przekąski - 41822 przepisów (strona:1379/2789)

Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką 187

Jeszcze miejmy nadzieję, że słońce będzie przygrzewać i będziemy mogli się cieszyć "Złotą polską jesienią". Zatem w sobotni ranek, upieczcie te babeczki i zabierzcie na spacer jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje

Pora coś zjeść
Ciasto francuskie -ślimaczki 234

Ciasto francuskie możemy wykorzystywać na słodko do przekąsek oraz wielu innych dań. Warto w lodówce mieć gotowe ciasto, a wtedy na pewno szybko coś zrobimy. Dziś polecam ślimaczki z pesto. oczywiście nadzienie może być przeróżne. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki pesto 1 jajko WYKONANIE Płat ciasta francuskiego posmarować pesto. Wycinać długie pasy i zwijać w ślimaczki. Ciasto posmarować

W kuchennym oknie Ewy
Owsiane ciasteczka z bakaliami 301

Bardzo proste i ekspresowe ciasteczka. Zdrowa przekąska, idealna kiedy macie ochotę na coś słodkiego a chcecie ograniczyć kalorie  J Owsiane ciasteczka z bakaliami Składniki: 1 łyżka mąki 2   łyżki otrębów owsianych 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki dowolnych bakalii (rodzynek, daktyli, suszonego ananasa) 3 łyżki żurawiny suszonej 3-4 łyżki miodu

Mania Gotowania
Grillowane bakłażany z fetą 232

Grillowane bakłażany to prosta i szybka do przygotowania przekąska. Szczególnie, gdy za oknem cieplutko i ne mamy ochoty na ciężkie dania. Grillowane bakłażany z fetą Składniki: 1 bakłażan 10 dag fety 1 pomidor oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz suszone oregano, bazylia Wykonanie: Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, elektrycznego grilla lub zwykłego

Kulinarne przygody Gatity
Frittata ze szpinakiem 197

kilku dni "chodził" za mną szpinak. Naoglądałam się różnych szpinakowych pyszności na blogach i postanowiłam sama też coś upichcić. Padło na fritatę, możemy ją potraktować jako lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Pamietajmy, że szpinak lubi czosnek i dużo pieprzu ! Frittata ze szpinakiem Składniki: 300 g świeżego szpinaku 6 jajek 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, świeżo

Kulinarne przygody Gatity
Frittata: szparagi, papryka 248

Dziś kolejna wersja frittaty, tym razem na ostro, z paryczką chili, czerwoną papryką i szparagami. Szybka przekąska na ciepły letni dzień. Frittata: szparagi, papryka Składniki: 6 jajek 10-12 ugotowanych szparagów 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryczki chili sól, pieprz olej Wykonanie: Na rozgrzanej patelni skropionej olejem podsmażamy posiekaną paryczkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Do miski wbijamy jajka, przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Tabbouleh, letnia sałatka 231

Zainspirowana przep isem Marty Gessler   postanowiłam popełnić tę sałatkę. Jest idelana na wieczorną letnią przekąskę. Nie trzymałam się dokładnie przepisu, bo nie miałam wszystkich składników, ale myślę, że takie odstępstwa można przeżyć ;-). Tabbouleh, letnia sałatka Składniki: 1/2 szklanki suchego kuskus 1 spory ogórek gruntowy 2 pomidory 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty marokańskiej

Kulinarne przygody Gatity
Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe 239

Patatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa.  Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu. Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido 232

słyszałam o tym daniu, ale jakoś nigdy mi nie było po drodze... Zachęcona wysypem męskich kwiatów na moich ogrodowych dyniach dokupiłam żeńskie kwiaty cukinii i wyszła  mi pyszna przekąska ! Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido Składniki: 4 żeńskie kwiaty cukinii 8 kwiatów dyni Hokkaido olej do głębokiego smażenia sok z cytryny Na ciasto: mąka pszenna woda gazowana szczypta soli

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 264

gotowe ciasto francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-) Posiadając takiego gotowca  w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno

Kulinarne przygody Gatity
Tarta dyniowa z serem pleśniowym 270

Stęskniłam się już za dynią :-). Jak już kiedyś pisałam, gotowe ciasto francuskie to bardzo dobry wynalazek. W ciągu dosłownie 30 minut możemy zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z pieczonymi pomidorami 206

przepis z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Została mi resztka pieczonych pomidorów, nie miałam pomysłu co z nimi zrobić... Wpadło mi w oko ciasto i postanowiłam upiec szybką i pyszną przekąskę. Oto smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza !  Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek   pieczonych pomidorów

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką 208

Dzisiaj przedstawiam Wam efektowny i pyszny przepis na przekąskę, starter czy też danie, które doskonale dopełni  każdy szwedzki stół czy bufet na imprezie czy przyjęciu. Przepis przywiozłam od naszej koszalińskiej rodzinki. Bułeczki upiekła nasza gospodyni i od razu zostały pożarte, jeszcze ciepłe ! Ich skład nieco mnie zaskoczył...rzodkiewki... ? Ale rzodkiewka nie dość, że się kolorystycznie pięknie prezentuje, to jeszcze

Kulinarne przygody Gatity
Mleczne gofry ryżowe 200

Gofry, pyszna słodka przekąska na szybko... Zawsze je robiłam według klasycznego przepis na bazie mąki pszennej, aż tu niedawno wpadł mi w oko przepis na  blogu   Bake & taste  na gofry upieczone na mące ryżowej. Posiadałam takową, kupioną gdzieś na wszelki wypadek, ale tak na prawdę nie za bardzo wiedziałam do czego

Kulinarne przygody Gatity
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 315

czas chwile słabości i trzeba jakoś temu zaradzić ! Tak więc dziś kolejny przepis na danie w wersji light: zdrowe i chrupiące ciasteczka owsiane jako przekąska lub dodatek do południowej kawy. Zawierają minimalną ilość cukru, ale za to mogą się pochwalić dużą zawartością błonnika. Jeśli nie posiadacie w domu mąki owsianej sami

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania