dopadnie nas ochota na coś słodkiego wystarczy przeszukać szafki, popatrzeć co mamy w lodówce, połączyć składniki i mamy gotowe… biszkopciki z masą kokosową i truskawkami. Składniki: - 20 podłużnych biszkoptów (na 10 ciastek)- truskawki (kilka sztuk)- czekolada (na polewę do ozdoby) Masa kokosowa: - 200 ml mleka kokosowego- 1 łyżeczka cukru pudru- ok. 50g wiórków kokosowych Umyte i pozbawione szypułek(...)kilka dni w lodówce) odlewamy wodę. Ubijamy wytworzoną śmietankę dodając 1 łyżeczkę cukru pudru. Wiórki kokosowe mielimy (w młynku lub blenderze) i dodajemy do masy, mieszamy. Gotową masą smarujemy biszkopty i składamy po dwa. Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Na wierzchu każdego ciastka wyciskamy workiem cukierniczym rozetki. Plasterki truskawek układamy, po kilka sztuk, między rozetkami. Z czekolady robimy polewę i ozdabiamy
mojewypiekiinietylkoBardzo lubimy ciasta z kremem:) A z takim kremem w szczególności... Delikatny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem czekoladowych cukierków trufli oraz chrupiących orzechów włoskich to po prostu idealne połączenie. Ciasto wydaje się dość pracochłonne, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu. foremka 25x36cmBiszkopt: 6 jajek, szklanka mąki tortowej, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z miłości do słodkościśmietankowy – 1 op- mąka ziemniaczana – 3 łyżki- mąka pszenna – 3 łyżki- cukier puder – 3 łyżki- masło – 250 gWIERZCH:- wódka – ok . 200 ml- okrągłe biszkopty – 1,5 op- polewa czekoladowa – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak.Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C(...)żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową. Układamy nasączone w alkoholu biszkopty. Polewamy czekoladą. Posypujemy wiórkami
Ostra na Słodkoniezwykle puszyste … delikatne … a krem lekki i absolutnie nie za słodki!Robi się go naprawdę ekspresowo a smak zadowoli nawet tych , którzy od tortów uciekają! Składniki:Biszkopt:( tortownica 22 cm )- jajko – 4 szt– cukier drobny – 3/4 szklanki– mąka pszenna – 1 szklanka– kakao – 3 łyżki– proszek do pieczenia(...)śmietan fix – 2 szt– cukier puder – 3 łyżki– kakao – 1 łyżkaDodatkowo :- rum z wodą lub herbata do nasączeniaSposób przyrządzenia:Biszkopt :Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę razem ubijamy ( piana ma byc błyszcząca i sztywna ).Dodajemy rozbełtane żółtka i delikatnie mieszamy.Mąką przesiewamy z proszkiem
Ostra na Słodkogardle mi stawała.Zniechęciłam się do tego przysmaku na długie lata!Ostatnio postanowiłam jednak dać roladzie jeszcze jedną szansę i tak w sobotnie popołudnie wzięłam się do pieczenia.Duży biszkopt wypełniony kakaowym kremem już po chwili wylądował w lodówce.Tak samo szybko jak w niej wylądował , szybko znikł – rolada okazała się przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi(...)jajecznej i aromat rumowy.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.Mieszamy z masą maślano – jajeczną.( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! )CAŁOŚĆ:Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła i ponownie zwijamy ciasną roladę.Całośc polewamy roztopioną polewą czekoladową.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego
Ostra na SłodkoOstatnio była kuchnia indyjska, więc teraz czas przeskoczyć do kolejnej ulubionej kuchni - włoskiej. Klasyk. Banalny w wykonaniu i przesmaczny - tiramisu. W wersji bezjajecznej, ponieważ nie każdy
Z butelką mleczka w tleBiałą Czekoladą - Składniki:2 galaretki truskawkowe500 g ricotty100 g białej czekolady300 ml śmietany kremówki3 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody5 łyżek cukru pudrucukier z prawdziwą wanilią (lub cukier puder)biszkopty Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód(...)czekoladę, a na końcu ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. W osobnej miseczce ubijamy kremówkę i dodajemy do sera - łączymy składniki. Dno tortownicy (ok. 23 cm) wykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił się ich kształt). Całość zalewamy przestudzoną galaretką.Sernik przyozdobiłam truskawkami polanymi białą czekoladą
Słodka Stronadodajemy do twarogu. Masę serową dzielimy na 6 części. Do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy (ok. 20 cm) wykładamy biszkopty. Na nie wykładamy kolejno masy: fioletowa, granatowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa. Na górę wylewamy tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu sernik możemy udekorować bitą śmietaną, wisienkami a całość posypać kolorową posypką
Słodka Stronapowoli ciągle mieszając wlewamy wodę z żelatyną. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do sera i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Dno tortownicy (18 cm) wykładamy biszkoptami namoczonymi w mleku lub w kawie cappuccino. Smarujemy boki masłem i wylewamy połowę masy serowej. Wkładamy do lodówki do momentu lekkiego stężenia. Następnie układamy kostki ptasiego mleczka naokoło formy
Słodka Stronarozpuszczoną żelatyną.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy lekko rozgniecione borówki, do drugiej poziomki. Mieszamy do połączenia składników.Na dno tortownicy z obręczą (ok. 18 cm) wykładamy biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw poziomkową masę, a na nią masę jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce. Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy pozostałe owoce
Słodka Stronatwarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka 4 łyżki cukru pudru (lub więcej)3 płaskie łyżki żelatynydowolna galaretka (u mnie truskawkowa)ok. 300 g dowolnych owoców (u mnie truskawki) biszkopty + niewielka ilość mleka Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Sposób przygotowania:Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy(...)delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną.Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Przygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia. Następnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą
Słodka Stronajednej z nich wrzucamy maliny, do drugiej jagody.Chwilę miksujemy do połączenia składników. Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Jagodową masę wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą
Słodka Stronaporze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek...forma 23x33 cm Biszkopt:3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać
Z miłości do słodkościbiszkoptowe , połączone z śmietankową warstwą i zielonym budyniem ugotowanym na soku.Zielone galaretki i masa nadają ciastu fajny wiosenny wygląd .Ciasto na pewno przypadnie do gustu młodszym i starszym łakomczuchom :)Biszkopt:5 jaj1 cukier waniliowy 16 g4 łyżki cukru5 łyżek mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrami na sztywną pianę, dolać żółtka i chwilkę zmiksować(...)galaretki ( agrestowe)1 szkl gorącej wodyewentualnie 1 łyżka cukru pudruDodatkowo:2 opakowania delicji 2 galaretki zielone1/2 l wodyOpis przygotowania: Na soku ugotować budyń .Jeszce gorący wyłożyć na biszkopt .Na zieloną warstwę układamy delicje, czekoladą do góry . Następnie ubitą śmietanę z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody ( dolewamy je do śmietany gdy wystygną i lekko zaczną tężeć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKakaowy biszkopt, kokosowe wnętrze i krem kawowy czyli ciasto cappuccino. Przepis znalazłam na blogu moje ekspresje kulinarne , jednak go troszkę zmodyfikowałam. Jest to jeden z przepisów siostry Anastazji , który można odnaleźć w książce 103 ciasta siostry Anastazji.Biszkopt kakaowy:5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)1/2 szkl cukru kryształu3/4 szkl mąki pszennej4 dag kakao1 łyżeczka proszku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia