przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:307/600)

Rolada biszkoptowa ze śmietaną 160

gorące popołudnia letnią porą najlepsze desery lodowe, ale to ciasto jest też bardzo orzeźwiające no i co najważniejsze pyszne. Polecam roladę śmietanową z owocami. SKŁADNIKI: cienki biszkopt 250g borówek amerykańskich 250g malin 2 śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa WYKONANIE: upieczony biszkopt zwijamy w pergamin, odstawiamy do wystygnięcia(można użyć gotowego-co znacznie przyspieszy przygotowanie rolady), galaretkę rozpuszczamy w szklance

Kuchnia Beaty
Tiramisu z owocami 147

sparzonych wrzątkiem jajek) 3-4 łyżki cukru pudru 4-5 kropli olejku migdałowego 2 krople esencji waniliowej 5 łyżek likieru amaretto 300 ml świeżo zaparzonej kawy 6-7 okrągłych biszkoptów kakao maliny, borówki, truskawki płatki migdałowe Wykonanie Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy(...)cukrem pudrem, likierem, esencjami. Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie do połączenia się składników. Zaparz mocną kawę. Przygotuj małe kokilki lub ramekiny. Do każdego naczynka przełóż po 1 łyżce masy. Biszkopty zamocz w kawie i ułóż ciasno na masie mascarpone. Wierzch posyp kakao. Na kakao wyłóż kolejną porcję mascarpone, wyrównaj. Deserek udekoruj ulubionymi owocami. Posyp płatkami migdałowymi. Schłodź przed podaniem. Smacznego

Raj dla Podniebienia
Krówkowe szaleństwo - pyszne ciasto z kawałkami bezów 138

szybko zrobiłam ciasto z kajmakiem i małymi kawałkami bezów. I tak oto wyszło krówkowe szaleństwo, które jest tak pyszne, że u nas już pół blachy zostało zjedzone.  Biszkopt: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka kakao Żółtka ubić z cukrem, dodać kakao, następnie mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec(...)stopniach, do 'suchego patyczka'. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm. Masa krówkowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy od Was, ja dałam 4 duże bezy) Margarynę ubić na gładką masę, dodać masę krówkową - ubijać. Następnie dodajemy likier kawowy i ponownie ubijamy

My World by Dagmara Rek
TORT W PÓŁ GODZINY - Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI 176

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ( + 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM. Składniki podstawowe: biszkopt o średnicy 22 cm. - 3 blaty Przepis tutaj (piekłam bez proszku do pieczenia). Owoce i dodatki: 300 g borówek, 300 g malin, krem do tortu o smaku waniliowym Cykoria +220 ml mleka

JejKuchnia
Ciasto Biszkoptowe Z Owocami Pod Pierzynką 217

Dzisiaj mam propozycję dla Was na pyszne i proste ciasto :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm biszkopt: 4 jajka kl L 1 bardzo czubata szklanka mąki 1/2 szkl cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka, łodyga rabarbaru, 1/2 brzoskwini (lub dowolny miks owoców) masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g 2 i 1/2 łyżki cukru(...)możemy też wstawić go do lodowatej wody aby szybciej ostygł) 5. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Postępujemy tak aż do wykończenia składników. 6. Wystudzony biszkopt smarujemy z wierzchu masą budyniową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy. Polewa czekoladowa 7. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie. 8. Do garnuszka/rondelka wrzucamy masło, mleko, kakao i cukier

Gotowanie...to proste !
Ciasto z masą i roladkami w galaretce 243

koniec okazało się , że brak w domu odpowiedniej ilości żelatyny,a nie chciało się iść do sklepu tak,więc wykorzystałam to co miałam i oto co wyszło. Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 niepełna szkl. mąki szymanowskiej uniwersalnej 1/2 szkl.  cukru  2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając(...)galaretka [u mnie przezroczysta] Galaretkę rozpuścić w 1 szkl.wrzącej wody.Wymieszać i ostudzić.Serki, jogurty zmiksować razem z cukrem .Dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.Wylać na ostudzony biszkopt i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Dodatkowo rolada o dowolnym smaku 1 galaretka [ u mnie pomarańczowa] Na zastygniętą masę ułożyć roladę pokrojoną w cienkie plasterki.Zalać tężejącą galaretką.Odstawić do całkowitego

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt z truskawkami i galaretką. 148

