przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:310/600)

ROLADA Z JABŁKIEM 147

publikuję przepis na zawijaną roladę z jabłkiem. Nie jest zbyt słodka dlatego od razu podbiła nasze serca. Polecam każdemu, kto chce w szybki i prosty sposób przygotować smaczny deser. Biszkopt 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 5 dużych kwaśnych jabłek 2 dowolne galaretki (ja dałam truskawkową) 1 szklanka wrzątku Jaja powinny być(...)najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki. Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170 o C. Natychmiast po upieczeniu wykładamy biszkopt na ściereczkę i zwijamy. Odkładamy w takiej formie do wystygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy w garnku przez ok 5 minut

Słodki Zakątek
Szarlotka królewska 151

śmietany  * łyżka cukru * starta czekolada mleczna  Przygotowanie : Jajka ubić z cukrami, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Przelać do tortownicy  piec biszkopt prze 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Zagotować i wsypać galaretkę. Wymieszać i masę z jabłek wyłożyć(...)biszkopt. Wystudzić. Ubić kremówkę z fix-ami i cukrem. Rozsmarować na jabłkach. Całość posypać startą czekoladą

Magiczne Życie Marty
Czy jajka zawsze muszą być w temperaturze pokojowej? 268

Jaja w temperaturze pokojowej są bardziej luźne, dzięki temu można lepiej je napowietrzyć- ubić. Nie dla wszystkich ciast jest to takie ważne. Najbardziej istotne jest to w przypadku pieczenia biszkoptów . Szczególnie tych bez proszku do pieczenia, gdzie odpowiedzialność za wyrośnięty biszkopt biorą na siebie dobrze ubite białka. Serniki , które potrafią strasznie opaść – również „lubią ciepłe jajka”. Jaj w temperaturze

Rusty Fork
Miodownik z masą budyniową 278

dłużej stoi tym lepiej smakuję, polecam.  Składniki: Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 150 gram masła 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 0,5 szklanki cukru Biszkopt: 0,5 szklanki mąki pszennej 2 jaka 1/3 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 0,5 litra mleka 200 gram masła 0,5 szklanki cukru(...)pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego się mleka wlewamy mąkę rozrobioną w mleku i gotujemy budyń. Połowę gorącego budyniu wylewamy na ciasto miodowe, przykrywamy biszkoptem, wylewamy pozostałą część budyniu, przykrywamy ciastem miodowym. W rondlu rozpuszczamy składniki polewy, zagotowujemy i polewamy nią ciasto, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami, ciasto wstawiamy do lodówki do ostudzenia

Bajeczna Kuchnia
Ciasto Pawi ogon 194

mały słoik, masa: mleko 1 l, budyń śmietankowy 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 5 łyżek, masło 200 g, dodatkowo: galaretka zielona 2 szt, woda 3 szklanki, biszkopty okrągłe duża paczka, czekolada mleczna 1 tabliczka, śmietanka 30% 6 łyżek, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać jajka, żółtko(...)masie układamy rolady.  Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć to wlewamy je między rolady. Gdy galaretki zastygną to nakładamy pozostałą masę. Następnie układamy okrągłe biszkopty. Do rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy śmietankę. Rondel ustawiamy na małej mocy palnika i rozpuszczamy czekoladę, przez cały czas mieszając. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce

kulinarne odsłony pati
Ciasto banoffee na biszkopcie 469

innego jak połączenie bananów i toffi. W takim duecie z różnymi dodatkami powstają najróżniejsze przepisy na ciasta. Banoffee pie najczęściej szykuje się na herbatnikach. Ja jednak wolę biszkopt. Zobacz mój najlepszy przepis na ciasto Banoffee  na pieczonym biszkopcie

AniaGotuje.pl
Bajaderki 195

Bajaderki nazywane często w moim domu ziemniaczkami to nic innego jak pozostałości ciast po małych i dużych imprezach, albo po świętach. Pamiętajcie tylko, że do bajaderek dodajemy suche ciasta (biszkopty, pierniki, drożdżowe, ucierane), bez mas i galaretki. U mnie bajaderki powstały z nieudanego biszkoptu i kawałka piernika. Z podanej porcji wychodzi ok. 25-30 sztuk. Składniki: - 70 dag ciast

