sztkawa rozpuszczalna - 4 łyżeczkiwoda gotowana - 2 łyżeczkimleko - 2 szklcukier -0,5 szklmąka ziemniaczana - 2 łyżkimąka pszenna - 3 łyżkiPolewamargaryna - 2 łyżkicukier - 2 łyżkikakao - 2 łyżkiśmietana 24 % - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE:Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić. Mąki obie wymieszać z proszkiem(...)Następnie dodać kawę, zmiksować. Polewa : Składniki polewy przełożyć do rondla, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru, ostudzić. Składanie ciasta: biszkopt krem śmietankowy masa z kawą polewa
Kuchnia Danusitutaj, a nas z lodówki wołają ostatnie dwa kawałki. Niby wypadałoby się podzielić, ale... chyba obejmiemy je prawem producenta (kto stworzył, ten niechaj delektuje się smakiem 'ostatków').SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:- 6 jajek,- 1 szklanka cukru,- 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład),- mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast,- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,- 3 łyżka słodkiego kakao(...)cukru pudru,- 100 ml wody,SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:- 130 ml śmietany 30%,- tabliczka czekolady mlecznej,- 4-5 łyżek słodkiego kakao.DODATKOWO:- owoce np. skórka pomarańczowa i żurawina,WYKONANIE BISZKOPTU:Całe jajka ubić z cukrem. Wymieszać budynie, mąkę, proszek do pieczenia i kakao,Delikatnie zmiksować pianę z jaj z sypkimi składnikami.PIECZENIE: 180 stopni. około 30-40 minut, góra-dół
Wypisz WymalujPolecam niezawodny przepis na biszkopt, który nigdy nie opada. Do zrobienia nadzienia zainspirował mnie nowy smak galaretki a mianowicie Pina Colada, w domu miałam także taki likier i śmietanę i myślę, że ta kombinacja była strzałem w dziesiątkę :) Składniki:biszkopt: 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 szklanki cukru nadzienie: 1 opakowanie śmietany 18% (175g(...)pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. Następnie włożyć do wyłączonego już, otwartego piekarnika do wystudzenia. Gdy biszkopt się studzi przygotować masę. Zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i rozrobić
Ze smakiem i z pasjąUrodzinowo częstuję biszkoptem z truskawkami.Łatwy i smaczny torcik w kilka chwil.Truskawki wykorzystuję na maxa w tym roku. I jeszcze nie mam ich dość... A sezon powoli dobiega końca - niestety ...Składniki na tortownicę średnicy 20 cmBiszkopt:* 4 jajka* 4 pełne łyżki cukru* 5 pełnych łyżek mąki pszennej* 1 łyżka mąki ziemniaczanejJaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać(...)połączyć i przesiać.Do masy jajecznej dodać mąkę i delikatnie wymieszać.Masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 170 stopniach około 20 minut - do suchego patyczka.Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z blachy i odkroić wierzch. Biszkoptowy blat ponownie spiąć obręczą.Masa:* 300 ml śmietanki 30%* 3 płaskie łyżki cukru pudru* 2 płaskie łyżeczki żelatynyŻelatynę zalać zimną wodą
kolorowotorcikowoPeppę. Zaopatrzyłam się więc w książeczki o Peppie i na dużej kartce narysowałam jej głowę, a następnie wycięłam ją. Z szablonu tego korzystałam podczas formowania Peppy z upieczonego już biszkoptu, tuż przed przekładaniem masą i owocami. Od początku wiedziałam (tu nie musiało być żadnych przemyśleń), jaki ma być smak tortu i jakie owoce mają się w nim pojawić - postawiłam(...)czerwoną porzeczkę i wybór okazał się być świetny. Jak dokładnie wykonywałam więc ten tort? Biszkopt jasny (do przekrojenia): - 6 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli Biszkopt ciemny: - 4 jaja - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WielopokoleniowoProponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku.Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste.Składniki:-0,25 kg biszkoptów-0,5 szklanki suchego maku-8 jajek-1,5 kostki margaryny-1,5 szklanki cukru-2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki-2 łyżki kakao-2 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat rumowy-słoiczek kwaśnego dżemu Oddzielamy żółtka(...)Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta. Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm smarujemy tłuszczem.Na dno wykładamy masę z makiem. Na niej układamy biszkopty. Na biszkopty nakładamy po troszku dżemu. Przykrywamy masą z kakao. Na niej układamy biszkopty i dżem. Przykrywamy to białą masą i wstawiamy do piekarnika
Maminek kulinarnyWczoraj powstał biszkopt, które się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie.SKŁADNIKI:Przepis na biszkopt znajdziecie TUMasa jabłkowa2 kg świeżych jabłek lub 2 słoiki jabłek smażonych2 galaretki cytrynowe lub agrestowe1 łyżeczka cynamonu1 cukier waniliowyWYKONANIEJabłka świeże ubieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy. Jeśli ze słoika wrzucamy do garnka. Podgrzewamy do gorącej masy dodajemy(...)dwie galaretki, cukier. Lekko ostudzamy. Dodajemy cynamon. Biszkopt przekrawamy na połowę. Na jedną wylewamy lekko ciepłą masę, przykrywamy drugą. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. U mnie bez niczego. Mniej cukru. Gotowe.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyłyżki żelatyny1/3 szklanki mleka2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej2-3 łyżki cukru pudruoraz 3 duże banany300 ml śmietanki 30 %1 łyżka cukru pudru6 kostek gorzkiej czekoladyśmietan fixPrzygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę(...)delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na dużą blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut , do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem kawowy. Żelatynę namoczyć w mleku, gdy napęcznieje podgrzać ale nie gotować i dokładnie ją rozpuścić w mleku. Odstawić aby przestygła. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania
