Paszteciki z kapustą i grzybami 396Odliczanie czasu do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kurczakiem i jajkiem 838Szybka, pyszna i zdrowa. Dla mnie idealna na śniadanie, ale pasuję też jako przekąska czy na kolację. Smacznego! Składniki : * dowolny mix sałat * pomidor malinowy * pół zielonego ogórka * 2 jajka ugotowane na twardo * pierś z kurczaka * łyżka oliwy z oliwek * łyżka przyprawy do kurczaka * sos czosnkowy Przygotowanie : Mięso natrzeć przyprawą i usmażyć. Jajka i pomidora pokroić w ósemki, ogórka w pół
Magiczne Życie Marty
Szpinakowe roladki z ciasta filo 275Niezwykle kruche i delikatne ciasto świetnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Wykorzystałam je do zrobienia roladek ze szpinakiem. A gdzie szpinak tam obowiązkowo feta i czosnek :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 450 g mrożonego szpinaku 180 g sera feta 2 duże ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu szczypta cayenne łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Na patelni rozpuszczamy masło
Mienta blog
SURÓWKA W MAKARONIE 286Mamy karnawał , na stole nie może zabraknąć przeróżnych przekąsek, przystawek i surówek. Podanie surówki w makaronie to świetny pomysł na odmianę na Naszym stole, a do tego smacznie. Składniki: 20 dużych muszli-makaron pęczek szczypiorku 1 dymka peczek rzodkiewek pół ogórka węża 1/3 kapustki pekinki górnej części 1 zielona papryka garść kiełek rzodkiewki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy
Z Majeczką w kuchni
FRANCUZIKI Z MIĘSEM MIELONYM 230Bardzo dobrze smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale są również świetne na zimno jako przekąska. U mnie zajadają się nimi i dorośli i dzieciaki. Pyszne, poprostu... Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1/2 kg mięsa mielonego jajko sól morska prowansalska Kamis młynek pieprz młotkowany z kolendrą Kamis pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej Wykonanie
Z Majeczką w kuchni
ROLADKI Z ŁOSOSIA 210Łososia bardzo lubię, czasem troszkę modyfikuję jego podanie żeby się nie nudził. Podanie go w formie takich roladek to bardzo fajny i szybki sposób na przekąskę dla niezapowiedzianych gości. Bardzo szybko się przygotowuje Składniki: 30 dag wędzonego łososia plastry opakowanie serka Almette z ziołami sól morska z pieprzem Kamis młynek Wykonanie: Łososia delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Wykładamy
Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z SURIMI 245Bardzo dobra sałatka warzywna z paluszkami surimi. Świetna na wizytę gości, idealna przekąska. Składniki: 1 opakowanie paluszków surimi 1 puszka kukurydzy 5 jajek 1 zółta papryka 1 ogórek wąż pół pęczka koperku 3 łyżki majonezu sól morska Kamis pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo, odsączoną kukurydzę
Z Majeczką w kuchni
PAŁKI KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 387włoskich przypraw do warzyw. Dzięki temu nie musisz się zastanowić czym doprawić warzywka, bo dzięki temu zestawowi warzywa są doprawione idealnie.Polecam do piekarnika, ale równie pyszne również jako samodzielna przekąska szybka przygotowana na patelni. Wszystkie produkty Iglotex znajdziecie tutaj, zapraszam: http://www.iglotex.pl
Z Majeczką w kuchni
Bezglutenowe rollsy z Newellą wędzoną! 183Zdrowa, smaczna propozycja na przekąskę lub kolację! Bezglutenowe, chrupiące i bardzo, bardzo smaczne rollsy z newellą wędzoną marynowaną w sosie pistacjowo- ziołowym. Rollsy są bardzo proste i szybkie do przygotowania, nie wymagają od Was dużych umiejętności kulinarnych, dlatego każdy nawet początkujący amator kuchenny może je przygotować. Smak Was na pewno usatysfakcjonuje i nie raz chętnie powrócicie do tego dania! Serdecznie
SMYKWKUCHNI
Kolby kukurydzy - co z tym fantem zrobić? 254piasek (konsumpcji oddawałam się na plaży) - byłam pochłonięta wydłubywaniem mięciutkich ziarenek z kolby. Dziś chciałabym zachęcić Was do przygotowania w domu takiej nadmorskiej kukurydzy. Idealnie sprawdza się jako samodzielna przekąska lub dodatek do dania głównego. Przygotowanie kukurydzy: Kolby kukurydzy najpierw obieramy z zielonych liści, następnie wyskrobujemy niteczki, które “rosną” wzdłuż kolby. Kolby dokładnie myjemy, a potem
W kuchni Katie
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 254bawić oko. A tęczowy chleb wygląda rewelacyjnie, myślę że to dobra propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do przekąsek na zabawie. Oczywiście pozostaje kwestia barwników. Jest tyle naturalnych do wyboru. Zielony to matcha, czarny to sproszkowany węgiel drzewny, różowy to sok z buraków, zółty to kurkuma, pomarańczowy to marchewka
Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 243Kolor bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty. Podstawą jest najzwyklejszy chleb pszenny na starterze Tang Zhong, istotna jest za to zabawa ze wzorem i kolorami. Zielony kolor to herbata matcha, czerwony to sok z buraków, żółty to kurkuma; dla leniwców
Grahamka, weka i kajzerka
Grissini z solą i nasionami 204rozrywki. Grissini osiągnęły sukces bardzo szybko, głównie dzięki lepszej strawności niż zwykłego chleba, a także dzięki możliwości przechowywania przez kilka tygodni bez pogorszenia jakości. Wśród wielkich wielbicieli tej przekąski nie można nie wspomnieć o Napoleonie Bonaparte, w który na początku XIX wieku stworzył specjalne połączenie komunikacyjne między Turynem i Paryżem, głównie do przewozu osób i oczywiście grissini. Szlak ten został
Grahamka, weka i kajzerka
Pieczona dynia 221jest zaglądać do naszej dyni co jakiś czas. Kiedy będzie miękka posypujemy utartym parmezanem. Ja lubię dużo sera i posypałam sporo. Pieczemy jeszcze 10 minut. Wspaniała przystawka lub przekąska w ciągu dnia. SMACZNEGO
Pasje Jolki
Kurczak duszony w sosie własnym z cebulką 15192Jest to przepis zarówno na danie obiadowe, jak i na zimną przekąskę.Czasem nachodzi mnie ochota na kurczaka duszonego w mocnym i intensywnym sosie. Potrzebujemy: dla 3-4 osób - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości) - przyprawy : sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy - 2 szt. cebuli - szklanka bulionu lub wody
Pasje Jolki