przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:16/600)

Tort Barbie 198

tort się uda, zrobiłam nawet tort próbny żeby się przekonać jak wyjdzie całość. Okazało się, że tort wcale nie jest trudny, wystarczy odpowiednia forma do pieczenia, a przekładanie biszkoptów masą i dekorowanie niczym się nie różni od wykańczania tradycyjnego tortu. Tort przełożyłam 2 masami, śmietankową z mascarpone oraz masą z soku marchewkowego. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia pokrojonego tortu, szybko(...)zmieniłabym następnym razem to masa śmietanowa tylko na kremówce lub z ubitą kremówką i niewielką ilością mascarpone. Serek mascarpone jest ciężki i po wykończeniu całego tortu masa znacznie obciążyła biszkopty. Z lekką masą na bitej śmietanie nie powinno być tego problemu. Polecam! Tort Barbie Składniki: Na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Smak mojej kuchni
Ciasto MAKOWA PANIENKA 189

Uwielbiam przygotowywać przekładane ciasta, chociaż nie będę ukrywać, że takie wypieki są bardzo czasochłonne w przyrządzeniu:) Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować makową panienkę, czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. Ciasto z wierzchu posypałam podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pycha! Składniki(...)blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm: biszkopt 8 białek (jajka o rozmiarze M) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (150 g) 4 żółtka 1 szklanka suchego maku (150 g) 1 opakowanie wiórków kokosowych (100 g) 1 szklanka zmielonych orzechów, np. laskowych (ja wykorzystałam tarte orzechy, które zmieliłam w młynku do kawy) szczypta soli krem 2 szklanki mleka

Ugotować
Tort orzechowy z kawą i whisky 456

miarę szybki, nie używałam żelatyny. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort orzechowy z kawą i whisky Składniki: Biszkopty: 5 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 140g orzechów laskowych Do nasączenia: 130ml zaparzonej kawy 4-5 łyżek whisky Środek(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Z orzechów będzie łatwo odchodziła skórka, więc możemy troszkę je oczyścić ( patrz FILM ). Odłożyć 40g orzechów, a pozostałe orzechy zemleć. Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem stopniowo dodać cukier i mieszać, aż masa stanie

Mała Cukierenka
Tort czekoladowo-truskawkowy 176

koślawości ;) jestem z niego dumna! :) i... Wikusia za mała, ale Zuzia też powiedziała, że jest ze mnie dumna :) i zamówiła jeszcze torcik na urodziny Tatusia :D Atrakcje podczas wykonywania: Biszkopt z tylu jajek w tak małej blaszce powinien być wysoki i dać się przekroić na 3 blaty, a wyszedł za niski, musiałam dopiec jeszcze jeden cienki (moja wina - wiem(...)moim piekarniku biszkopty nie wychodzą, a nie chciało mi się pójść z tą blaszką do Mamy) Mikser trzasnął w trakcie ubijania śmietany, zawył i w środku grzechotnęło, i sypnęło mi "coś" (jakiś brud ze środka czy co.. nie wiem którędy wyleciał nawet) do śmietany - była do wywalenia, a ja musiałam leci eć po mikser do Mamy (na szczęście miała

Kolorowy Przepisownik
Ciasto latte macchiato 900

aromatem kawy, które rozpływa się w ustach. Może wydawać się trudne bo jest kilka warstw jednak jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień . Składniki: Biszkopt na spodzie: 6 jajek 6 łyżek cukru 4,5 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt na górze(...)kremówki 36% 300 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Poncz:  350 ml mocnego naparu z kawy 100 ml likieru kawowego Dodatkowo: 300-400 g okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać

Ala piecze i gotuje
Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym 240

Tort jest wysoki i wygląda wspaniale. Do tego jest pyszny i bardzo aromatyczny, fantastycznie łączy w sobie różne smaki. Bardzo polecam…. Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 240g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego Mus morelowy(...)wodą z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub dodatkiem ekstraktu z wanilii) Dodatkowo: połówki orzechów do ozdoby około 60g marcepanu zielony barwnik spożywczy całe goździki cynamon do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać

Mała Cukierenka
Tort tiramisu z malinami 122

dodajcie więcej cukru pudru do masy mascarpone, ale mniej słodkiego tortu więcej wejdzie, więc wybór należy do Was. :D Do pieczenia używam tortownicy o wymiarach 23-25 cm. Ten biszkopt zawsze się sprawdza, rośnie bardzo wysoki i płaski, więc idealnie nadaje się do tortów. Upuszczenie go z wysokości zaraz po upieczeniue gwarantuje, że nie opadnie. :) Biszkopt: 7 dużych jajek ekologicznych(...)jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości ok. 50-60 cm na blat lub podłogę. To zapobiegnie opadaniu. Następnie odstawiamy go do piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Gdy biszkopt będzie już chłodny oddzielamy boki nożykiem

Cooking Monster
Tiramisu dyniowe 174

TIRAMISU. W Tiramisu bowiem zakochałam się od pierwszego spróbowania. Niestety nie wszystkie desery smakują tak samo. Bardzo ważne w Tiramisu jest odpowiednia proporcja mocnej kawy do alkoholu, odpowiednie nasączenie biszkoptów tą mieszanką i oczywiście krem. W klasycznym Tiramisu krem obowiązkowo na żółtkach, bez śmietany. Przepis na moje ulubione, klasyczne Tiramisu, z idealnie dobraną proporcją kawy do alkoholu, opracowałam jakiś czas(...)dyni 250 g dobrze schłodzonego mascarpone 200 g dobrze schłodzonej śmietany 30% 150 g cukru 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii 100 ml likieru Cointreau 400 g podłużnych biszkoptów   Przygotowanie Tiramisu dyniowego: Kawę zalać gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy Puree z dyni dokładnie zmiksować z przyprawą. Następnie dodać serek mascarpone

Moja Delicja
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 204

Uwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej lekko uprażonych. Było słodko, ale pysznie! Ps1. A krem polecam do deserów, bo jest niebiańsko smaczny :) Ps2. Wiem, wiem... nad dekoracjami tortów, to ja muszę sporo popracować :D   Składniki na tortownicę(...)28cm Biszkopt orzechowy: 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 100g orzechów włoskich 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 2 jajka 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto kapitańskie 33007

jednocześnie bardzo słodkie. Polecam ograniczyć cukier do minimum zwłaszcza w masie ajerkoniakowej, ponieważ jak wiemy sam ten alkohol jest dość słodki. Słodzenie bitej śmietany oraz kawy do nasączenia biszkoptów też można ograniczyć do minimum. Wtedy smak powinien być optymalny (no chyba, że lubicie bardzo słodkie wypieki). Robiłam zdjęcia tego samego dnia, w którym szykowałam ciasto, stąd moja wskazówka: najlepiej żeby(...)były jednak zbyt zwarte. No chyba, że macie w domu łasucha dla którego wygląd ciasta schodzi na drugi plan Polecam serdecznie Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: – 2 jajka – biała i żółtka oddzielnie – 0,5 szklanki cukru – 2,5 łyżki wody – 2,5 łyżki oleju rzepakowego – 0,5 szklanki mąki

Relaxtime
Sernik na zimno bez pieczenia 132

Przepyszny delikatny serniczek. Można go zrobić na biszkoptach lub samodzielnie upiec biszkopt. Ja mam tym razem na biszkopcie, ponieważ nie dostałam w sklepie biszkoptów. To zależy od Was czy zrobicie układając biszkopty na dnie formy czy upieczecie cienki biszkopt. Forma o wymiarach 20 x 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia zarówno dno jak i boki. Biszkopt – białka ubić(...)masy . Wymieszać już delikatnie. Ciasto wylać do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Jak będzie jeszcze biały to trochę przedłużyć czas pieczenia. Biszkopt thermomix – nałożyć motylek, dodać białka, ubijać 2,5 minuty, obroty 3 – ubijając obroty 3, powoli wsypywać cukier, następnie dodać po jednym żółtka – mąki i proszek do pieczenia przesiać

Kuchnia Pokoleń
Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym 304

przepisu można również użyć blaszki o średnicy 24cm. Bardzo polecam… (przepis moja inwencja twórcza).     document.createElement('video'); http://www.malacukierenka.pl/wp-content/uploads/2016/05/sernik-z-maslem-orzechowym3.mp4   Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego Do nasączenia: sok wyciśnięty(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 2 fixy do śmietany Do ozdoby: przepołowione truskawki plasterki banana skropione sokiem z cytryny miechunka     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie

Mała Cukierenka
Ciasto architekta wg. siostry Anastazji 193

określił te wydawnictwa, bo trzeba przyznać, że przepisy są ciekawe i inspirujące. Tym razem mój wybór padł na ciasto architekta, pracochłonne, ale ciekawie wyglądające (no chyba, że komuś biszkopt wyrośnie jak na złość za gruby, jak to było w moim przypadku) i bardzo smaczne. Mamy tu dwa biszkopty, masę budyniową i serową, a jakby tego było małą są też banany(...)Bardzo ciekawe połączenie smaków. Ciasto ze względu na pracochłonność polecam na specjalne okazje.   Biszkopt jasny: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Tradycyjnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na pianę, następnie dalej ubijając wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy

Cynamonowe szczęście
Ciasto Góra Lodowa 244

lubicie mleko w proszku myślę, że będzie Wam smakowało. Przepis wygląda na czasochłonny, ale to tylko pozory. Warstwy robi się w między czasie. W oryginalnym przepisie kakaowy biszkopt jest nasączany w pączu z herbaty i rumu, ja z tego zrezygnowałam. Ale Wy jeżeli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu to nie musicie tego pomijać.   Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 5 jajek(...)masła,     II krem: 250 g masła, 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki, 2 łyżki kakao, 0,5 szklanki wody, ¾ szkl. cukru, 1 paczka okrągłych biszkoptów   Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajmy do masy jajeczno- cukrowej. Gotową masę przekładamy do blachy wyłożonej

Passion of Cooking

Proponowane wyszukiwania