czyściłam” lodówkę. Miałam twaróg bliski terminu ważności, kilka truskawek i przejrzałego banana. Chciałam zrobić spód z herbatników – nie było ich w domu, więc wykorzystałam okrągłe biszkopty. Z takiego zbioru składników znalezionych w kuchni powstał deser, który na pewno powtórzę jeszcze nie raz! Składniki na 12 mini serniczków: 250 g białego, tłustego sera 2 duże jajka 1 dojrzały banan(...)łyżki nutelli 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 12 okrągłych biszkoptów 6 dużych truskawek Ser (najlepiej w temperaturze pokojowej) mielimy w malakserze (lub tradycyjnie w maszynce). Gdy będzie gładki dodajemy jajka i pokrojonego na mniejsze części banana – całość miksujemy pulsacyjnie. Następnie dodajemy śmietanę, cukier puder, nutellę i proszek budyniowy
Poezja smakuWracam do was po krótkiej przerwie z ciastem "łabędzi puch". Typowo wiosenne, akurat na taką pogodę jaką mamy za oknem:) Ciasto składa się z biszkoptu, masy, posypki z kokosu i dodający nutki całemu placuszkowi dżem z czarnej porzeczki! Oczywiście wiele osób może się z tym połączeniem nie zgodzić, bo ilu ludzi tyle gustów. Jednak dla wielbicieli nowych smaków, miłośników porzeczki(...)się ona ze słodkimi wyrobami. Mimo wszystko, zapewniam was, że po zrobieniu całego ciasta, ślad i smak bo bułce zanika, a pozostaje NIEBO w gębie-dosłownie!:-) Składniki na biszkopt: -5 jajek -3/4 szklanki ksylitolu lub cukru -1 szklanka mąki orkiszowej+2 łyżki dodatkowo (lub 1 szklanka pszennej) -1 łyżka oliwy -1 łyżka gorącej wody -cukier waniliowy
Smaczne ZdroweJabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ksylitol i cynamon( nie trzeba), wymieszać i zaraz wyłożyć na blaszkę ( najlepiej tę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na biszkopt: -4 jajka -1/2 szkl. ksylitolu -3/4 szkl. mąki orkiszowej białej (u mnie typ700) W misce ubić białka z ksylitolem, następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dosypać partiami(...)mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę z przygotowanymi wcześniej owocami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.170"C ok.30 minut. Ja piekę biszkopty na specjalnym programie, ale można też piec na opcji góra-dół. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przykryć ręcznikiem , na niego wyłożyć kratkę z piekarnika i całość odwrócić. Z odwróconego ciasta zdjąć blachę z piekarnika , następnie
Smaczne Zdrowektóra jest równie smaczna i delikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce i biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-)Składniki na biszkopt:- 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka- 150g ksylitolu (lub cukru)- 120g mąki orkiszowej(...)owoce. Blaszkę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze 170*C ok.30-35 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu.Po tym czasie blaszkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika. Jeszcze ciepły biszkopt przykrywamy ręcznikiem kuchennym, na niego nakładamy kratkę z piekarnika i całość odwracamy do góry nogami. Z odwróconego ciasta zdejmujemy blaszkę z piekarnika, następnie delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Przy pomocy
Smaczne Zdrowezrobienia ale tak naprawdę jest bardzo łatwy.Tort jest bardzo efektowny i co ważne nam bardzo smakował.Słodka bita śmietana idealnie się równoważy z kwaskowatym smakiem jabłek. Składniki: Biszkopt jajka 4 szt mąka pszenna 4 łyżki cukier 4 łyżki proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa jabłkowa jabłka( obrane) 800 g sok z cytryny do skropienia jabłek miód(...)łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda 50 ml Przygotowanie:Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i dalej ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie
Ala piecze i gotujeksiążki 143 przysmaki siostry Anastazji.Jest puszyste, smaczne i bardzo efektowne.Miałam lekkie obawy co do kremu ,ponieważ nigdy nie łączyłam bitej śmietany z budyniem.Krem wyszedł bardzo smaczny. Składniki: Biszkopt 1,5 szk mąki pszennej 6 jajek 5 łyżek wody 1 szk cukru 12 łyżek oleju 2,5 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 0,5 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier,cukier waniliowy ,żółtka i ubić na sztywno.Dodawać po łyżce wodę i olej i delikatnie mieszać łyżką do połączenia się płynów z masą.Mąkę ,kakao,proszek do pieczenia przesiać przez sitko
Ala piecze i gotujeSkładniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso kakao biszkopty podłużne truskawki Przygotowanie:Zimną kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w wodzie ,podgrzać do rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodawać porcjami mascarpone i delikatnie wymieszać.Dodać(...)ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy.Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem letnią żelatynę i wymieszać. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów,wylać 1/3 masy,ułożyć truskawki,1/3 masy,namoczone biszkopty,1/3 masy wyrównać powierzchnię i włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem oprószyć kakao i na górze ułożyć truskawki.Naczynie
