chciałam napisać. Zaczęłam pisać o sezonie wakacyjnym gdyż w tedy odsłaniamy trochę więcej ciała i niestety niekiedy pojawia się problem. W tym roku jakoś chyba obejdzie się bez przerażenia, że nie mogę się wcisnąć w szorty z zeszłego roku. Mimo próbowania różnego rodzaju wypieków przez całą zimę starałam się ćwiczyć systematycznie. Nie wiem czy to już nie rodzaj uzależnienia
ciastkarnia na kruchym spodziedrożdżowego prostokąta (tworzymy pasek z masła w tym miejscu) i składamy ja na trzy raz tak jak list. Następnie odwracamy do i powtarzamy czynność; rozwałkowujemy i składamy jak list (bez dodawania masła) Ciasto wykładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie czynność z rozwałkowywaniem powtarzamy a następnie ciasto wkładamy do zamrażalnika na kolejne 30 minut. Jeszcze raz powtarzamy
ciastkarnia na kruchym spodziemamy toskański chleb z oliwą, czosnkiem i solą, bresaolę (suszoną wołowinę) posypaną wiórkami parmezanu i rukolę. Do tego wino Chianti Classico. Proste, ale jakie pyszne! Oczywiście nie obyło się bez drobnych zakupów i przywiezienia oliwy Pruneti do domu. Będzie mi przypominać o tym niesamowitym doświadczeniu, jakim było zwiedzanie toskańskiej tłoczarni oliwy :) Co myślicie o nowoczesnej produkcji oliwy? I gdzie chcecie
Chilli Czosnek i Oliwamięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy
Tajskie smakiosobnych miseczek. Wychodzi mniej więcej 170g na porcje. Następnie do każdej dodajemy wybrany barwnik spożywczy. Jeśli nie mamy barwników to dwa spody farbujemy kakao na brązowo, a dwa zostawiamy bez barwnika. Następnie pieczemy biszkopty w temp 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu biszkopty powinny ostygnąć. W między czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy mikserem na pianę. Następnie stopniowo dodajemy
Kolizje Smakówrisotto. Potrawę wydawałoby się dość prostą w przygotowaniu. Okazało się jednak, że sprawia ona zawodnikom spore trudności, a większość z przygotowanych dań jest odsyłana do kuchni jako niejadalna, bez smaku, rozgotowana lub wręcz przeciwnie. Zainspirowana programem postanowiłam sięgnąć do książki „Niedzielne przysmaki” Gordona Ramsey’a i wraz z nim przygotować czosnkowe risotto z pietruszką. Wyszło przepysznie :) A żebyście
Kolizje Smakówpomidory pokrojone w kostkę 1 ogórek pokrojony w kostkę 8 cebulek dymek, drobno pokrojonych 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej 1/2 pęczka świeżej mięty, posiekanej 12 czarnych lub zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych sól, pieprz Przygotowanie: Do miski wsyp kuskus i dolej wodę. Zmieszaj i pozostaw na 20 minut, aż kasza wchłonie wodę. Następnie rozdziel bryłki kuskusu palcami. Przygotuj
Chilli Czosnek i Oliwanaturalnego jogurtu greckiego 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1 czerwona lub zielona papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę (z pestkami lub bez, zależy jak ostro jadasz) 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w kosteczkę ok. 6 łyżek posiekanych świeżych ziół (kolendry, natki, mięty, koperku, oregano, tymianku - co mamy pod ręką) sól i pieprz Przygotowanie: Nagrzej
Chilli Czosnek i Oliwazajadałam się na urlopie i również chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki, czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym, to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne.Gigandes plaki (lub Gigantes plaki), po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka
Chilli Czosnek i Oliwakażda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
Chilli Czosnek i Oliwapepato, czyli "pieprznym chlebem". Rzeczywiście, pieprz stanowi jeden z tradycyjnych składników tego ciasta. Inne niezbędne przyprawy to cynamon, goździki i gałka muszkatołowa. Żaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych, choć zdarzają się również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową lub cytronu, kandyzowane wiśnie oraz suszone figi
Chilli Czosnek i Oliwaroztopionego i ostudzonego) lub miękkiego masła 110 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 110 g zmielonych migdałów (lub pokruszonych płatków migdałowych, ja tym razem wykorzystałam gotowe posiekane migdały bez skórki) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 3 łyżki zimnej wody cukier puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Z nowym rokiem wkroczyliśmy w radosny czas Karnawału. Czas przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez smacznego jedzenia, dlatego pomyślałam, że w kolejnych postach podrzucę Wam kilka pomysłów na dania, które dobrze sprawdzą się na imprezie - takich do jedzenia rękoma, w porcjach na jeden kęs. Postaram się przy
Chilli Czosnek i Oliwanaprawdę smaczny - aromatyczny, dzięki dodatkom wilgotny i po prostu przepełniony smakami Grecji! Zapraszam:) Początkowo obawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane. Niepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba, ale poprawiają też jego wilgotność - mój chlebek
Chilli Czosnek i OliwaMaroka naczynia do tagine?Podałam go razem z okrągłymi, płaskimi chlebkami nazywanymi w Maroku khobz. Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie.Kiedyś sądziłam, że tażin należy podać z kaszą kuskus lub bulgurem i tak zalecałam Wam na blogu. Jednak okazuje się, że dla Marokańczyków
Chilli Czosnek i Oliwa