Ciast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów.Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy(...)budyniowa500ml mlekakilka kropel aromatu migdałowegoopakowanie cukru wanilinowego3 łyżki cukru2 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka200g masła50g wiórków kokosowych50g migdałów całych lub płatkówkilka łyżek wodykilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie:BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, jeżeli piekarnik potrzebuje czasu do nagrzania się, włączyć go ustawiając temperaturę około 175 stopni (biszkopt od razu po przygotowaniu musimy wstawić
Smakołyki Berenikiroku na urodziny mojego kochanego taty postanowiłam przygotować orzechowo- ciasteczkowy tort, którego słodycz przełamałam konfiturą z czarnej porzeczki. Biszkopt przygotowałam na bazie mielonych orzechów włoskich oraz kawy rozpuszczalnej. Krem jest bardzo prosty bo jest to zmiksowane masło orzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu(...)kawowym świetnie komponują się z orzechowym kremem. By przełamać słodycz użyłam do przełożenia kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki i to był strzał w dziesiątkę przy tych smakach! Składniki: Biszkopt - poniżej składniki na jeden biszkopt. Ilość składników należy podwoić i upiec dwa biszkopty oddzielnie. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! 100 gram mąki pszennej 125 gram masła
Mango Papajateż czerwone, a nie różowe, ale... smak zrekompensował wszystkie te niedociągnięcia, a Maluch, kiedy zobaczył torcik, wesoło krzyknął "Brum Brum" ;-) Autko zostało rozpoznane - zapraszam więc do dzieła ;-) Przygotowuję dwa biszkopty, jasny oraz ciemny: - Biszkopt jasny (na jedną warstwę) Wykonanie jasnego biszkoptu dokładnie opisałam w tym poście. - Biszkopt ciemny (będzie on przekrojany na pół) - 5 jaj - 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam
Wielopokoleniowosmakowało. Na zimowe wieczory jak najbardziej polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą(...)masła 3 łyżki kakao bez cukru 3 łyżki cukru pudru 7-8 łyżek wody Dodatwoko: 1 puszka masy krówkowej = kajmakowej (około 500g) 100g mlecznej czekolady 2 kopiaste łyżki masła Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Z mąki odsypać 1/3 i na tą mniejszej ilości mąki
Mała Cukierenkapapieru do pieczenia kółko odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Boków niczym nie smarujemy, lub zamiast papieru dno wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. 5. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 min (do suchego patyczka. ) Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika. 6. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy(...)krem czekoladowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W moim przypadku było to 220 ml mleka na każdy krem. Aromat rumowy mieszamy z kawą - tym będziemy nasączać nasz biszkopt. 8. Przekrojony biszkopt nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem. 9. Na nasączony biszkopt wykładamy dżem równomiernie rozsmarujemy, na dżem nakładamy krem czekoladowy, zostawiając trochę kremu czekoladowego do dekoracji
Mój pomysł napotem odbierałam pustą miseczkę :) Ciasto zniknęło równie szybko. Zuzia też bardzo chętnie je jadła. Nie tylko ona. :) Nie dawałam zbyt wiele cukru, można dać go więcej i do biszkoptu, i do musu, według upodobania. Tym razem nie dodam zdjęć przygotowania, bo wyszły okropnie niedoświetlone. Ot, urok jesiennych wieczorów. Ale przepis jest bardzo prosty. Jeśli robiła/eś już zwykły biszkopt(...)polewę znalazłam tutaj i zrobiłam zgodnie z przepisem. Jest naprawdę prosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego
