Składniki:2 białka1 cale jajko3 łyżki mąki3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit6 płaskich łyżek cukruowoce - u mnie borówkiJajka ubić z cukrem, aż
kolorowotorcikowoSkładniki : * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 szklanki maki tortowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie :Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po
Magiczne Życie MartyCiasto kryształek to pyszne i efektowne ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, bitej śmietany i galaretki. Pierwszy raz zrobiłam biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia - obawiałam się, że może nie wyrosnąć, ale wyszedł bardzo dobrze. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (100 g) 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru (150 g) Ponadto: 500 ml śmietany 30% 3 różnokolorowe(...)galaretki 2 łyżki masła 100 g wiórek kokosowych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Kolejno do piany dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Na końcu do masy jajecznej dodajemy przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Dno foremki o wym 23x26 cm wykładamy papierem
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj ostatni przepis w tym roku na ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą. Przygotowane jest z dwóch biszkoptów kakaowego i kokosowego. Krem jest kawowy z orzechami, z dodatkiem spirytusu. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy użyć moreli z puszki. Wtedy nie musimy ich gotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele(...)smaków, bardzo polecam (inspirację znalazłam w książce siostry Anastazji, przepis zmodyfikowany). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt kokosowy
Mała Cukierenkamojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Dziś trochę rozpusty, jako że dawno nie piekłam nic słodkiego nadrabiam zaległości :). Zapraszam Was na sernik mocno cytrynowy, na spodzie z biszkoptów, otulony bezą włoską. Powiem Wam nieskromnie, że jest przepyszny i ma idealnie dobrane smaki. Mocno cytrynowy i aromatyczny sernik, delikatny spód biszkoptowy (użyłam gotowych biszkoptów), do tego słodka pianka bezowa(...)szklanki drobnego cukru skórka otarta z 5 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn (do smaku, można i dać też mniej lub więcej soku) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie biszkoptów (około 150 gr) 4 jajka Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej Przedstawię wam dwie metody robienia tego sernika: 1) Metoda tradycyjna – bardziej pracochłonna i czasochłonna, z osobnym ubiciem
moj przepis natort powstał zupełnie bez okazji, za to ze szczególnej potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego, z alkoholem i z owocami. Ciemny czekoladowy biszkopt, borówki, ajerkoniak i rum. Nie muszę mieć specjalnej okazji żeby robić tort. Muszę mieć tylko chwilę wolnego czasu i ogromną ochotę. Wszystko, o czym powinniście pamiętać żeby móc zrobić biszkopt idealny znajdziecie w TYM wpisie. Jeśli przepis i wykonanie(...)biszkoptu genueńskiego macie już opanowane, pora na biszkopt czekoladowy – ciemny, mocno kakaowy. Szykujemy formę, wykładając jej dno papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik — funkcja góra i dół, temperatura 170°C. Jajka ważymy (całe, w skorupkach) . Połowa wagi jajek to potrzebna ilość cukru i mąki. W przypadku biszkoptu kakaowego, wagę mąki dzielimy na trzy. Kakao mieszamy z mąką w proporcji jeden
Karo in the Kitchenilością cynamonu i imbiru lub podgryzane w wersji surowej, z zabawą kto dalej wyrzuci ogryzek, kto więcej doniesie do domu.. :) Nasza dzisiejsza, kolejna deserowa propozycja to delikatny, puszysty biszkopt, który połączyłyśmy z zarówno z musem (bez cukru!) jak i cząstkami papierówek. Całość wypieku dopełniła warstwa chrupiącej bezy na wierzchu. Do jabłek dołączyły również płatki lawendy i nie zabrakło również(...)cynamonu, imbiru i wanilii.. Jesteście ciekawi? Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki: BISZKOPT: 4 jaja szczypta soli 100g cukru 90g mąki ziemniaczanej 30g mąki pszennej, tortowej typ 450 *jeśli nie macie mąki ziemniaczanej dodajcie 120g mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub zwykłego) po pół
Symfonia SmakówCiasto jest lekkie pomimo tego, że jedną z warstwa stanowi pieczony sernik o smaku jagodowym. Delikatny biszkopt i pianka straciatella obsypana świeżymi jagodami sprawiają, że z chęcią sięga się po kolejny kawałek :) Takie przekładańce są dość czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko :) BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej SERNIK JAGODOWY: 750g zmielonego twarogu(...)PIANKA STRACIATELLA: 2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 50g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki świeżych jagód poncz – napar herbaty z cytryną BISZKOPT. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych
https:KKuchniaMniamznajdzie się ktoś, kto nie lubi biszkoptu z owocami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi delikatny i puszysty, musi się udać! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt roladę z lodami(...)malinami , oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami . Przepis na biszkopt z owocami z galaretką i bitą śmietaną na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka margaryny do posmarowania papieru 2 łyżki kakao Składniki na masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystkie zazwyczaj potrzebują jakiejś bazy, jakiegoś ciasta, z którego powstaną. A co to za tort bez biszkoptowego, mięciutkiego ciasta, dobrze nasączonego, puszystego i delikatnego? (Oczywiście torty nie na bazie biszkoptów też są super ale jednak tradycyjny tort to tort na biszkopcie :) Wiele osób boi się robić biszkopty bo opadają, nie wyrastają, robią się balony powietrza, pękają i różne inne rzeczy(...)się dzieją. Chciałabym wam jednak pokazać przepis, który jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Może tutaj wielu osobom otworzą się oczy ze zdziwienia, że "jak to? Biszkopt bez proszku do pieczenia?! On nie wyrośnie!". Otóż BŁĄD! Prawdziwy biszkopt nie zawiera w sobie ani grama proszku do pieczenia, a jest idealnie wyrośnięty, niepopękany i do tego mięciutki i puszysty. Tak naprawdę
JedzeniomaniaKostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie(...)niewielkiej ilości gorącej wody Wykonanie:PONCZ (NAPAR KAWOWY)- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej i 4 łyżeczki cukru zalać niepełną szklanką (około 230ml) gorącej przegotowanej wody- napar pozostawić do wystygnięcia BISZKOPT- piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego (nie smarować tłuszczem) - składniki powinny mieć temperaturę pokojową- białka oddzielić od żółtek, ubić
Smakołyki BerenikiTorcik ze śmietaną, musem z melona i owocami . Na Dzień Ojca, przygotowałam dla Mojego Taty torcik z bitą śmietaną, musem budyniowym z melona i owocami sezonowym na biszkopcie. A Wy co zaplanowaliście upiec dla Taty? Na biszkopcie znajduje się warstwa masy budyniowej ugotowana na musie z melona, następnie warstwa bitej śmietany z żelatyną, sezonowe owoce i kolorowa posypka. Zamiast zmiksowanego(...)typu Kubuś. Warstwę budyniową robi się podobnie jak w ciastach Shrek czy Fiona. Jednak polecam moją wersję ze zmiksowanego melona, bo jest bardzo owocowa, zdrowa i smaczna. Zamiast upiec biszkopt, możecie wyłożyć dno tortownicy okrągłymi biszkoptami. Wszystko razem tworzy fantastyczną kompozycję smakową. To zdecydowanie najdelikatniejsze ciasto jakie przygotowałam do tej pory. Przepisu na torty i ciasta z owocami: – torcik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis mam od koleżanki. Trochę go zmodyfikowałam i jestem zachwycona jego smakiem. Goście też bardzo go chwalili. To bardzo mnie cieszy gdyż niebawem powtórzę go na pewną wyjątkową okazję :) Biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/4 szkl mąki krupczatki 1 łyżka kawy mielonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: 3 jajka 10 dag kokosu 10 dag cukru(...)łyżka bułki tartej 1/4 łyżeczki proszku Biszkopt migdałowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 12 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych) 2 łyżki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 12 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mąki krupczatki 1/2 łyżeczki
Smakołyki AsiMożecie zrobić klasyczny tort z kremem mascarpone i malinami....ale będzie zwyczajnie i nudno. A żeby nudno nie było - zróbcie zielony biszkopt ze szpinakiem ! Szpinakowy tort z mascarpone i frużeliną malinową zrobi furorę. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej ! Czy szpinakowy biszkopt smakuje szpinakiem ? No nie ! Szpinak nadaje biszkoptowy zielony kolor, ale smak biszkoptu bardzo się nie zmienia. Do mojego(...)biszkoptu dodałam poza szpinakiem, kilka listków bazylii, i to właśnie listki bazylii nadały smak biszkoptowi. Jeśli nie lubicie - pomińcie składnik. Biszkopt szpinakowy wymaga dłuższego czasu pieczenia. Jest nieco wilgotniejszy i bardziej zwarty. Tort szpinakowy przełożyłam kremem z serka mascarpone oraz frużeliną z malin. Myślę, że frużelina z wiśni również by do niego pasowała. Także możecie wybierać - malina czy wiśnia ? PRZEPIS
kolorowotorcikowoomieszka cię o tym powiadomić. Musi być pyszny - czyli wszystko to co dzieci lubią najbardziej. Trzymając się tych zasad powstał tort dla Kubusia, małego wielkiego mężczyzny. Biszkopty są tradycyjne z dodatkiem barwnika. Do tortu użyłam galaretek kolorowych, mrożonych malin, świeżych truskawek i borówek. Do ozdoby użyłam masy cukrowej w trzech kolorach- zielony, czarny(...)karmelu) Z oreo zrobiłam piasek, a obsypałam tort krokantem orzechowym, wymieszanym z ciasteczkami owsianymi. Wygląda na skomplikowany, ale nie jest - uwierzcie mi. Warto wcześniej upiec biszkopty ( można nawet dwa dni wcześniej) Drzewka z lukru plastycznego zrobiłam dzień wcześniej tak samo jak jezioro i cyferkę 2. Upiekłam biszkopty dwa w blaszce o rozmiarze
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk