Do Świąt Bożonarodzeniowych zostało 19 dni – zatem magia Świąt już na nas działa 🌲 A jak świeta to i śledzie – może tym razem w miodzie
Fit WyspaBohaterem dzisiejszego posta jest jarmuż, nie bez kozery należący do tak zwanych „super food”… Skracając superlatywy naszego zielonego, kapustnego warzywa, wspomnę tylko, że
Fit WyspaWcale, a wcale nie miało dziś być żadnych pączków – ani jednego 😉 Jednak cudowne Istoty z pewnej, fantastycznej grupy na Messengerze poniekąd delikatnie namówiły mnie na
Fit WyspaOstatnio miałam przyjemność uczestniczyć w kursie Zdrowego Żywienia u Tatiany i Michała, którzy prowadzą bloga Więcej Niż Zdrowe Odżywianie… Przy okazji serdecznie dziękuję za tę
Fit WyspaW tych stosunkowo trudnych czasach, jakie nastały – w związku z szybkim rozprzestrzenianiem się koronowirusa – warto o siebie szczególnie zadbać, o swoje jelita i odporność
Fit WyspaPasta z twarożku to wspomnienie mojego domu rodzinnego i dzieciństwa. Mama zawsze musiała robić dwie pasty serowe – dla mnie na słono, dla mojej Siostry na
niecodziennikparyW tym tygodniu (od 16-23 października) w szkołach prowadzona jest akcja “Tydzień Dobrego Chleba”. Aby i Was zachęcić do jedzenia zdrowego chleba –
niecodziennikparyFaszerowane jajka zapiekane w skorupkach były przygotowywane przez moją Koleżankę na wyjazdu integracyjne i zawsze było nam ich za mało. Są bardzo smaczne, dlatego sama zaczęłam
niecodziennikparySmalec domowej roboty jest bardzo prosty do wykonania i bardzo smaczny. Zamknięty w słoiczku może długo postać w lodówce, a nasz przygotowany jesienią właśnie się skończył
niecodziennikparyPomysł na przystawkę z buraczków czerwonych, sera koziego oraz karmelizowanych gruszek powstał podczas oglądania jednej z kulinarnych rywalizacji. Choć danie składa się z czerwonych buraków na
niecodziennikparyKażdy z nas lubi powracać do smaków dzieciństwa, jednym z nich jest twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem . Z niecierpliwością obserwowałam, jak w przydomowym, wiejskim ogródku rosną
niecodziennikparySzparagi najczęściej kojarzą się z sosem holenderskim, grillem lub innymi daniami na słono. Białe szparagi można jednak przygotować na słodko np. z kremowym capreggio, orzechami nerkowca
niecodziennikparyW te wakacje często korzystamy z przepisów ze starych książek. W jednej z nich natrafiliśmy na intrygujący tytuł przetworu – owocowy ser . Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy
niecodziennikparyWołowy hamburger to efekt dodatkowego dnia wolnego, który postanowiliśmy wykorzystać na udoskonalenie przepisu na bułeczki do hamburgerów . Zrobiliśmy do nich cienkie wołowe kotleciki z dodatkami wzbogacającymi
niecodziennikparyCzęsto pojawia się pytanie, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Nasza propozycja galarety z mięsem z rosołu jest jedną z odpowiedzi na to pytanie
niecodziennikpary