Monia miesza i gotujeTakie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Składniki na biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte(...)żółtka, cukier i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki. Składniki na masę makową: 30 dag maku 1 kostka masła 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach migdałowy niecała szklanka cukru Mak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę masła, jajka
Salonik smakówPrzepis mam od znajomej, wypróbowałam go i polecam Biszkopt z jabłkami SKŁADNIKI: Biszkopt jajka -5 szt proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana -0,5 szkl mąka pszenna -0,5 szkl cukier -1 szkl Masa budynie waniliowe -2 opak woda -650 ml jabłka -1,5 kg cukier -250 g PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić(...)syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając. Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt
Kuchnia DanusiBiszkopt- jeden z najtrudniejszych wypieków w sztuce kulinarnej. Odkrycie idealnego ciasta na biszkopt zajęło mi ok. 2 lata. Były to przeróżne warianty z dodatkiem masła, z proszkiem do pieczenia, z różnymi mąkami lecz doszedłem do odkrycia idealnego i bardzo prostego ciasta na biszkopt! Biszkopt udaje się po prostu idealny! Puszysty, miękki, lekki do pokrojenia i niesamowicie smaczny. Zapraszam
Kuchnia Łukaszapotem długo się zastanawiamy co mamy z nich robić i najczęściej powstaje nam pomysł na ciasto lub jak w danym wypadku ciasto powstało przez omyłkę... Miałem robić biszkopt, który planowałem użyć do tortu lecz w trakcie pieczenia zrozumiałem, że biszkopt jest za niski do przekrojenia (widocznie dla tego bo użyłem jedynie cztery jaja) i wtedy mama zaproponowała górę(...)końca upieczonego biszkoptu przykryć warstwą jabłek. Pomysł był genialny! Ciasto udało się przepyszne takie proste w przygotowaniu, a takie smaczne. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 5-6 jabłek łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder, cynamon (dekoracja) Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek, tak aby do białek nie trafił ani gram żółtka. Białka
Kuchnia ŁukaszaPrawdziwy biszkopt to idealna baza do wykwintnych tortów a także świetna propozycja na deser. Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko(...)Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. tort bananowy tort czekoladowy przekładany konfiturą z truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp.Biszkopt (ostudzony
prawdziwe jedzenieBiszkopt rzucany : 5 jajek 160 g cukru pudru 100 g maki pszennej 45 g maki ziemniaczanej lub opakowanie kislu szczypta soli Oddzielamy zoltka od bialek Bialka ubijamy na sztywna piane ze szczypta soli Do bialek dodac zoltka, wymieszac razem Teraz dodac wymieszane razem maki z cukrem pudrem Wszystko mieszamy az uzyskamy gladka(...)konsystecje Do formy wylozonej papierem wlewamy ciasto Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy 35 - 40 min Po upieczeniu wyciagamy biszkopt i go rzucamy na ziemie ( rzucamy, aby nie powstal zakalec) Spowrotem wkladamy do piekarnika uchylonego i tam pozostawiamy do ostygniecia Masa: 250 g smietany kremowki ( 36%) 250 g serka mascarpone
Klaudynkowa kuchniaDelikatny biszkopt nasączony aromatyczną herbatą w połączeniu z bitą śmietaną to duet idealny. Jeśli dorzucimy do tego nieco świeżych truskawek i całość oprószymy czekoladą to mamy zestawienie wyśmienite w smaku, a i wygląd niczego sobie. Polecamy szczególnie w te upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego. Ilość porcji: 15 (blacha 24 x 35) Składniki: Na ciemny(...)biszkopt: 4 jajka ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao Warstwa śmietanowa: 600ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka żelatyny około 700g truskawek + kilka sztuk do dekoracji Dodatkowo: mały kubek mocnej czarnej herbaty, ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od zółtek i umieszczamy
Kolizje SmakówSkładniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem(...)żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi się jasnożółta dodajemy serek i mieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach. Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem i na to nakładamy masę serową. Przykrywamy dugim blatem i znów polewamy kawą i wykładamy
prawdziwe jedzenieCCzas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki:Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao(...)schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru). Biszkopt : Ubić pianę na sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół
Słodkości i nie tylkoJeśli szukacie zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych wypieków albo przepisów na smakołyki, których jeszcze nie próbowaliście, ten przepis powinien Wam się spodobać. Biszkopt migdałowy powinien przypaść do gustu zresztą wszystkim, ponieważ smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo delikatny. Należy tylko uważać aby go nie przesuszyć. Mojej rodzinie bardzo zasmakował. Idealnie komponuje się z wszelkimi kremami, owocami czy galaretkami. Na pierwszy rzut(...)trudno nawet rozpoznać, że jest to biszkopt bez dodatku mąki. Składniki na spód biszkoptowy: 100 g drobno zmielonych płatków migdałów 4 jajka L 2 łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik
Ze smakiem i z pasją