przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:218/300)

Rodzaje mąk bezglutenowych 179

muszę unikać o ile producent nie był łaskaw napisać wielkimi literami że dany produkt nie zawiera glutenu....Nawiązałam kontakt z kilkoma firmami, by ułatwić sobie poruszanie się w świecie bez glutenu...Okazało się że niektóre moje ulubione zarówno firmy jak i produkty będę mogła bezpiecznie używać nadal...a z niektórymi ostatecznie się pożegnałam ;(Ale wracając do tematu...w mojej kuchni

NaKońcuJęzyka
Prześwietlamy- Majonez Stołowy Firma Roleski 205

stabilizator.  Mało szkodliwy, przez swoje znikome wchłanianie z przewodu pokarmowego. Jednakże alergizujący. Może też wywołać rewolucje żołądkowe. Powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Tania, ładnie zagęszcza bez potrzeby podgrzewania produktu, nie daje barwy. Dobrze komponuje się z innymi zagęstnikami. W dużych ilościach powoduje wzdęcia, mdłości i biegunkę. *guma ksantanowa-Hydrokoloidy, zwane również gumami roślinnymi, są to wysokocząsteczkowe polisacharydy

NaKońcuJęzyka
Sałatka z tuńczykiem 407

psiak jest dość chorowity i lękliwy więc będąc w schronisku jego stan zdrowia się nie polepsza... Dziś w pośpiechu przed pracą małe śniadanko: sałatka z tuńczykiem i obowiązkowa kawka, bez której życia sobie nie wyobrażam... Składniki: sałata lodowa jajko tuńczyk w oleju por pomidor oliwki ser żółty sos jogurtowy: 3 łyżki jogurtu naturalego ząbek czosnku  sól i pieprz

NaKońcuJęzyka
Wafle ryżowe z twarożkiem i truskawkami oraz leniwa sobota 172

miałam okazji rozkoszować sie tym co jem...ostatnie dwa miesiące to walka z czasem wiec mimo że gotowałam dość często to jednak trudno było znaleźć chwilę by usiąść i bez pośpiechu skosztować swoich "dzieł" Na szczęście długi weekend zawitał tez i do mnie...Z czego bardzo się ciesze, w końcu mogę usiąść, podyskutować, zrealizować choć po część i zadania

NaKońcuJęzyka
Pałki z kurczaka pieczone 373

końcowy .... pyszny..Do marynowania kurczaka użyłam miski ..rewelacja ... wystarczy włożyć do miski, wlać  marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się zamarynuje w takiej misce. pałki kurczaka miód Ketchup Develey oliwa dowolne przyprawy wedle gustu Składniki marynaty wymieszać i zalać pałki.Wymieszać wszystko razem

Moje domowe kucharzenie
SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW 199

się kiedyś u nas robiło), część suszy w suszarkach, część na sitach (można wystawić na dwór lub ustawić przy kominku) lub po prostu wysuszyć w piekarniku. Wszystkie prawie (bez suszarki) sposoby przetestowałam osobiście i najbardziej odpowiada mi suszenie na blaszkach w piekarniku. Jest to najszybszy sposób na wysuszenie dużej ilości grzybów równocześnie. W tym celu grzyby (tylko zdrowe

Smaczne Zdrowe
Beef Burger całkiem domowy 222

Czerwona cebulka karmelizowana:2 duża czerwona cebula40 g cukru trzcinowego 100 ml białego winasólCebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimyok. 3-5 minut.Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy i sukcesywnie dolewając posłodzoną wodę. Następnie kilkakrotnie uderzamy

Delicious Titbits
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 445

świeże warzywa, to myjemy je i marchewkę kroimy w drobne słupki, por w krążki, cebulę w piórka a resztę wrzucamy tak jak jest. jeśli mamy mrożone warzywa przekładamy je bez rozmrażania do woka i cały czas mieszając, smażymy na dużym ogniu ok. 5 min – 7 min, aż będą pół miękkie. Ogólnie w Chinach je się znacznie bardziej surowe warzywa niż

Nerds Kitchen
Restauracja Filmowa 246

Warsaw Tower. Zapraszam do poznania mojej opinii o obsłudze, wystroju oraz o zamówionych daniach! Odwiedziłam restaurację wraz z moją drugą połówką w piątek wieczorem (05.09.14 r. ok. godziny 19). Bez problemu znaleźliśmy miejsce do parkowania i od razu trafiliśmy do restauracji. Na nasze szczęście (oj nie lubię ja tłoku, oj nie lubię) w restauracji byliśmy tylko my. Nastrój był bardzo

Emcia Pichci
Soczewicowy pasztet ze śliwką 226

mnie jest i nie zamierzam z niej zrezygnować. Ostatnio na dodatek, oprócz miłości do gotowania pojawiła się miłość do zdrowego jedzenia. Ciężko mi- człowiekowi, który nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, chińskiego i lodów w macdonaldzie, było nagle zmienić swój stosunek do odżywiania. A jednak! I jestem pewna, że wyjdzie mi to na dobre, i teraz, i przyszłości.  Pasztet

Mango Papaja
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 414

było pojawienie się ogródkowej wędzarni. Wędzarnię można przygotować samodzielnie np. z wielkiej metalowej beczki. W internecie nie brakuje wskazówek jak tego dokonać. A jeśli nie mamy warunków to i bez wędzarni możemy robić domowe kiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa

OstryKęs
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 172

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie możemy zabrać się za nadzienie. Nadzienie: W woku rozgrzać kilka kropel oleju, na rozgrzany tłuszcz włożyć warzywa, bez potrzeby rozmrażania, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec duszenia do warzyw włożyć sos z mięsem do spaghetti, wkropić tabasco, wymieszać i dusić jeszcze chwilkę. Dlaczego

Blondynka Gotuje
Dietetyczna owsianka z papają! 225

dzisiejsze śniadanie robimy owsiankę (zresztą od jakiegoś czasu dzień bez owsianki to dzień stracony ;-D ) tym razem w kuchni ląduję egzotyczny owoc papaja, o lekko cytrusowym smaku.  SKŁADNIKI: - 1 łyżka płatków owsianych  - 1 łyżka płatków jęczmiennych błyskawicznych - 1 łyżka płatków żytnich - 2 słodziki - 120 ml mleka 1,5% - 120 ml wody Płatki gotujemy co najmniej 12 minut

SMYKWKUCHNI
Tarta z figami i kremem migdałowym 156

groch. Pieczemy przez 13 minut. Zdejmujemy obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka za pomocą pędzelka (żółtko zostawiamy do masy). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już bez obciążenia). Tak przygotowany spód całkowicie studzimy. Śmietanę łączymy trzepaczką z dwoma żółtkami i jednym całym jajkiem. Dodajemy trzy łyżki cukru pudru, migdały i amaretto. Mieszamy. Figi kroimy na ćwiartki. Wylewamy masę

Poezja smaku
Gotuj z... #1 Raz takie, a raz(owe) czyli ludzie blogi piszą, ludzie blogi czytają 199

Dokładnie wszystko wymieszałam. Gotowałam do zagęszczenia (stopień zagęszczenia sosu proponuję wyregulować według własnych potrzeb). Fash wciągnęła mnie w świat blogowania. Więc nie wyobrażam sobie, abym rozpoczęła nową serię bez jej udziału. Symbolicznego udziału. A zawsze to lepiej pogotować z kimś. Niż bezmyślnie kopiować przepis i upchnąć gdzieś na dole posta małą czcionką "stąd

bastalena