Anioszek w kuchniciasto na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś mam dla was propozycję bardzo elegancką i miłą dla oka. Jakby się zastanowić to wygląda już troszeczkę jak tort, ale pomimo biszkoptu, tortem nie jest Trochę zagmatwałam. W każdy razie jest to bardzo fajne połączenie smakowe, a przynajmniej u mnie czekolada ze świeżymi bananami zawsze się sprawdza. Korzystam jak zwykle z czekolady(...)możecie zastąpić ją deserową lub mleczną. Muszę też na wstępie ostrzec, że ciasto jest mocno sycące i dość słodkie, dlatego ograniczyłam cukier do minimum. Po raz kolejny wykorzystałam też biszkopt genueński (pierwszy przepis z tym biszkoptem znajdziecie tutaj ), który jest moim ostatnim odkryciem. Jest bardziej wilgotny i po raz kolejny wyszedł mi idealnie równy Odróżnia się tym, że ubijamy całe
RelaxtimePrzyszedł teść do nas i mu pokazuje to ciasto, jak zobaczył to powiedział: czemu mi pokazujesz, co ja coli nie widziałem? Myślałam, że padnę ze śmiechu :) Do wypełnienia użyłam biszkoptu, bitej śmietany i bananów. Ale wypełnić butelkę można dowolnymi składnikami. Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek śmietanka(...)banan butelka po coca coli u mnie litrowa czekolada gorzka lub mleczna 3 tabliczki (300 g) cukier ok 1/2 szklanki kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki do nasączenia biszkoptu: woda ok 1 szklanki, syrop ja akurat dałam malinowy, ale fajnie by pasował bananowy, można wlać troszkę alkoholu. Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis tutaj . W butelce po coli wycinam
Kuchnia Vikimojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu jest większa dowolność :). Uwaga
moj przepis najest to ciasto, które przygotowywało się w moim domu rodzinnym, więc dość sceptycznie podeszłam do przepisu, w którym, jak na początku myślałam, blaty miodowe są połączone dość nietypowo z biszkoptem i z niezbyt dużą ilością budyniu. Nie chciałam jednak wprowadzać zmian, gdyż chcę Wam pokazywać na blogu nie tylko moje kompozycje przepisowe, ale również przepisy tradycyjne, od lat spotykane(...)tyle czasu, żeby wszystkie potrawy i wypieki zrobić na ostatnią chwilę. Ciasto miodowe można upiec i szczelnie zafoliowane lub schowane do pojemnika, przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni. Biszkopt proponuję upiec najwcześniej na dzień przed przełożeniem ciasta, żeby nie wysechł. Ciasto przełożone budyniem, należy szczelnie zamknięte przetrzymać przez co najmniej 24 godziny, aby pozwolić blatom miodowym oraz biszkoptowi odpowiednio
Smakołyki Berenikikawowym. Bardzo smaczne, szczególnie na drugi dzień, jak smaki się „przegryzą”. Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy(...)zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :)) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt
Mała Cukierenkakawowym. Bardzo smaczne, szczególnie na drugi dzień, jak smaki się „przegryzą”. Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy(...)zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :)) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt
Mała CukierenkaPrzepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam…. Zapraszam na FILM(...)Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Krem budyniowy: 500ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker) 4 łyżki cukru
Mała CukierenkaPrzepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam…. Zapraszam na FILM(...)Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Krem budyniowy: 500ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker) 4 łyżki cukru
Mała Cukierenkadać np.1 szklankę. Dla mnie taka słodycz niezbyt słodka jest idealna. Ja przygotowywałam moje ciasto na blaszce o wym.33x22,5cm. Gdy użyjemy większej blaszki warstwa owocowa będzie troszkę niższa. biszkopt można pozostawić bez zmian lub przygotować go np.z 8 jajek. Przy biszkopcie mam zawsze zasadę, że na każde jajko daję: 1 łyżkę cukru (ksylitolu) i 1 lekko kopiastą łyżkę mąki(...)pszennej, np.tortowej (przy orkiszowej kopiec jest troszkę większy). Składniki biszkoptu: - 7 jajek (oddzielnie białka i żółtka) - 7 łyżek ksylitolu lub cukru - 7 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej (dałam 170g mąki orkiszowej typ700) Białka ubić w misie miksera na półsztywno, dodawać stopniowo ksylitol lub cukier cały czas ubijając. Gdy masa będzie bardzo sztywna dodajemy cały czas miksując po jednym żółtku
Smaczne Zdrowe