przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:18/600)

Ciasto 'procenty na pierzynce' 359

ciasto w wersji dla dorosłych z nieco większym dodatkiem alkoholu. Pomysł na takie cisto pojawił się w związku z tym, że po operacji musiałam żywić się przez długi czas biszkoptami i sucharkami. I tak też się składa, że sporo biszkoptów mi jeszcze zostało. Jak też się domyślacie nie mam już więcej ochoty ich jeść :-) Chyba, że w innej formie(...)jako ciasto. SKŁADNIKI   NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około 200 ml wódki

Passions hobbies life
Tort urodzinowy 237

Tort Urodzinowy(idealny na przyjęcie urodzinowe) Składniki:(na ok.3kg tortu)Biszkopt:http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/10/zdjecie-niebawem-biszkopt-tortowy.html ( na podzielenie biszkopta na 4 warstwy)- 8 jaj - szklanka mąki tortowej- szklanka cukru -pół szklanki mąki ziemniaczanej- cukier waniliowy - 3 łyżki oliwyKremy: - 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia)- opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA)Dekoracja:- owoce: ananas/brzoskwinia z puszki-kiwi , winogrona(...)dodawać do masy obie mąki , mieszając delikatnie łyżką.Po dokładnym  wymieszaniu się składników wylać masę na przygotowaną tortownicę. Nastawić piekarnik na 160C i piec biszkopt przez ok.40minut. Przed wstawieniem biszkoptu to piekarnika, należy pozbyć się powietrza , uderzając tortownicą  (kilka razy)  o blat/podłogę .Wyjąć biszkopt z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.2.Kremy:Dwa kremy

Gotuj Z Muzyką
Tiramisu w wersji letniej z owocami 139

Tiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki:biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki"mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek)500g serka mascarpone4 jajka200 ml likieru Amaretto4 łyżki cukruowoce (truskawki, maliny(...)borówki) Przepis na biszkopt migdałowy:Składniki:5 jajek1/2 szklanki mielonych migdałów1/2 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru Przygotowanie:Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, gdy powstanie jasna, kremowa masa dodajemy mąkę i mielone migdały. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Do masy z żółtek i mąki dodajemy pianę z białek i delikatnie

Smakowity Blog Kulinarny
Tort czekoladowo - chałwowy z Whisky 609

Whisky  masa 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 czekolady białe śmietan fix łyżka mleka  dodatki 200 g chałwy kakaowej 2 opakowania biszkoptów podłużnych kakao do posypania ok  4 duże łyżki czekoladowe pałeczki mięta wstążka Przygotowanie: Biszkopt: Blachę tortownicy wykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 C dół. W misce ubijamy(...)białka z solą i stopniowo dodajemy 7 żółtek z 80 g cukru cały czas ubijając powoli dosypujemy 80 g mąki uniwersalnej, 40 g mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kakaa. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy 10 minut, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 10 minut. Upieczony biszkopt

Niezły Młynek
Caffe Latte - ciasto 393

Biszkopt kawowy: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody - łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka wymieszane z octem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt(...)kawowy. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Biszkopt kroimy na dwa blaty. 2. Opakowanie biszkoptów  poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu: - 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty.  3. Krem czekoladowy: - 150 g masła (o temp

SMYKWKUCHNI
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 210

choć i umiarkowanie słodkie nuty smakowe. Z racji tego, że został on pokryty bardzo słodkim lukrem plastycznym, w przełożeniu cukier puder jest zastąpiony przez miód, a ilość cukru w biszkopcie została ograniczona do zbędnego minimum - w zamian jednak został nieco urozmaicony rozgrzewającym, lekko ostrym imbirem i aromatem orzechowym a aby nadać mu lekkiej wytrawności został nasączony zieloną herbatą! Koniecznie spróbujcie(...)pamiętajcie, że metoda prób i błędów oraz dobrego nastawienia jest tutaj kluczowa do osiągnięcia fajnego efektu! Zapraszamy! (; Składniki:sprawdzony biszkopt wg. przepisu mojej babci i cioci:na formę o średnicy 22-24cm1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maki tortowej1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka soku z cytryny4 jaja (w temp pokojowej, najlepiej wyjąć

Symfonia Smaków
Torcik makowy 259

Ciast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów.Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy(...)budyniowa500ml mlekakilka kropel aromatu migdałowegoopakowanie cukru wanilinowego3 łyżki cukru2 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka200g masła50g wiórków kokosowych50g migdałów całych lub płatkówkilka łyżek wodykilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie:BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się, włączyć go ustawiając temperaturę około 175 stopni (biszkopt od razu po przygotowaniu musimy wstawić

