mnie idealny sernik na zimno, zwłaszcza, że robiony z twarogu, a nie ze słodkich serków homogenizowanych o ogromnej zawartości cukru i wszelakiego "dziadostwa" 😉 Sernik można zrobić na spodzie z biszkoptów, ale ja przy sernikach na zimno nie lubię spodów (czy to z ciastek, czy z biszkoptu), dlatego pomijam. Ten pyszny serniczek wykończyłam dodatkowo owocowym musem, ale równie smaczny jest
Walijskie Pichceniecukier 1 szklanka, aromat migdałowy 3 krople, jogurt grecki Zott Primo 990 ml/3 opakowania, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, kasza manna 2 łyżki, biszkopty okrągłe 15 sztuk, śliwki 70 dag, cukier 2 łyżki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba biorę udział w kampanii Jogurty Naturalne ZOTT PRIMO na platformie TRND "zobacz TUTAJ" , użyłam(...)pieczenia i połączyć mikserem krótko składniki do masy dodać ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie wmieszać do jednolitej masy na śliwki wylać masę jogurtową, na wierzchu poukładać biszkopty i delikatnie je wciskając w masę, po upieczeniu będzie spodem piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik z 30 minut
W Mojej Kuchni Lubięmalin 250 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru ( lub mniej/więcej, w zależności od upodobań ) 1 łyżka soku z cytryny 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) Dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka malinowa Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( łatwiej będzie wówczas uwolnić gotowy deser z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy(...)ułożyć biszkopty. Masa serowa : Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Ser dwukrotnie zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę ( sera z wiaderka nie trzeba już mielić ). Zmiksować go jogurtem greckim, cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii, do połączenia. Żelatynę umieścić w niewielkim garnuszku i zalać zimną wodą, tylko do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut
Opowieści z piekarnikaurodziny mojego narzeczonego zrobiłam, czekoladowe ciasto z malinami z dodatkiem orzechów laskowych. Połączenie czekolady z malinami to po prostu strzał w dziesiątkę i ciasto bardzo smakowało gościom. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki orzechów laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Krem: 5 łyżek nutelli 100 g czekolady 300 g malin do dekoracji szklanka(...)miksujemy z nutellą i masłem na gładką masę. Gdy ciasto ostygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy kremem, na krem wysypujemy wafle, a na to kładziemy drugą część biszkoptu. Wierzch i boki smarujemy kremem, na wierzch układamy umyte maliny
Delusional TrineMasa śmietanowa (biała) 800 ml śmietany 18 % 1/2 - 1 szklanka cukru pudru w zależności jak słodkie chcemy ciasto 20 g żelatyny 200 ml gorącej wody Dodatkowo okrągłe biszkopty (ok 200 gr) 3 galaretki w różnych kolorach mała puszka brzoskwiń w syropie (bądź inne owoce) wrzątek do rozpuszczenia galaretek Wykonanie : Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i wylewamy(...)pozostałej części ubitej śmietany i wszystko razem łączymy miksując przez krótki czas. Do śmietany dodajemy galaretkę i owoce, mieszamy wszystko razem i wylewamy na tortownice wyłożoną na dnie biszkoptami. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy do całkowitego stężenia
W Moim Magicznym DomuSwiss Roll, z myślą o wszystkich, którzy tak jak ja są na przymusowej diecie ;) Rolada szwajcarska, jest idealnym wypiekiem na lato. Tradycyjnie składa się na nią cienki puszysty biszkopt najczęściej zawinięty z lekkim śmietankowym kremem i owocami, przynajmniej tak mi się kojarzy. Ja postanowiłam przygotować dla osób z celiakia i nietolerancjami pokarmowymi przepis bezglutenowy, bez produktów mlecznych(...)mogą skorzystać z tej receptury. W serku z nerkowców i polewie jest trochę miodu, ale spokojnie można z niego zrezygnować, lub również zastąpić erytrolem. Obawiałam się, że bezglutenowy biszkopt wyjdzie mi zbyt kruchy, aby móc go zwinąć, zrobiłam więc ciasto czekoladowe podobne do tego, z którego zazwyczaj robię tort, jest trochę mniej puszyste, ale za to bardziej elastyczne, myślę
Quinoa Raz!Masa różana: 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 całe jajko 3 łyżki utartej róży kilka kropli olejku rumowego Dodatkowo: 1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych 100 g pokruszonych biszkoptów na wierzch Placek różany – kuchnia podkarpacka Przygotowanie ciasta: Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli się klei, podsypujemy lekko mąką. Ciasto dzielimy(...)pierwszym placku rozsmarowujemy powidła, kładziemy na nich drugi placek. Na nim rozsmarowujemy 2/3 masy różanej i przykrywamy ostatnim plackiem. Na nim rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy ją pokruszonymi biszkoptami. Wstawiamy do lodówki. Zapraszam do zbioru przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ
Trzeci talerzszklanka cukru pudru (1 szklanka = 250 ml) 200 ml wody 5 łyżeczek żelatyny (płaskich) Dodatkowo: 3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa, cytrynowa i truskawkowa - Emix ) Ponadto: biszkopty do wyłożenia dna Przygotować galaretki (najlepiej dzień wcześniej). Galaretki osobno rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do płaskich naczyń/pojemników. Po ostudzeniu wstawić(...)ubić do puszystości i dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Na końcu do masy delikatnie wmieszać pokrojone galaretki. Całość przełożyć do formy uprzednio wyłożonej biszkoptami i schłodzić w lodówce
Di gotujeJeśli nie macie pomysłu na ciasto to polecam Wam arbuzowca. Bardzo smaczne, niezbyt słodkie orzeźwiające ciacho. Biszkopt można przygotować sobie dzień wcześniej przez co skrócimy czas przygotowania. Arbuzów w sklepach ostatnio pod dostatkiem, a więc idealna pora na upieczenie ciasta. Polecam również przepis na ciasto śnieżny puch , który cieszy się dużym powodzeniem na blogu. Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki
O kuchni z uczuciemwykorzystanie masy z jogurtu greckiego. Ciasto WZ jest chyba każdemu znane. Oryginalnie opiera się na dość kalorycznej masie ze śmietany, dlatego znalazłam dla niej zamiennik w postaci jogurtu. Biszkopt jest bezglutenowy! Jedna porcja (użyłam blachy 24 x 24 cm - podzieliłam na 16 porcji) to 136, 1 kcal(...)Składniki Biszkopt - 8 jajek - 80 g mąki kokosowej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 g cukru/słodzika Masa - 800 g jogurtu greckiego - 30 g cukru/słodzika Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość łączymy
Health-Fit-Lifeświeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Składniki: Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem z michałkami: 500 g śmietany kremówki(...)cukru pudru Poncz: 150 ml dowolnej nalewki owocowej (malinowa, śliwkowa, wiśniowa, porzeczkowa) 100 ml przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 1 galaretka malinowa Dr.Oetker 30 dag świeżych malin Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z kakao, czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej piany, do masy
Wanilia i Kardamonjajka i 1 żółtko) 4 g soli 20 g świeżych drożdży masło, ok 300g Masa z białego maku 500 g białego maku 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (mogą być podłużne biszkopciki) 500 g cukru (użyłam 350g) 85 g masła 85 g rodzynek 85 g migdałów 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej (użyłam świeże skórki startej z 1 pomarańczy(...)brać ze skórki, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Zmielić razem z makiem. W garnku roztopić masło, dodać cukier i zmielony mak z dodatkami. Posmaży przez 5 minut i ostudzić. Biszkopty zmiksować w malakserze i dodać razem ze skórką do przestudzonej masy. Na koniec stopniowo dodawać jajka mieszając aż się całkowicie wchłoną. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać
Pieguskowa KuchniaDziś częstuję tortem czekoladowym :) Pierwszy raz robiłam, trochę nakombinowałam ale efekt końcowy jest zadowalający :) Polecam, spróbujcie. Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ze szczyptą soli ubić, dodając stopniowo cukier. Kiedy będą sztywne dodawać po jednym żółtku, cały czas(...)jakiś czas przemieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder, dodać mascarpone i zmiksować. Następnie powoli wlewać przestudzoną czekoladę cały czas miksując, na koniec wsypać kakao, zmiksować. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Przełożyć masą czekoladową. Górę i boki tortu również wysmarować masą. Udekorować według uznania. Wstawić na kilka godzin do lodówki
Agusiowe smakołykiprzesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto wylać do formy i włożyć do piekarnika. Piec od 20 do 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z formy a po ostygnięciu przekroić na dwa placki. Mleko, cukier i cukier wanilinowy zagotować i ostudzić. Miękką margarynę zmiksować na gładką masę a następnie dolać ostudzone mleko. Miksować(...)przez chwilę i dodać mleko w proszku ciągle miksując. Masa jest bardzo gęsta i stabilna. Gotową masą przełożyć ostudzony biszkopt. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, dodać kakao i energicznie wymieszać. Polewą polać przełożone ciasto i posypać dowolną posypką (najlepiej orzeszkami lub czekoladową posypką
Gotowanie jest łatwebyć zaletą :) Foremka na keks : 22 cm Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki żelatyny op. podłużnych biszkoptów Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby się rozpuściła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem(...)części: mieszamy z rozpuszczoną czekoladą mieszamy z czekoladą mleczną startą pozostaje biała Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej górze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze się stężał. Przed podaniem wyjmujemy z foremki i usuwamy papier. Smacznego
Różne smaki w kuchni