Dziś nic specjalnego. Zwykły biszkopt z truskawkami i galaretką. Niby nic, a jednak :) Ja bardzo lubię takie ciasta. Szczególnie wtedy, gdy upały dają się we znaki, takie orzeźwiające ciasto z zimną galaretką i owocami jest nie zastąpione. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki(...)pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, 20 minut. Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Na wystudzonym biszkopcie poukładać truskawki. Tak przygotowane ciasto zalać tężejącą galaretką i wstawić na kilka godzin do lodówki

Agusiowe smakołyki
Sernik śmietankowy na zimno z truskawkami 189

truskawek • 1 galaretka truskawkowa • 250 ml śmietany kremówki • 100 g cukru pudru • 1 op. cukru waniliowego • 100 ml mleka • 15 g (3 łyżki) żelatyny • 450 g twarogu śmietankowego • okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm • 1/3 szklanki wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie : Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra(...)trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki. Zalewamy

KUCHNIA POLSKA
Tort komunijny 215

mało czasu na nowe wpisy na blogu:( Jestem już po komunii mojego dziecka i Witam ponownie :)) Dzisiaj zaprezentuję tort komunijny piętrowy jaki zrobiłam dla mojej córci. Przepis na biszkopty godny polecenia, pięknie wyrosły. Zapraszam do przepisu:)) Składniki: Biszkopt 14 jajek 2 szklanki cukru 4 łyżeczki … Czytaj dalej Tort komunijny

gotuj ze mną
Bananowiec 215

wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto z bananami. Biszkopt: 3 jajka 10 dkg cukru pudru 10 dkg mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 pełne łyżki żelatyny 8 łyżek zimnej wody 20 dkg mascarpone(...)wody Bananowiec Jak przygotować bananowca. 5 bananów ułożyć na blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 10 minut. Upieczone wystudzić i zmiksować. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z odrobiną soli. Kiedy ubite stopniowo dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia. Małymi ilościami

mecooks
Wytrawny tort chlebowo-serowy 395

Tort nie zawsze musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można(...)podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort nie może być suchy i musi dobrze smakować. Do zrobienia wytrawnych kremów doskonale nadaje się gładki, naturalny twarożek. Do większości

Smaczna Pyza
Sernik na zimno z galaretką 281

prosty do zrobienia-polecam!!   SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty galaretka(smak dowolny w zależności jakie dajecie owoce) owoce dowolne na wierzch PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku,bo nic się nie wylewa(...)przechodzi zapachem metalu) wykładamy szczelnie herbatnikami lub biszkoptami, miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do masy ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku,następnie jak już mamy to dobrze utarte to dodajemy porcjami ser,ciągle miksując, rozpuszczamy żelatynę w ok pół szkl.gorącej wody i po lekkim przestudzeniu(ale jeszcze lekko ciepłą),wlewamy do naszej masy serowej ciągle mieszając

Swojskie jedzonko
WANILIOWO-TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO 179

SERNIK WANILIOWY: 600 g serków homogenizowanych 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawka-wanilia Dr.Oetker BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 95g cukru 65g mąki pszennej 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT KAKAOWY: 1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 2. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru. 3. Cały czas miksując

Marcepanowa kuchnia
Mini-serniczki kajmakowe na biszkoptach. 208

cukru pół szklanki śmietanki kremówki 30 % 2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: 20 sztuk okrągłych biszkoptów Wykonanie:   1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy kajmak(...)Masa jest dość rzadka. ale taka mam być i nie należy się martwić. 2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na dno każdej wkładamy po jednym biszkopcie i zalewamy masą serową. 3. Pieczenie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy. 4. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników

Izabelawkuchni
Truskawkowa pianka z kremem czekoladowym, czyli ptasie mleczko z 4 składników 180

się ze słodką warstwą kremu czekoladowego. Pycha! Koniecznie spróbujcie.  (Forma 28 x 28 cm)  Pianka: 600 ml śmietanki 30-36% 2 galaretki truskawkowe Spód: około 100 okrągłych biszkoptów  Wierzch:  krem/polewa czekoladowa (u mnie kremowe nadzienie Lauretta ) (*) Przygotować piankę. Galaretki należy rozpuścić w 700 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie mogą zgęstnieć(...)Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimne galaretki.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.)  (*) Na wierzch możecie użyć

Di gotuje