przekąski - 41822 przepisów (strona:1375/2789)

Ziemniaczki na hiszpańską nutę. 243

Ziemniaczane tapas czy kartofelki fingerfood to mała ,smaczna przekąska. 8 małych ziemniaczków lub więcej 1 papryka 100 g sera mozzarella lub pleśniowego (zależy od nastroju) 16 czarnych oliwek oliwa z oliwek, sól, pieprz, ząbek czosnku Ziemniaki ugotować w całości. Pilnować ,by się nie rozgotowały. Każdy przekroić na pół, posmarować oliwą z wyciśniętym czosnkiem, posypać solą i pieprzem. Mogą być zioła

Kulinarny karnet Christophera
Tęczowy deser z persymoną. 207

związków mineralnych. To jabłko Orientu, podobnie jak nasze jabłka jest łatwy w konsumpcji. Miękki, bez pestki, można zjadać skórkę. Dostarcza tyle energii, że wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia na surowo i jako składnik sałatek, ale  dzisiaj wystąpi jako składnik deseru. 1 owoc persymony ½  granatu (ziarenka) 100 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru

Kulinarny karnet Christophera
Jaja 100-letnie. 236

zanurzyć jajka i gotować na maleńkim ogniu godzinę. Następnie pozostawić jajka w roztworze przynajmniej na całą noc. Jajka obrać ,podziwiać brązowe pajączki , pokroić na ćwiartki i serwować jako aromatyczną przekąskę

Kulinarny karnet Christophera
Clafoutis ze szparagami. 271

Clafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu. Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe. Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami. 500g szparagów zielonych 3 łyżki koperku 100g sera gruyere 60g mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 200ml mleka sól ,pieprz

Kulinarny karnet Christophera
Małe "co nieco" z jajeczną pajęczyną. 247

wylewamy jajko na patelnię.   Ugotować jajeczka ,każde owinąć paskiem szynki. Na talerz wyłożyć ajvar ,a na nim ustawić jajeczko na plasterku ogórka. Całość nakryć jajeczną pajęczyną. Analogicznie przygotować przekąskę pojedynczą

Kulinarny karnet Christophera
Phyllo na słodko i wytrawnie. 196

słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych   8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 248

kwadraty, na każdym położyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować białkiem i ozdobić lub nie, też będą smaczne. Piec w temp.180stop.,około 20 min. Wyśmienite do barszczyku, lub same jako przekąska

Kulinarny karnet Christophera
Chrupiący makaron - Paccheri. 221

Paccheri with meat. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 15 dag mięso mielone 5 dag ser żółty mozzarella 1 cebulka 1 łyżka śmietana 18% 1 żółtko 1 ząbek czosnku oregano papryka ostra sól

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri ze szpinakiem. 261

Paccheri with spinach. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 20 dag twaróg 10 dag świeży szpinak 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml śmietana kremówka 1 żółtko sól, pieprz 1 łyżka oliwy

Kulinarny karnet Christophera
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 197

talerz, a kiedy ostygną nakładać  na środek wybrane przez nas składniki ,tworząc ciekawą kompozycję smakową i wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku. Naleśnikowe przekąski możemy  pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach czy kostkach chleba. Można też kilka wbić w arbuza albo w małą główkę kapusty. Aby nasza  konstrukcja była stabilna ścinamy spód

Kulinarny karnet Christophera
Smalczykowe kanapki. 219

Kanapki są jedną z najpopularniejszych przekąsek w naszej kuchni. Z czystym sumieniem polecam poniższy zestaw ,bo Smakowita Pajda urzekła mnie  wspaniałym smakiem i aromatem, a przede wszystkim dużą zawartością NNKT , brakiem konserwantów , cholesterolu i żadnych "E" ! Na początek elegancka ,ambitna ( bo bardzo domowa )kanapka na śniadanie jak i na kolację. Kromka domowego razowego chleba. Smakowita Pajda z cebulką

Kulinarny karnet Christophera
Krusztadki z pieczarkami. 427

trochę startego sera, pieczarki i posypać serem .Wstawić  do piekarnika ,do rozpuszczenia sera. Udekorować pietruszką. Krusztadki z pieczarkami są smacznym dodatkiem do zup ,ale stanowią też atrakcyjną samodzielną przekąskę .Polecam smacznie. Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Walentynki już tuż, tuż – 14 lutego

Kulinarny karnet Christophera
Makaron w cytrynie i śmietanie. 236

sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka. Awokado z gorgonzolą.   Takie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu w cytrynie i śmietanie. Składniki. 1 awokado 40g sera Gorgonzola Dolce 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanych pistacji pieprz do smaku

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 277

cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać  sól  i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu i zalać zalewą. W zalewie octowej trzymać minimum 24 godziny. Przekąska ze śledzia. Przepis na 4 porcje: 4 filety z matiasów 1 pomarańcza 2 jabłka 1 garść winogron 3 łyżki chrzanu 1 cebula 1 szklanka gęstej śmietany Śledzie pokroić w paseczki. Pomarańcze

Kulinarny karnet Christophera
Pide z mięsem mielonym. 200

owalne placki. Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem. Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop. Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania