Bez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie Almette) ewentualnie sól do smaku świeży koperek do podania Kalarepki obieram i kroję w kostkę. Cebulę siekam, szklę na maśle. Wrzucam kalarepki, chwilę podsmażam i zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień
W kuchni Karmel-itkiJuż od jakiegoś czasu rozglądałam się za odpowiednią obręczą, dzięki której będę mogła bez problemu "porcjować" i pomagać sobie w pracy nad deserami i prezentacją dań. W końcu udało mi się znaleźć takie w sklepie Przyjemne gotowanie. Poniżej znajdziecie kilka informacji o samym produkcie oraz moje wrażenia z testu. Zestaw, który otrzymałam składa się z: 2 obręczy o średnicy
Pasja Smakuzostał nawet okruszek... Zjedli wszystko, tort znikł szybciej niż towarzyszące mu ciasta. Takie torty są popularne w Szwecji i nazywają się smörgåstårta.Zdjęcia pokazują gotowy efekt, niestety bez przekroju. to jak będzie wyglądał i jak smakował zależy od was, przy przygotowywaniu takich tortów nie ma żadnych granic ani barier. Liczy się efekt i smak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdzień postanowiłam spróbować znowu..dodałam więcej mąki do ciasta, bo ciasto jest w sumie bardzo tłuste [ takie według Magdy ma być] i pieczenie i wyjmowanie orzeszków obyło się bez problemu..nie wiem czy to wina takiego tłustego ciasta, a może czegoś innego,,ale w sumie orzeszki są pyszne..moje jeszcze nie przełożone..ale jeszcze będą ..tylko za bardzo
Moje domowe kucharzeniebył na bazie białek, czekolady i bitej śmietany. Ten przygotowany w domu jest lżejszy, nie ma w nim bitej śmietany, gdyż jest na bazie jogurtu greckiego, białka, czekolada pozostały bez zmian, wykorzystałam też mix mrożonych owoców. Ten deser / mus jest pyszny, do tego bardzo efektowny. Mus czekoladowy z owocami: 4 białka 1 szczypta soli 2 łyżki cukru 50 g gorzkiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie jagodowe : około 6 szklanek jagód, u mnie były 4 20 dag mielonych migdałów - bez skórki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki rumu 3 białka Składniki na kruszonkę : szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 2/5 kostki 250 g - masła lub margaryny 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę
Proste Potrawyzyskał ogromną popularność w naszym kraju, nie przysparza wielu trudności, nawet tym początkującym! Na wstępnie najlepiej kupić sobie specjalny zestaw do robienia sushi, aby później już z wprawą działać bez takich porad. Pierwszy raz zawsze jest trudny, ale wystarczy przełamać lody - od tej pory będzie to dla Ciebie pestka!Akurat osobiście trzymam się raczej klasycznych zestawów, ale jeszcze chwila, już
W kuchni Karmel-itkiJeszcze raz skubaniec wg. przepisu Apsik ze Smacznego, tym razem prawie bez modyfikacji. Super ciacho. Polecam. Składniki ciasta: 6żółtek3 czubate szklanki mąki3/4 szklanki cukru pudru1 margaryna cukier waniliowy3 łyżeczki proszku4 łyżki śmietany kwaśnejna czubek łyżeczki amoniaku2 łyżki kakaoDodatkowo:powidła węgierkowe1 szklanka cukru6 białek1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)cukier puder do posypaniaMargarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać
Praktyczna plkakaoDodatkowo: 5 białek1/2 szklanki cukru1 opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 l mleka)rodzynkiok. 1 kg jabłekNa polewę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2 łyżki kakao5 łyżek wody Z podanych składników (bez kakao) zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. W razie potrzeby, do dwóch pozostałych można dodać trochę mąki. Jedną jasną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę
Praktyczna plCałość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 - 40 minut, aż zapiekanka lekko się zrumieni
Praktyczna plśliwek węgierek4 łyżki octu2 szklanki cukruDo garnka wlać 4 łyżki octu 10%, następnie włożyć umyte, obsuszone i pozbawione pestek śliwki. Garnek przykryć, postawić na najmniejszym płomieniu i pozostawić bez żadnej ingerencji na 5-6 godzin. Zdjąć z ognia i na wierzch wsypać 2 szklanki cukru. W zależności od upodobań można nie dodawać cukru lub dodać go więcej. Nadal nie mieszać
Praktyczna plmiód, wymieszać. Mięso pokroić na kilka kawałków, przyprawić solą i pieprzem, zrumienić na gorącym oleju. Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia. Na wierzch wyłożyć przesmażone śliwki. Naczynie bez przykrycia wstawić do piekarnika. Piekarnik włączyć na 190 stopni. Zapiekać mięso około 1 godziny
Praktyczna plpośród kilkudzieśięciu przepisów na pasztet bez mięsa, które udało mi się znaleźć w Internecie,zmiksowałam kilka przepisów w jeden i oto co powstało...To mój pierwszy pasztet w życiu, w związku że tylko ja jestem nie mięsożerna w domu mam go całego dla siebie...choć już zauważyłam że trochę pasztetu w nie wyjaśnionych okolicznościach znikło...Następnym razem gdy będę
NaKońcuJęzykaróżyczki kalafiora i brokułów...Gotujemy około 4 minut. Studzimy i ścieramy na tartce o grubych oczkach...Odsączamy sok... Do masy dodajemy otręby, jajka, przyprawy, starty czosnek... Smażymy na patelni bez tłuszczu... Jeśli nie chcecie aż tak mocno trzymać sie diety to do masy można dodac skrobi kukurydzianej lub maki razowej...wtedy masa będzie bardziej ścisła... Pieczarki kroimy na ćwiartki, obgotowujemy
NaKońcuJęzykagrilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania domowych wypieków używaj margaryny miękkiej lub oleju zamiast margaryny twardej. Pozdrawiam
NaKońcuJęzyka