Smakołyki Bereniki
Prosty tort orzechowo - ciasteczkowy 114

roku na urodziny mojego kochanego taty postanowiłam przygotować orzechowo- ciasteczkowy tort, którego słodycz przełamałam konfiturą z czarnej porzeczki. Biszkopt przygotowałam na bazie mielonych orzechów włoskich oraz kawy rozpuszczalnej. Krem jest bardzo prosty bo jest to zmiksowane masło orzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette  o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu(...)kawowym świetnie komponują się z orzechowym kremem. By przełamać słodycz użyłam do przełożenia kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki i to był strzał w dziesiątkę przy tych smakach!  Składniki: Biszkopt - poniżej składniki na jeden biszkopt. Ilość składników należy podwoić i upiec dwa biszkopty oddzielnie. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! 100 gram mąki pszennej 125 gram masła

Mango Papaja
Tort z wiśniami i serkiem mascarpone 103

też czerwone, a nie różowe, ale... smak zrekompensował wszystkie te niedociągnięcia, a Maluch, kiedy zobaczył torcik, wesoło krzyknął "Brum Brum" ;-) Autko zostało rozpoznane - zapraszam więc do dzieła ;-) Przygotowuję dwa biszkopty, jasny oraz ciemny: - Biszkopt jasny (na jedną warstwę) Wykonanie jasnego biszkoptu dokładnie opisałam w tym poście. - Biszkopt ciemny (będzie on przekrojany na pół) - 5 jaj - 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki  góra/dół ). Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam

Wielopokoleniowo
Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową 245

smakowało. Na zimowe wieczory jak najbardziej polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą(...)masła 3 łyżki kakao bez cukru 3 łyżki cukru pudru 7-8 łyżek wody Dodatwoko: 1 puszka masy krówkowej = kajmakowej (około 500g) 100g mlecznej czekolady 2 kopiaste łyżki masła Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Z mąki odsypać 1/3 i na tą mniejszej ilości mąki

Mała Cukierenka
Tort z kremem czekoladowym i orzechowym /Tort z kremem z syropu z brzoskwiń 128

papieru do pieczenia kółko odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Boków niczym nie smarujemy, lub zamiast papieru dno wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.  5. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 min (do suchego patyczka. )  Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika.  6. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy(...)krem czekoladowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W moim przypadku było to 220 ml mleka na każdy krem.  Aromat rumowy mieszamy z kawą - tym będziemy nasączać nasz biszkopt.  8. Przekrojony biszkopt nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem.  9. Na nasączony biszkopt wykładamy dżem równomiernie rozsmarujemy, na dżem nakładamy krem czekoladowy, zostawiając trochę kremu czekoladowego do dekoracji

Mój pomysł na
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 142

potem odbierałam pustą miseczkę :) Ciasto zniknęło równie szybko. Zuzia też bardzo chętnie je jadła. Nie tylko ona. :) Nie dawałam zbyt wiele cukru, można dać go więcej i do biszkoptu, i do musu, według upodobania. Tym razem nie dodam zdjęć przygotowania, bo wyszły okropnie niedoświetlone. Ot, urok jesiennych wieczorów. Ale przepis jest bardzo prosty. Jeśli robiła/eś już zwykły biszkopt(...)polewę znalazłam tutaj i zrobiłam zgodnie z przepisem. Jest naprawdę prosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego

Anioszek w kuchni
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #4 Ciasto z czekoladą i bananami 9814

ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś mam dla was propozycję bardzo elegancką i miłą dla oka. Jakby się zastanowić to wygląda już troszeczkę jak tort, ale pomimo biszkoptu, tortem nie jest Trochę zagmatwałam. W każdy razie jest to bardzo fajne połączenie smakowe, a przynajmniej u mnie czekolada ze świeżymi bananami zawsze się sprawdza. Korzystam jak zwykle z czekolady(...)możecie zastąpić ją deserową lub mleczną. Muszę też na wstępie ostrzec, że ciasto jest mocno sycące i dość słodkie, dlatego ograniczyłam cukier do minimum. Po raz kolejny wykorzystałam też biszkopt genueński (pierwszy przepis z tym biszkoptem znajdziecie tutaj ), który jest moim ostatnim odkryciem. Jest bardziej wilgotny i po raz kolejny wyszedł mi idealnie równy Odróżnia się tym, że ubijamy całe

Relaxtime
Ciasto w kształcie coca coli 428

Przyszedł teść do nas i mu pokazuje to ciasto, jak zobaczył to powiedział: czemu mi pokazujesz, co ja coli nie widziałem? Myślałam, że padnę ze śmiechu :) Do wypełnienia użyłam biszkoptu, bitej śmietany i bananów. Ale wypełnić butelkę można dowolnymi składnikami. Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek śmietanka(...)banan  butelka po coca coli u mnie litrowa czekolada gorzka lub mleczna 3 tabliczki (300 g)  cukier ok 1/2 szklanki kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki do nasączenia biszkoptu: woda ok 1 szklanki, syrop ja akurat dałam malinowy, ale fajnie by pasował bananowy, można wlać troszkę alkoholu.  Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis tutaj .   W butelce po coli wycinam

Kuchnia Viki
Nasączenie biszkoptu 179

mojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu jest większa dowolność :). Uwaga

moj przepis na