Apetyczna babeczka
Torcik MaKoWY z BeZiKami i MuSem CzeKOLaDowym 215

niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu  Polewa : ● 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej ● 2 łyżki mleka lub śmietany Przygotowanie: ● piekarnik ustawiamy na 180°C najlepiej(...)żelatynę namaczamy w pół kubka cieplej wody, dobrze mieszamy ● Serek rozbijamy z cukrem. Śmietanę ubijamy na z cukrem, dosypujemy kakao. Mieszamy obie masy. Deikatnie dolewamy namoczoną żelatynę ● na zimnym biszkopcie polanym ponczem układamy beziki, a następnie wykładamy mus ● czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany lub mleka, lekko ostudzoną polewą dekorujemy ciasto P.S ● alkohol możemy zastąpić sokiem z cytryny

Luźna Kuchnia
Królewiec miodowo -biszkoptowy 287

polecamy! Składniki Ciasto miodowe  2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 15 dag margaryny 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody (rozpuszczona w 2 łyżkach mleka) biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dwie części, każdą część  rozwałkować, przełożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  Ciasto nakłuć widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 st.C, odstawiamy do przestudzenia Biszkopt Białka ubić z  solą, dodać cukier. Stale ubijając, dodać po żółtku, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Pieczemy około 30 minut

kgwjanczewo
Sernik na zimno z musem z mango i pomarańczy 184

żelatyny 0,75 szklanki (180 ml) gorącej wody Mus: 1 dobrze dojrzałe mango 3 pomarańcze 2 łyżki (20 g) żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 100 g okrągłych biszkoptów Przygotowanie: 1) Biszkopty ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia (dociąć papier do dna formy). 2) Do misy miksera dodać twaróg, cukier oraz cukier z wanilią i miksować przez

Fitsweet.me
Łaciaty przekładaniec 579

pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół. Masa: 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru  1 masło opakowanie biszkoptów galaretka (u mnie agrestowa) Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litra wody i studzimy. W 0,5 szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy proszek budyniowy. Ugotowany(...)budyń studzimy, Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Składanie ciasta: na połowie ciasta rozsmarowujemy połowę kremu, na krem układamy biszkopty nasączone w galaretce, a na nie pozostały krem, który przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość można dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą

Cynamonowe szczęście
kostka kawosza 1416

łyżeczki sody oczyszczonej szklanka świeżo zaparzonej wrzącej kawy na krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g serka ricotta 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 14 podłużnych biszkoptów 1/2 szklanki likieru kawowego słoiczek dżemu wiśniowego Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem i kakao. Wbić jajka, wlać olej i mleko, wsypać cukier. Zmiksować. Miksując wlewać wrzącą kawę (bez fusów(...)kilku łyżkach wrzątku. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. . Wmiksować ricottę a następnie przestudzoną żelatynę.  Podzielić krem na 3 części. Jedną wyłożyć na warstwę dżemu. Biszkopty moczyć w likierze i układać na kremie, posmarować druga częścią masy i przykryć blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą dżemu, wyłożyć pozostały krem i posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort w męskim stylu 213

kakao.) Ozdobiłam czekoladowym dripem i słodkościami (mam nadzieje że ulubionymi).  Zapraszam Was do wykorzystania tego przepisu jako bazowy, a ozdoby i świeże owoce wybierzcie takie, jakie lubicie najbardziej Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki wymieszać(...)delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery  części. Krem 600 ml śmietany kremówki 250 mascarpone 300 g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki) 3 łyżki cukru pudru

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rogale marcińskie 199

migdałów  100 g suszonych fig 100 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g marcepanu  5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów  3 łyżki słodkiej śmietanki  3 białka szczypta soli  lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody ponadto: 1 jajko posiekane migdały(...)odsączyć. Migdały obrać ze skórek.   Mak, migdały, orzechy, figi i daktyle zmielić w maszynce co mięsa. Przemielić też marcepan.  Do zmielonych składników dodać śmietankę, zmiksowane na proszek biszkopty, drobno posiekaną skórkę pomarańczową i cukier puder, wymieszać dokładnie.  Białka ubić na sztywną pianę i partiami wmieszać ją do masy makowej. Ciasto wyjęte z lodówki i nieco ogrzane

Kolorowa kuchnia Elki