przekąski - 41822 przepisów (strona:1663/2789)

Żurkowe bagietki z majerankiem – bagietki na zakwasie na żurek 135

Zakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek

Tajemnice Smaku
Tartaletki bez pieczenia z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii – raw food 118

Tartaletki  z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii * Smaczny, zdrowy i … surowy deser. Tradycyjne, pieczone z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta

Tajemnice Smaku
Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym… 111

Lubicie granolę? Robicie ją w domu, czy kupujecie gotową w sklepie? Przygotowanie granoli jest niezwykle proste i szybkie, więc warto zrobić ją w domu. A największą

Tajemnice Smaku
Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 139

Sałatki w słoiku nie są już jakąś nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do

Tajemnice Smaku
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami 151

Orzechy brazylijskie są smaczne i zdrowe, zawierają w swoim składzie mnóstwo witamin oraz minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje to, że orzechy brazylijskie stanowią najbogatsze, naturalne źródło

Tajemnice Smaku
Tartaletki na francuskim cieście z zielonymi szparagami, jarmużem i szczypiorkiem 125

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto ten moment dobrze wykorzystać. Obecnie w importowane szparagi możemy się zaopatrzyć przez cały rok.  Najsmaczniejsze jednak są wtedy

Tajemnice Smaku
Drożdżowa chałka kokosowa z kruszonką 137

Chałka to słodki drożdżowy warkocz. Tym razem nie zaplatałyśmy wypieku w tradycyjny splot. Zależało nam na słodkim wypieku w formie chlebka tostowego, o czym w niedalekiej

Tajemnice Smaku
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 140

  Nieśplik japoński zwany również: kosmatka japońska, miszpelnik japoński, groniweł japoński, nisperos… Pomyślałyśmy, że to może jakaś nowość, genetyczna krzyżówka? Okazuje się jednak, że był

Tajemnice Smaku
Słoik – wiśnie, banan, granola, jogurt – deser czy śniadanie? 146

Tym razem wiśnie i banany w roli głównej. To kolejny pomysł na warstwowy deser lub śniadanie. Co prawda, sezon na wiśnie dopiero za jakiś czas, ale

Tajemnice Smaku
Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem 141

Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim to świetne danie na śniadanie. Jeszcze ciepłe, podane z gałką waniliowych lodów i mamy

Tajemnice Smaku
Tosty jednorożca – Tęczowe tosty – Unicorn toast 142

Czy można bawić się śniadaniem? Oczywiście, że tak! Jeśli chcemy rano ujrzeć uśmiech na twarzach naszych pociech przygotujmy kolorowe tosty. Tęczowe tosty jednorożca. Gwarantujemy zaskoczenie! Im

Tajemnice Smaku
Sałatka czarna quinoa  – zielone szparagi  – zielony groszek – feta  – chipsy z batatów 149

Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Najlepsze są gotowane bardzo krótko, około 3-5 minut, wtedy są jędrne i chrupiące. Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym

Tajemnice Smaku
Masło orzechowe z pastą tahini i syropem z mniszka lekarskiego 120

Pół kilo fistaszków,  mocny blender i mamy tradycyjne masło orzechowe. A może trochę pomieszać, połączyć, zakręcić… Do podstawowego  przepisu dodajcie pastę z tahini

Tajemnice Smaku
Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem 159

Stragany uginają się od pęczków rzodkiewek, koperku, szczypiorku i młodej botwinki. Sezon na chłodniki w pełni, bierzemy się więc do dzieła. Chłodnik najlepiej podawać dobrze schłodzony

Tajemnice Smaku
Zielone lody i smoothie – awokado, banan, winogrona, sok z limonki, listki mięty 131

Zielone lody z tego przepisu są orzeźwiające i zdrowe. Składają się tylko z 5 składników i do ich przygotowania nie potrzebujemy maszyny do lodów! Są wegańskie

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania