przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:444/600)

Crème de cassis czyli likier z czarnej porzeczki 142

przy okazji idealnie rozgrzewające na pierwsze jesienne wieczory, które zbliżają się wielkimi krokami. Likier z czarnej porzeczki jest szczególnie ceniony w cukiernictwie, gdyż niejednokrotnie stanowi idealny nasącz do biszkoptów, jak i jest składnikiem wielu kremów. Swoją barwą przyciąga oko, smakiem usta. Polecam zrobić w kolejnym sezonie, kiedy tylko porzeczki ponownie zagoszczą w naszych ogródkach. Składniki: 0,5 kg czarnych porzeczek

Mango Papaja
Gofry 172

proszkiem do pieczenia  cukrem i szczyptą soli wlać mleko zaraz wszystko zmiksować dodać żółtka  i rozpuszczone wystudzone masło.Ciasto wychodzi dosyć gęste  Połączyć delikatnie jak biszkopt z białkami smażyć w rozgrzanej gofrownicy

W królestwie smaków Beaty
Gofry z serkiem mascarpone i galaretką jabłkową 177

wymieszać z proszkiem do pieczenia  cukrem i szczyptą soli wlać mleko zaraz wszystko zmiksować  dodać żółtka i rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto wychodzi dosyć gęste Połączyć delikatnie jak biszkopt z białkami  smażyć w rozgrzanej gofrownicy 4. • Usmażone gofry posmarować serkiem i na górę położyć galaretkę jabłkową

W królestwie smaków Beaty
ROLADA Z MALINAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 160

JEDNYM ŻÓŁTKU I PO TROCHĘ CUKIER,NA KOŃCU DODAJEMY MĄKĘ WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KAKAO(Z MĄKĄ MIESZAMY JUŻ ŁYŻKĄ DREWNIANĄ NIGDY ROBOTEM BO OPADNIE NAM BISZKOPT) WYLEWAMY NA BLACHĘ OD PIEKARNIKA WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA PIECZEMY W ROZGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU 15 MIN PO UPIECZENIU PRZEWRACAMY NA ROZŁOŻONĄ ŚCIERECZKĘ,POSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO

Swojskie jedzonko
Rolada z bitą śmietaną i bananem 212

JEDNYM ŻÓŁTKU I PO TROCHĘ CUKIER,NA KOŃCU DODAJEMY MĄKĘ WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KAKAO(Z MĄKĄ MIESZAMY JUŻ ŁYŻKĄ DREWNIANĄ NIGDY ROBOTEM BO OPADNIE NAM BISZKOPT) WYLEWAMY NA BLACHĘ OD PIEKARNIKA WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA PIECZEMY W ROZGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU 15 MIN PO UPIECZENIU PRZEWRACAMY NA ROZŁOŻONĄ ŚCIERECZKĘ,POSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO

Swojskie jedzonko
Mleczna kanapka 271

pewno ich przekonasz do mlecznej kanapki. A jeszcze jak sami będą mieli smaczny kąsek w pracy, to zapewniam, że na stałe wpisze się do Waszego menu. Zatem spróbujcie! Biszkopt: 6 jajek pół szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 5 ml aromatu pomarańczowego Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać

Karczma Honorietty
rolada kakaowa z kremem malinowym 200

wodzie, dodajemy ją do miksowanych malin i mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Serek mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubitą śmietanę a następnie maliny. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Biszkopt delikatnie rozwijamy. Rozprowadzamy krem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Kilimandżaro 171

dodawać stopniowo zimny budyń. Polewa 250 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta Biszkopt przeciąć na dwie części. Na jednej ułożyć warstwę jabłek, warstwę budyniu i drugą część ciasta. Polać polewą. Zrodło Ciasta S. Anastazji kilimandżaro

O kuchni z uczuciem
Najprostszy 4-składnikowy jabłecznik (bez glutenu i nabiału) 174

wyłożyć papierem do pieczenia, na całym spodzie poukładać jabłka przekrojone na pół (uprzednio wydrążyć gniazdo nasienne), a następnie zalać ciastem. Piec 25-30 minut. Smacznego! :) Przepis na ten kapitalny biszkopt zaczerpnęłam z bloga  Lawendowy Dom , ja tylko proporcjonalnie zwiększyłam składniki, dodałam ekstrakt, posypałam cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem oraz zrobiłam odwróconą wersję ciasta

Kraina Miodem Płynąca
Na pożegnanie lata: sernik na zimno z galaretką 198

spacer...? Niemniej, właśnie dziś chciałabym Wam pokazać ostatnie, wybitnie letnie ciasto. Sernik na zimno, oczywiście. Kiedy pojechaliśmy do Polski, Mamunia uraczyła nas sernikiem na zimno. Wiecie, takim tradycyjnym: na biszkoptach, waniliowym, z borówkami i galaretką. Pycha! Lekki i delikatny, podbił podniebienie C. Jak zwykle, nie mógł przestać o nim mówić. Postanowiłam więc zrobić mu przyjemność, i przygotować coś podobnego. Akurat

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczny tort biszkoptowy 105

mną chodzi tort . Nie lodowy tylko zwykły pieczony . Zważywszy na temperaturę  jaka panowała w kuchni,tort musiał być  szybko zrobiony. Dlatego troszkę odbiegłam od właściwego przepisu na biszkopt. Składniki Ciasto 6 jajek 4 łyżki  mąki 2 łyżki kakao 6 łyżek cukru zapach rumowy (może być inny) szczypta soli ( na czubek noża) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem

Eli Gotowanie
Świąteczne ciasteczka cz. II - Cynamonowe z rodzynkami 179

uczyć. Szczególnie, że z deserów jadło się u nas tylko galaretki i klasyczne ciasta, takie jak szarlotka, makowiec czy pleśniak. Przyszedł jednak rok 1997, kiedy to upiekłam swój pierwszy biszkopt ( o którym innym razem, zapewne już w nowym roku), z przepisu który dostałam od mamy koleżanki, i który towarzyszy mi do dziś. Za tym wypiekiem posypały się lawinowo następne. Najpierw

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka piwne 172

jeszcze przytulony M. i zwinięty w kuleczkę Cynamon. W każdym razie dziś miałam dzień pieczenia i przyznam, że część wypieków mi wyszła, a część zupełnie nie. Sernik opadł, a biszkopt na roladę popękał, dzięki czemu już wiem, że po Świętach będę robić bajaderkę. Natomiast lebkuchen, rożki orzechowe i makowiec wyszły rewelacyjnie, więc nie ma się co smutać. Moją szybką propozycją

Przepysznik - BLW i nie tylko
Orzechowe kulki. 132

ochoty go jeść ;-) Ja użyłam orzechów brazylijskich ale Wy macie pole do popisu. Bakalii w końcu mamy pod dostatkiem. Składniki; 30 dag herbatników ( możemy czesc zamienic na biszkopty lub na kruche ciaseczka ) 3 łyzki masła 100 ml mleka  2 łyzki kakao  3 łyzki dżemu wiśniowego  Polewa; pół kostki margaryny (ok.15 dag) 4 łyzki cukru pudru 2 łyzki

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto z kawą i galaretką 112

łyżki kakao 1 1/2 łyżki kawy prawdziwej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej Wykonanie: Jaja ubi ć jak na biszkopt. Pozostałe składniki przesiać przez sito, wszystko wymieszać. Dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szkl.wody i zostawić do stężenia. Margarynę utrzeć z 1 szkl. cukru pudru. Ugotować budyń na 1/2 litra mleka. Wystudzony

Smaczne Potrawy

Proponowane wyszukiwania