Ala piecze i gotujeSkładniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki zimnej 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso biszkopty podłużne 200 g borówki amerykańskie 3-4 łyżki cukru Do dekoracji borówki amerykańskie maliny listki mięty Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone(...)uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem na górze obsypać borówkami i dodać do koloru kilka
Ala piecze i gotujesernik na zimno który zrobiłam z półproduktu. Ku memu zdziwieniu sernik wyszedł smaczny. Zrobiłam go na konkurs w którym zostałam nagrodzona z czego bardzo się cieszę. Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa sernik jogurtowy na zimno Dr. Oetkera 2 galaretki brzoskwiniowe(...)galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu ostudzić i wylać do tortownicy o średnicy 16 cm. Dodać pokrojone brzoskwinie i odłożyć do całkowitego stężenia.Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę , proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać
Ala piecze i gotujePyszne warstwowe ciasto z niebiańskim kremem czekoladowym , galaretką i kokosem. Ciasto bardzo smaczne i efektowne. Składniki: Biszkopt kakaowy 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki pszennej Blat kokosowy 300 g kokosu 4 białka 200 g cukru Krem czekoladowy 4 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżeczki ciemnego kakao 250 g masła lub margaryny 2 galaretki wiśniowe 0,7 l wody Przygotowanie:Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać.Wylać do formy wyłożonej
Ala piecze i gotujezniżki na zakupy w sklepie Emako.pl. Kod rabatowy jest ważny od dzisiaj przez 7 dni. Przy zamówieniu należy wpisać w koszyku zakupowym ala-piecze. Zachęcam do zakupów. Składniki: Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem adwokatowy 750 ml mleka 250 ml adwokatu 1 szkl cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej(...)gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko i energicznie mieszając zagotować. Nakryć z góry folią spożywczą i schłodzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka i nadal ubijać aż powstanie sztywna masa. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie
Ala piecze i gotujePodczas sezonu truskawkowego nie może u nas zabraknąć sernika na zimno z dodatkiem truskawek:)) Tym razem zrobiłam najzwyklejszy sernik na zimno na biszkoptach wypełniony truskawkami. Całość pokryta musem truskawkowym. Przepis bardzo prosty a sernik naprawdę smaczny:) Doskonale orzeźwi w upalne dni! Masa serowa: 150g biszkoptów, 700g białego sera, 125 g serka mascarpone, szklanka cukru, 150g truskawek(...)laska wanilii, szklanka śmietany 30%, 2 łyżki żelatyny. Na dnie tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć warstwę biszkoptów. Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem i nasionami wanilii. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić
Z miłości do słodkościłatwy w rozsmarowywaniu, a co najważniejsze bez posmaku sztuczności. Po dodaniu 100 g masła (jak sugeruje producent), kremu wystarczyło na jednorazowe przełozenie tortu, oraz jego hojne udekorowanie. Przepis na biszkopt od Dorotki, lekko zmodyfikowałam, u mnie tylko dwa blaty. Od siebie dodałam dwie łyżki zmiksowanego dżemu morelowego, dla przełamania smaku. Tort makowy z kremem Składniki na 2 blaty(...)maku (suchego, nie trzeba mielić) · 50 g roztopionego, ostudzonego masła/margaryny Kasia Biszkopt pieczemy dzień wczesniej, bedzie się lepiej kroił. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Przesiane mąki, mielone orzechy, mak i proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy
Mia Cucina Sofietagdzie trzeba, czyli nie przy ciescie, bo inaczej bym nie zrobila tak glupich, szkolnych bledow.A zapowiadalo sie tak pieknie, lekkie ciasto jogurtowo-smietankowe z truskawkami, na cieniutkim biszkopcie. Biszkopt byl bez zarzutu, masa jogurtowa rowniez. Za to polaczenie tego wszystkiego w jedna, spojna calosc jakos przeszlo moje mozliwosci. Mimo pewnych trudnosci jakos wyszlam z opresji, ale az wstyd sie przyznac(...)uczniak zalewajac ciasto luzna galaretka, ktorej sie na ciescie nie podobalo i zamiast zostac na slicznych, sodkich truskawkach poplynela sobie hen. W sumie nie tak daleko, bo tylko do biszkoptu. Nie zmienia to jednak faktu, ze ciasto stalo sie prawdziwa porazka. Do teraz zastanawiam sie co mnie pokusilo by zalewac ciasto gdy galaretka ani troche sie nie sciagnela?By zachowac
Przysmaki Karolkimasa będzie robić się coraz gęstsza. Gotową masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pozostałą śmietanę (200 ml) ubijamy mikserem. Możemy dodać cukier puder. Gotową bitą śmietanę dodajemy do ganache. Zimny biszkopt odwijamy z ręcznika. Robimy to delikatnie by nie uszkodzić ciasta. Na rozwiniętym biszkopcie rozprowadzamy 2/3 masy czekoladowej, zostawiamy około 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Gdy będziemy zwijać roladę
Przysmaki Karolki