowego, bo nie wyobrażałam sobie przy każdej kolejnej okazji siedzieć 12 godzin w kuchni przy robieniu tortów-nie tortów ;) Wcześniej robiłam zawsze normalne torty: biszkopt + krem, wg przepisu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdumna, bo stanowił dla mnie zupełnie nowe wyzwanie i chyba poradziłam sobie całkiem nieźle. Z resztą oceńcie sami. Tort z kremem śmietankowym i o smaku owoców leśnych Do przygotowania biszkoptów będziemy potrzebować: 9 jajek 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, jeśli np. nie jesteście pewni(...)przyjdzie do głowy lalka typu barbi z nogami owiniętymi folią spożywczą lub specjalna połówka lalki (bez nóg, ale ze szpikulcem) do tortów tego typu Najpierw musimy upiec trzy biszkopty. Każdy pieczemy z 3 jajek, 0,5 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy
Ratunku obiadZawsze wychodzi. Nigdy nie opada. Nie trzeba nim rzucać, przyznam się - nigdy nie rzucałam swoimi biszkoptami, które nigdy mi nie opadają. Polecam! Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Przygotowanie:Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Blondynka GotujeJeśli jeszcze kiedyś najdzie Was spontaniczna ochota na małe co nieco, poniżej pomysł na zaspokojenie tego głodu, jednak ostrzegam - mimo poziomu słodkości da się zjeść więcej niż mały kawałek ;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: śmietanka 36% szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku wanilia + szklanka orzechów laskowych(...)delikatnie łyżką, a całość następnie przekładamy do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut, po czym jeszcze ciepły biszkopt wyjmujemy, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i zadowoleni z siebie umieszczamy ponownie w piekarniku aż do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mlekiem
sama złodyczDziś przedstawiamy Wam przepis na tort okolicznościowy jaki miałyśmy okazję wykonać dla brata koleżanki. Jest to połączenie naszego ulubionego szpinakowego ciasta z kakaowym biszkoptem, karmelem kokosowym oraz kremem jaglanym w wersji waniliowej i kakaowej . Do tego całość udekorowana jest w militarnym stylu według zainteresowań solenizanta 😊 Wiadomo, że tort pojechał dalej więc, nie ma wyjątkowo zdjęcia w przekroju ale sądzimy(...)ruszycie wyobraźnią 😉 Podajemy szczegóły wykonania ale jeśli jesteś z Wrocławia to napisz do nas, możemy go wykonać dla ciebie 😤 Szpinakowy biszkopt (śr: 23 cm i 9 cm) -5jajek (L) -200-250g ksylitolu -130 ml oleju rzepakowego -250g mąki ryżowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -130g świeżego szpinaku -1/2 cytryny
Candy PandasMocno czekoladowy z pomarańczą. Ozdobiony raczej skromnie, ale to w końcu tort dla mężczyzny. Tort składałam w rancie cukierniczym. Możecie składać w tortownicy podnosząc boki papierem do pieczenia. Biszkopty z aromatem pomarańczowym i z pomarańczową skórką, pieczony w tortownicy o rozmiarze 20 cm Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknieodłącznym elementem tortów, które zdarza mi się robić. Zwłaszcza jeśli wiem, że sama będę go jeść. Tym razem w połączeniu kremu brzoskwiniowego. Składniki na tortownicę o śr. 26cm: Biszkopt bakaliowy: 8 jajek szklanka cukru 15 dkg wiórek kokosowych 15 dkg posiekanych orzechów 15 dkg posiekanych rodzynek 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt zwykły: Blacha o wymiarach(...)puszki brzoskwiń (jedna ok 800g) 3 budynie śmietankowe aromat pomarańczowy 0.5 litry wody 5 łyżek cukru pudru Dekoracja: ok 20 dkg posiekanych orzechów kilkanaście połówek orzecha włoskiego Poncz do biszkoptów: pół szklanki przegotowanej wody pół kieliszka spirytusu sok z połówki cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt bakaliowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka na przemian z cukrem, cały czas ubijając
Kuchnia w czekoladzieMój syn na trzecie urodziny zażyczył sobie tort traktor. Zrobiłam więc tort w kształcie traktora z tradycyjnego biszkoptu i masy maślanej, który stał na niskim torcie czekoladowym z masą chałwową i wiśniami. Niestety gdy robiłam traktor temperatura otoczenia dochodziła do 35 stopni, dlatego czekolada plastyczna się rozpływała zanim zdążyłam coś ulepić, a i masa cukrowa niezbyt chętnie współpracowała. Aby wykroić(...)kształt traktora, narysowałam sobie szablon - rzut mojego traktorka z boku i z góry. Do zrobienia traktorka wystarczy biszkopt z 4 jajek. Ja zrobiłam z 6 dzięki czemu miałam zapas gdybym coś źle wycięła - tym razem jeszcze raz wycinałam koła. Składniki na traktor: - biszkopt: 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru
Mama Gotujetort, który powstał na 9 urodziny mojej córki. Pierwotnie miał powstać tort piesek, ale obawiałam się, że nie podołam zadaniu. Na szczęście wpadłam na pomysł, że zamiast biszkoptu w kształcie psa, córa sama może wykonać figurki z masy marcepanowej. Pomysł był strzałem w dziesiątkę. Córa zadowolona z efektu, a to najważniejsze. Podczas wycinania szachownicy rozwaliłam jedną(...)warstwę biszkoptu. Dlatego tort składa się z trzech poziomów. Do tego tortu użyłam biszkoptów, które pokazywałam w tym wpisie . Składniki: biszkopt jasny z 5 jajek ( taki ) biszkopt ciemny z 5 jajek ( taki ) 1 kg mascarpone 650 ml śmietany kremówki 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 4 - 5 łyżek cukru drobnego Wykonanie: Upieczone i ostudzone biszkopty
Sto kolorów kuchnijuż pozbierane, czyniąc tym samym zapasy na kolejne lata. Czas zasadzić nowe drzewko...i nie wyobrażam sobie innego miejsca niż to, w którym rosło to pierwsze :)Składniki na orzechowy biszkopt:10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 czubate łyżki kakao 50 ml wody(...)miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cmKrem: Miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady dodając po 2 łyżki kremówki (aż do zużycia całości). Na koniec
Bon Appetit Małgorzaty