przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:301/600)

Bananowiec 152

chyba najbardziej klasyczna wersja tego wypieku:) Po zbyt szybkim dodaniu galaretki do masy troszkę mi się ona rozwarstwiła. Jak sobie z tym poradzić podpowiadam w Uwagach pod przepisem. Biszkopt: 6 jajek 3/4 – 1 szkl. cukru 5 łyżek mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Masa: 4 banany (dałam(...)ciasto nie wyszło zbyt kwaśne). Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy masę bananową i tężejącą galaretkę z kwaskiem. Masę wykładamy na zimny biszkopt. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć, na masie rozkładamy plasterki banana (można je skropić niewielką ilością soku cytrynowego, by nie ciemniały). Owoce zalewamy tężejącą

Smaki Na Talerzu
Ciasto "Ale bomba!" 135

szczególnie dzieciom, a komunijne Mamy zapraszam do zaserwowania takiej czekoladowej bomby na przyjęciu komunijnym Waszych Małych Pociech- dzięki kolorowemu wykończeniu one także zapewne skuszą się na kawałek 😊 Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru kilka kropel aromatu pomarańczowego szklanka mąki pszennej   łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ! Potrzebna będzie duża szklana głęboka miska + folia spożywcza! WYKONANIE: Boki i dno szklanej misy wykładamy folią spożywczą i   biszkoptem( zostawiamy ½ połówki blatu na „zamknięcie” bomby) 😊     polewamy ostudzoną galaretką (boki i dno) i wstawiamy na 10 minut do lodówki wykładamy masę serową       zamykamy pozostawionym ciastem

Domowe ciasta
Ciasto „Jajko sadzone” 287

prostu moje oczekiwania były chyba większe. Jako, że ma ono jednak wielu zwolenników, przepis publikuję i ja. Może kiedyś „mi się odmieni”? Przepis z bloga Moje wypieki. Biszkopt: 3 jajka 4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków 50 ml oleju 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica(...)tylko do połączenia. Następnie dodajemy śmietanę i ubijamy aż masa się zagęści. Wlewamy przestudzoną, wciąż płynną, galaretkę oraz sok z cytryny. Miksujemy do połączenia. Masę serową przelewamy na wystudzony biszkopt. Rozkładamy morele, lekko wciskając je w masę. Odstawiamy. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami syropu z moreli. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z syropem morelowym

Smaki Na Talerzu
Cytrynowa pianka z galaretką z marakui 220

wody 1 łyżka soku z cytryny Galaretka z marakui: 1 puszka pulpy z marakui (565g) (*)  3,5 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody  Ponadto: około 100g biszkoptów Przygotować piankę. Galaretki należy rozpuścić w 600 ml gorącej wody, ostudzić i schłodzić w lodówce (nie mogą zgęstnieć). "Śnieżki" dokładnie ubić z mlekiem, a następnie powoli połączyć z zimną oraz płynną(...)galaretką oraz sokiem z cytryny. Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do formy uprzednio wyłożoną warstwą biszkoptów. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.  Przygotować galaretkę z marakui. Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie i następnie dokładnie wymieszać z pulpą z marakui. Całość przelać na sztywną piankę. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce do momentu stężenia warstwy z marakują

Di gotuje
Tort Red Velvet na jogurcie z kremem 173

był dobry pomysł kiedy Przemek zażyczył sobie taki tort. Łatwy w wykonaniu, szybki w robocie, jedyne co trzeba zrobić wcześniej, najlepiej dzień - to upiec biszkopt. Biszkopt wtedy ładnie wystygnie i ładnie przekroi się na blaty. Ja użyłam tutaj barwnika spożywczego w proszku - użyjcie jaki macie i jadacie, jeśli nie jadacie sztucznych barwników dodajcie soku z buraków ale kolor będzie trochę

Moje Małe Czarowanie
Biszkopotowe gwiazdki 133

Biszkoptowe gwiazdki to przepis na niezawodne, małe słodkości, które sprawdzą się i na przyjęciu i w leniwe popołudnie. Robi się je naprawdę szybko. Jedyne co musicie zrobić to upiec biszkopt kakaowy. Jak zapewne wiecie biszkopt przygotowuje się ekspresowo. Pieczenie tych biszkopcików zajmuje nie więcej niż 20 minut. To co przemawia za tymi biszkopcikami to ich wyjątkowość i niezwykły smak. Oprócz

Ciasta z tradycjami
CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRAKERSAMI – bez pieczenia! 151

łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło min. 82% – 200 g * ekstrakt waniliowy ( lub ziarna ) – 1 łyżeczka DODATKOWO: * krakersy – ok. 30 szt / 1 op * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * masło orzechowe ( prawdziwe ) – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z wanilią, na gotujące wlewamy(...)wszystko razem dokładnie miksujemy. Na blachę wyciągamy warstwę krakersów, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego. Układamy kolejną warstwę krakersów -> krem → masło orzechowe. Całość przykrywamy delikatnie nasączonymi biszkoptami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Rolada szpinakowa z kremem morelowym wg Siostry Anastazji 166

się nie stanie;):) Co do samej rolady jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Ja niezmiennie jestem przyjemnie usatysfakcjonowana tym smakiem, jest taki inny;) Ciasto to w zasadzie biszkopt z dodatkiem rozmrożonego szpinaku, a masa… każdy wie jak smakuje i ile czasu zajmuje ubicie kremówki i wymieszanie jej z mascarpone. Dodajmy do tego minutkę na wmieszanie jeszcze konfitury morelowej(...)konfiturę, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę (uprzednio warto dodać do niej łyżkę masy i zamieszać i dopiero tak zaprawioną dodać do reszty masy). Przestudzony biszkopt rozwijamy, nakładamy na niego krem morelowy, wyrównujemy i ponownie zwijamy w roladę

Smaki Na Talerzu
ROLADA BISZKOPTOWA Z SEREM I BRZOSKWINIAMI 183

nadzieniem serowym i brzoskwiniami. Lekka, nie przesadnie słodka, idealna na upalny dzień. Robi się ja błyskawicznie i smakuje genialnie! Ps. brzoskwinie możecie oczywiście zastąpić innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 100 g * maka pszenna – 100 g * proszek do pieczenia – 1/4łyżeczki NADZIENIE: * ser bialy 3 x mielony – 200 g * cukier puder(...)łyżki * wanilia ziarna * żelatyna – 2 pełne łyżeczki * brzoskwinie – ok. 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia składników. Wylewamy na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 180C. Po upieczeniu przykrywamy mokrą ściereczka i zwijamy

Ostra na Słodko
Ptasie mleczko wg Siostry Anastazji 414

Bardzo proste, kolorowe i lekkie ciasto. Bardzo lekkie;) Dodatkowo całkiem szybkie do zrobienia. Nie mogę napisać, że mi nie smakowało, aczkolwiek wolę inne, bardziej wyraziste przepisy siostry Anastazji;) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. drobnego cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju szczypta soli Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka czerwona(...)Ostawiamy do stężenia. Połowę skondensowanego mleka wlewamy do miski i ubijamy na pianę. Cienkim strumieniem wlewamy zimną lecz wciąż płynną czerwoną galaretkę. Miksujemy do połączenia. Piankę wylewamy na zimny biszkopt, wyrównujemy. Możemy na czas przygotowania kolejnej pianki wstawić ciasto do lodówki. Resztę mleka wlewamy do miski i ubijamy na pianę. Dodajemy zimną, płynną galaretkę żółtą i miksujemy chwilę do połączenia

Smaki Na Talerzu
Kolorowa pianka z owocami i galaretką 222

Kolorowa pianka z owocami to pyszna  propozycja na małe co nieco do kawy. Przepis na casto należy do tych co zawsze  wychodzi, więc zachęcam do zrobienia. Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pianka 500 ml śmietany 36% 2 galaretki (cytrynowa, wiśniowa) dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 1 banan 1 pomarańcza(...)Galaretkę wiśniową rozpuścić  w szklance wody, wystudzić. 250 ml śmietany ubić na sztywno, następnie wlać zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia. Po tym czasie przygotować w ten sam sposób galaretkę cytrynową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 900 ml wody, wystudzić. Na wierzch

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto kokosowe Rafaello I 682

okazało się wyśmienite w smaku. Delikatne, nie za słodkie, smaczne. Nawet niektórzy członkowie rodziny, którzy kręcili nosem na wieść, że będzie ciasto z kokosem, nie mogli się go nachwalić:) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 10% 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem(...)miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką. Jeden z blatów biszkoptowych ponownie umieszczamy w formie. Wykładamy mniej więcej 2/3 masy kokosowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy podsmażonymi wiórkami kokosowymi (na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Smażymy, mieszając, do zarumienienia).   Źródło

Smaki Na Talerzu
Adwokatowy torcik z malinami 234

Torcik składający się z kakaowego biszkoptu pieczonego na samych białkach. Przełożony alkoholowym kremem, którego bazą jest domowy, gęsty ajerkoniak. Całości dopełnia mus z malin, który wnosi kwaskowaty i owocowy smak. Torcik jest delikatny i bardzo smaczny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 3 łyżki kakao woda z cytryną do nasączenia biszkoptu MUS MALINOWY: 280 g mrożonych malin Hortex 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody KREM ajerkoniakowy: 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 50 g masła 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka kremówki 1 szklanka kremu adwokatowego: 6 żółtek 1/3 szklanki cukru pudru

https:KKuchniaMniam
ZAKRĘCONY TORT 222

się poprzeczne paski, które   wyglądają zjawisko. Najładniej tort prezentuje się z kremem np. czekoladowym, kakaowy te barwy podkreślają jego niespotykany   urok. SKŁADNIKI (2 x forma 30x40 cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Krem 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) 250ml śmietanki 36% Dodatkowo(...)dekoracji Fix śmietanowy Cukier waniliowy Do tego tortu polecam krem kajmakowy, będzie wtedy pięknie widać paski SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka  oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto podzielić

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania