przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:310/600)

Tęczowy Sernik na Zimno 427

dodajemy do twarogu. Masę serową dzielimy na 6 części. Do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy. Na  dno tortownicy (ok. 20 cm) wykładamy biszkopty. Na nie wykładamy kolejno masy: fioletowa, granatowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa. Na górę wylewamy tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu sernik możemy udekorować bitą śmietaną, wisienkami a całość posypać kolorową posypką

Słodka Strona
Sernik na Zimno Cappuccino z Ptasim Mleczkiem 296

powoli ciągle mieszając wlewamy wodę z żelatyną. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do sera i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Dno tortownicy (18 cm) wykładamy biszkoptami namoczonymi w mleku lub w kawie cappuccino. Smarujemy boki masłem i wylewamy połowę masy serowej. Wkładamy do lodówki do momentu lekkiego stężenia. Następnie układamy kostki ptasiego mleczka naokoło formy

Słodka Strona
Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym 337

rozpuszczoną żelatyną.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy lekko rozgniecione borówki, do drugiej poziomki. Mieszamy do połączenia składników.Na dno tortownicy z obręczą (ok. 18 cm) wykładamy biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw poziomkową masę, a na nią masę jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce. Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy pozostałe owoce

Słodka Strona
Prosty Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami 465

twarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka 4 łyżki cukru pudru (lub więcej)3 płaskie łyżki żelatynydowolna galaretka (u mnie truskawkowa)ok. 300 g dowolnych owoców (u mnie truskawki) biszkopty + niewielka ilość mleka Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Sposób przygotowania:Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy(...)delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną.Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Przygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia. Następnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą

Słodka Strona
Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno 205

jednej z nich wrzucamy maliny, do drugiej jagody.Chwilę miksujemy do połączenia składników. Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Jagodową masę wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą

Słodka Strona
Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem 918

porze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek...forma 23x33 cm Biszkopt:3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać

Z miłości do słodkości
Shrek - zielone ciasto 383

biszkoptowe , połączone z śmietankową warstwą i zielonym budyniem ugotowanym na soku.Zielone galaretki i masa nadają ciastu fajny wiosenny wygląd .Ciasto na pewno przypadnie do gustu młodszym i starszym łakomczuchom :)Biszkopt:5 jaj1 cukier waniliowy 16 g4 łyżki cukru5 łyżek mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrami na sztywną pianę, dolać żółtka i chwilkę zmiksować(...)galaretki ( agrestowe)1 szkl gorącej wodyewentualnie 1 łyżka cukru pudruDodatkowo:2 opakowania delicji 2 galaretki zielone1/2 l wodyOpis przygotowania: Na soku ugotować budyń .Jeszce gorący wyłożyć  na biszkopt .Na zieloną warstwę układamy delicje, czekoladą do góry . Następnie ubitą śmietanę z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody ( dolewamy je do śmietany gdy wystygną i lekko zaczną tężeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto cappuccino 571

Kakaowy biszkopt, kokosowe wnętrze i krem kawowy czyli ciasto cappuccino. Przepis znalazłam na blogu moje ekspresje kulinarne , jednak go troszkę zmodyfikowałam.  Jest to jeden z przepisów siostry Anastazji , który można odnaleźć w książce 103 ciasta siostry Anastazji.Biszkopt kakaowy:5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)1/2 szkl cukru kryształu3/4 szkl  mąki pszennej4 dag kakao1 łyżeczka proszku

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Truskawkowiec 197

Pyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :)Ciasto:3 jajka1/2 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej3 łyżki wody4 łyżki oleju2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaOddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę,  powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy porcjami kakao i mąkę mieszając

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ladyfingers 137

Biszkopty nie skłamię jak powiem, że wręcz idealne! Nadają się do wszystkiego. U mnie znikają prosto z blachy. Kolejny Idealny przepis Dorotki z MW. Tylko z mniejszą ilością cukru.  Składniki na 2 piekarnikowe blachy: 3  jajka 70 g cukru  75 g mąki pszennej, przesianejodrobina zapachu waniliowegocukier puder  Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli i stopniowo(...)pieczenia. Ciasto delikatnie nakładamy do rękawa cukierniczego. Powinno to się robić  grubą okrągłą nasadką, ale ja odcięłam tylko róg bo takiej jeszcze nie posiadam i wyciskamy na blachę biszkopty, długości około 10 cm pozostawiając odstępy między nimi. Teraz musimy je oprószyć dość solidnie cukrem pudrem i zostawić na ok5 minut, aby przeschły. Przed  włożeniem blach do piekarnika ponownie

Malinowe Pocałunki
Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. 260

cytryny co smaku Wykonanie:Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy więc przepraszam za ich jakość.  Biszkopt:Ubijamy białka na sztywno dodając partiami  cukier i ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno żółtka stale ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką(...)gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak i upodobania. To przecież ma smakować każdemu, a nie tylko mi i mojej rodzinie :)Zimny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia i układamy go tam ponownie. Teraz kolejne czynności z nim związane będą odbywały się na blaszce. Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku

Malinowe Pocałunki
Tort z m&m's-ami 405

Bardzo ładnie się prezentuje, jest prosty w przygotowaniu, a dzieciakom sprawia ogromną frajdę. Wykorzystałam przepis na biszkopt rzucany - niezawodny, lekki i puszysty :) Składniki: *na biszkopt: 5 jajek  3/4 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)  2/3 szklanki mąki pszennej  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  szczypta soli * do nasączenia: szklanka słodkiej herbaty z cytryną * na krem

Kulinarny Pamiętnik
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 12021

oknem typowo jesienna pogoda... Trzeba więc trochę ocieplić i osłodzić atmosferę pysznym ciastem:) Proponuję puszysty biszkopt, przełożony kremem budyniowym i dżemem, pokryty pyszną masą śmietanową. Zaręczam, że na jednym kawałku się nie skończy! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3/4 szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka oddzielić od żółtek. Białka

Z miłości do słodkości
Śmietanowiec z brzoskwiniami 330

dużo przepisów na ciasta, że czasami sama się zastanawiam czy jestem w stanie upiec jeszcze coś zupełnie innego:) Wychodzi na to, że chyba tak. Tym razem upiekłam ciemny biszkopt i nie miałam żadnego pomysłu na krem. Ale szukając czegoś w szafce znalazłam dwie puszki brzoskwiń i od razu wpadł mi do głowy pomysł na masę śmietanową, podobną jak do ciasta(...)Biała Dama. I tak oto powstało kolejne ciasto:) Co prawda zniknęło szybciej niż powstało, ale co tam... Biszkopt: 5 jajek,  szklanka cukru,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao.  Białka ubić na sztywną pianę. Stale miksując, dosypywać powoli cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian żółtka

Z miłości do słodkości
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 286

jest już upieczone i ładnie zrumienione wyjmujemy tortownicę z piekarnika i upuszczamy ją z wysokości 60 cm na blat. W ten sposób zapobiegniemy opadnięciu biszkoptu podczas stygnięcia. Tortownicę z powrotem wkładamy do piekarnika i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.Galaretkę zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy, aż rozpuści się żelatyna. Odstawiamy do wystygnięcia(...)wysokim pojemniku ubijamy zimną kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie cały czas miksując cieniutkim strumieniem wlewamy gęstniejącą galaretkę.Biszkopt kroimy na 2 blaty. Jeden blat układamy na dnie tortownicy, zakładamy obręcz i ją zaciskamy. Ciasto zwilżamy  wystudzona herbatą i wylewamy na nie połowę masy. Na masie układamy pokrojone w plasterki

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania