Śledzie po kaszubsku z chili 109Śledź po kaszubsku z chili Dlaczego po KASZUBSKU??? Nie wiemy… poszukiwania w sieci spełzły na niczym. Wszyscy wiedzą, co to jest “śledź po kaszubsku
Tajemnice Smaku
Wystrzałowa tequila z granatem 145Wystrzałowa tequila z granatem Jest sylwester, jest zabawa! My z petard nie strzelamy, ale z granatów tak… Składniki TEQUILA granat sól lub cukier zmrożone kieliszki
Tajemnice Smaku
Gravlax w Buraczkach – Marynowany Surowy Łosoś 133GRAVLAX W BURAKACH _ MARYNOWANY SUROWY ŁOSOŚ Gravlax to potrawa tradycyjna dla kuchni skandynawskiej. Tłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax – łosoś, czyli, tak
Tajemnice Smaku
Sałata Frisee z góralskim wędzonym serem 121Oscypek to rodzaj twardego, solonego i wędzony owczego sera. Zimą sery sprzedawane pod Tatrami to w większości gołki, scypki, uscypki, sery góralskie, czyli takie “oscypki
Tajemnice Smaku
Sałatka rukola z góralskim wędzonym serem i gruszką 143Sałatka rukola z góralskim wędzonym serem i gruszką Składniki rukola 2 łyżki startego sera wędzonego typu oscypek gruszka 1 łyżka soku z cytryny – do skropienia
Tajemnice Smaku
Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem 142Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem . Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy
Tajemnice Smaku
Owsianka w słoiku z kiwi, mango i granatem 140Owsianka w słoiku z jogurtem, z chia i z owocami Owsianka w słoiku to pomysł dla zabieganych na szybkie i zdrowe śniadanie. Szybkie, bo przygotowane poprzedniego
Tajemnice Smaku
Pasztet z pistacjami i Calvadosem 113Pasztet z pistacjami i Calvadosem Smażony pasztet z wątróbek drobiowych, flambirowany z Calvadosem. Dodatek pistacji wzbogaci zarówno smak wątróbek, jak i konsystencję, ponieważ dodajemy je na
Tajemnice Smaku
Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin 131Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin Ser Tete de Moin* – Głowa Mnicha – to szwajcarski ser, który w XII wieku zaczęli wytwarzać
Tajemnice Smaku
Śledzie w zalewie octowej z gorczycą 132Śledzie w zalewie octowej z gorczycą Przepisów na śledzie jest chyba milion. Każdy ma swoje gusta smakowe i swoje sprawdzone pomysły, czyli swoje „tajemnice smaku” na
Tajemnice Smaku
Domowe sushi 147Domowe sushi Sushi, tradycyjny japoński specjał, który podbił cały świat. Entuzjastów sushi z dnia na dzień przybywa, tym bardziej, że składniki do przygotowania tego dania są
Tajemnice Smaku
Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem 134Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem Czekoladowe naleśniki , to deser zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Wszystko zależy od dodatków z jakimi
Tajemnice Smaku
Słoik z kaszą jaglaną, borówkami, jogurtem i śliwką 142Kasza jaglana przez lata zapomniana, dziś przeżywa wielki renesans. Bardzo dobrze, bo posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych: wzmacnia, poprawia krążenie, oczyszcza jelita, likwiduje stany zapalne, jest
Tajemnice Smaku
Zupa rybna w kociołku 118Zupa rybna w kociołku Zupę rybną według tego przepisu możemy przygotować nad ogniskiem w kociołku, jak i również w domu, w garnku. Wybór gatunków ryb i
Tajemnice Smaku
Sałatka Tete de Moine z rukolą, orzechami i winogronami 115Sałatka Tete de Moine z rukolą, orzechami i winogronami Ten wyjątkowy ser jest jednym z naszych faworytów, pisałyśmy już o nim wcześniej . Dla przypomnienia jednak słów
Tajemnice Smaku